دوره 23، شماره 5 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 5 صفحات 113-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahboubi Niazmandi M, Gholizadeh M. Experimental Evaluation of the Strength Properties of Reactive Powder Concrete (RPC) Produced with Indigenous Materials Containing Industrial Steel Fibers. MCEJ 2023; 23 (5) :85-113
محبوبی نیازمندی میثم، قلی‌زاده مرتضی. ارزیابی آزمایشگاهی خصوصیات مقاومتی بتن پودری واکنش‌زا (RPC) تولید شده با مصالح بومی حاوی الیاف فولادی صنعتی. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (5) :85-113

1- دانش‌آموخته دکترای ژئوتکنیک، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی شیراز، شیراز، ایرانمدرس دانشگاه، دانشکده مهندسی عمران، مؤسسه آموزش عالی مهرآیین، بندرانزلی، گیلان، ایران ، m.mahboubi@sutech.ac.ir
2- دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت ساخت، گروه مهندسی عمران، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
بتن پودری واکنش‌زا (RPC) یکی از بتن‌های فوق‌توانمند با خصوصیات مکانیکی برتر است که با استفاده از سیمان و مصالح پودری بسیار ریزدانه همچون ماسه کوارتزی، میکروسیلیس، مقادیر کم نسبت آب به سیمان، فوق روانکننده و الیاف فولادی ساخته میشود. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی آزمایشگاهی تأثیر استفاده از انوع مختلف الیاف فولادی صنعتی با اندازهها (قطرها)ی مختلف و درصدهای مختلف بر خواص مقاومتی RPC و تعیین یک سری روابط تجربی برای تخمین آنهاست. به همین منظور با تهیه سه نوع الیاف فولادی با قطرهای کوچک (گروه 1)، متوسط (گروه 2) و بزرگ (گروه 3) و ساخت تعدادی نمونه RPC با استفاده از مصالح معدنی بومی، خصوصیات مقاومتی این نوع بتن شامل مقاومت‌های فشاری، خمشی و کششی در سنین مختلف تعیین شد. نتایج آزمون‌های مقاومت فشاری نشان داد که با کاهش قطر الیاف فولادی، مقاومت فشاری 28 روزه نمونه‌های RPC افزایش چشمگیری داشته و برابر با 423.5 مگاپاسکال تعیین شد. بهطوریکه در مقایسه با نمونه شاهد (بدون الیاف)، مقاومت فشاری با رشد 29.11 درصدی همراه است. همچنین مقدار بهینه الیاف فولادی متوسط جهت دستیابی به RPC با بیشترین مقاومت، 2 درصد تعیین شد. نتایج آزمون‌های مقاومت خمشی نشان داد که مقدار 2 درصد الیاف فولادی گروه 1 (با قطر کوچک) و گروه 2 (با قطر متوسط) و مقدار 3 درصد الیاف فولادی گروه 3 (با قطر بزرگ) به‌عنوان مقادیر بهینه درصد الیاف فولادی جهت رسیدن به حداکثر مقاومت خمشی در RPC می‌باشند. بهطوریکه مقاومت خمشی 28 روزه نمونه‌های RPC بهترتیب حاوی 2، 2 و 3 درصد الیاف فولادی گروههای 1، 2 و 3 به‌ترتیب برابر با 40.9، 44.6 و 39.1 مگاپاسکال بدست آمد. بیشترین مقاومت کششی نمونه‌های RPC حاوی 1، 2 و 3 درصد الیاف فولادی گروههای 1، 2 و 3 در مقایسه با نمونه شاهد، بهترتیب با رشد 61.25، 66.42 و 68.21 درصدی همراه بوده است. همچنین نتایج آزمون‌های مقاومت کششی نشان داد که افزودن الیاف فولادی گروه 2 (متوسط) در مقایسه با دو گروه دیگر (کوچک و بزرگ)، تاثیر بیشتری بر درصد رشد مقاومت کششی نمونه‌های RPC داشته است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1401/11/13 | پذیرش: 1402/3/31 | انتشار: 1402/8/10