دوره 23، شماره 5 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 5 صفحات 163-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahpory F, Tasnimi A. Damage Control and Seismic Behavior of Self-centering RC Shear Wall with Replaceable Steel Member Utilizing Nonlinear Numerical Analysis. MCEJ 2023; 23 (5) :151-163
شاهپوری فهیمه، تسنیمی عباسعلی. کنترل آسیب و رفتار لرزه‌ای دیوار برشی بتن مسلح مرکزگرا دارای عضو فولادی تعویض‌پذیر با استفاده از تحلیل عددی غیرخطی. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (5) :151-163

1- استاد دانشگاه تربیت مدرس ، tasnimi@modares.ac.ir
کاربرد سیستم‌های کنترل غیرفعال برای افزایش پایداری و ایمنی سازه‌ها در برابر نیروهای ناشی از زلزله همواره مورد توجه محققان بوده است. از طرفی دیگر، در سال‌‌های اخیر، سیستم‌های لرزه‌بر جدیدی با عنوان سیستم‌های مرکزگرا به نحوی توسعه یافته‌اند که ضمن قابلیت جذب انرژی و کاهش یا حذف تغییرشکل‌های ماندگار، بتوانند دارای منحنی چرخه‌ای پرچمی شکل باشند. یکی از کاستی‌های سیستم مرکزگرا عدم موفقیت در کاهش یا جلوگیری از وارد آمدن آسیب به اعضای اصلی سازه است که می توان با ترکیب سیستم های کنترل غیر فعال به عنوان المان مقاوم و مستهلک کننده انرژی و سیستم های مرکزگرا، از وارد آمدن آسیب به اعضای اصلی سازه‌ای از جمله دیوارهای برشی بتن مسلح استفاده کرد. در دیوار برشی بتن مسلح مرکزگرا، بتن گوشه‌های پایین دیوار به دلیل نیروهای فشاری متمرکز در آن نواحی مستعد آسیب و خرد شدن است. در نتیجه المان کنترل غیر فعال با هدف حذف این آسیب و تعویض پذیر بودن، جایگزین بتن این نواحی می‌شود. در این مقاله بکارگیری یک عضو تعویض‌پذیر فولادی به عنوان یک سیستم کنترل غیرفعال برای استهلاک انرژی در در پنجه و پاشنه (خالی شده) دیوار برشی بتن مسلح با استفاده از تحلیل عددی غیرخطی مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی دو دیوار برشی بتن مسلح مرکزگرا کاملا مشابه، یکی دارای عضو تعویض‌پذیر و دیگری بدون عضو تعویض‌پذیر، مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که شکل‌پذیری و استهلاک انرژی دیوار دارای عضو تعویض‌پذیر نسبت به دیوار بدون عضو تعویض‌پذیر بیشتر است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1402/3/8 | پذیرش: 1402/4/28 | انتشار: 1402/8/10