دوره 20، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 203-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasheminejad S, Moghbeli A, Habibi S, Khanjani M. Experimental Investigation of Foam Producing Flow in Drop Vortex. MCEJ 2020; 20 (1) :191-203
هاشمی نژاد سیدرضا، مقبلی عاطفه، حبیبی سعیده، خانجانی محمدجواد. بررسی آزمایشگاهی جریان کف‌زا در شیب شکن ورتکس. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (1) :191-203

1- دکتری عمران-سازه های هیدرولیکی، دانشکده فنی، بخش عمران، دانشگاه شهیدباهنر کرمان، کرمان، ایران. ، srhn61@gmail.com
2- کارشناس ارشد سازه های آبی، بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.
3- کارشناس ارشد مهندسی آب، بخش مهندسی عمران، موسسه آموزش عالی کرمان، کرمان، ایران.
4- استاد، بخش مهندسی عمران، دانشکده فنی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

از شیب­ شکن ورتکس برای انتقال فاضلاب به تراز پایین ­تر در نواحی پرشیب استفاده می­ گردد. این سازه معمولاً در اختلاف ترازهای بیش از پنج متر بکار برده می­ شود. از آنجا که اختلاط آب و هوا در سازه ورتکس نسبتاً زیاد است، وجود مواد شوینده کف‌زا در جریان فاضلاب می­ تواند موجب تشکیل کف در بخش­ هایی از این سازه شود. این پدیده می­ تواند بر بده هوای عبوری از سازه اثرگذار باشد و موجب اختلال در کارکرد هیدرولیکی آن شود. در این پژوهش با استفاده از روش طرح آماری آزمایش ­ها تاثیر جریان کف‌زا بر بده هوای خروجی از این سازه، توسط مدل فیزیکی مطالعه شده است. تاثیر عدد غلظت، نوع ماده کف‌زا و عدد فرود بر متغیر پاسخ، نسبت دبی هوا به دبی جریان، در قالب طرح 33 فاکتوریل کامل و با انجام 63 آزمایش بررسی شد. آنالیز آماری نتایج نشان داد که تاثیر هر سه عامل مورد بررسی بر بده هوا از نظر آماری معنی­دار است و با افزایش عدد غلظت و عدد فرود، بده نسبی هوای خروجی کاهش می­ یابد. همچنین مشاهده شد که تشکیل کف در سازه موجب افزایش دبی هوا تا 82% و در شرایطی موجب کاهش آن تا 64% شده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1397/10/5 | پذیرش: 1399/2/17 | انتشار: 1399/2/10