دوره 24، شماره 4 - ( 1403 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 102-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

nematolahi S, Izadinia E, Khoshfetrat A, Delavari E. Experimental investigation of flow energy dissipation in sinusoidal trapezoidal labyrinth weirs. MCEJ 2024; 24 (4) :95-102
نعمت الهی سهیل، ایزدی نیا الهام، خوش فطرت علی، دلاوری احسان. بررسی آزمایشگاهی اتلاف انرژی جریان در سرریزهای کنگره‌ای ذوزنقه‌ای سینوسی. مهندسی عمران مدرس. 1403; 24 (4) :95-102

1- دانشجوی دکتری مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد، اصفهان، ایران
2- استادیار مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی (ره)، اصفهان، ایران. ، elham.izadinia@gmail.com
3- استادیار مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.
4- استادیار مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد، اصفهان، ایران.
سرریزهای کنگره‌ای، جزء سرریزهای تاج‌طولانی هستند که راندمان دبی و ظرفیت انتقال آن‌ها بیشتر از سرریزهای خطی مشابه است. بررسی میزان اتلاف انرژی در این سرریزهای با راندمان بالا، بسیار مورد اهمیت برای مهندسان در سال‌های اخیر شده است. در این تحقیق، از چهار سرریز کنگره‌ای سینوسی شکل برای بررسی میزان اتلاف انرژی استفاده شد. سرریز اول دارای طول تاج 1/3 متر، سرریز دوم دارای طول تاج 1/5 متر، سرریز سوم دارای طول تاج 1/55 متر و سرریز چهارم دارای طول تاج 1/6 متر است. همچنین سرریز اول و دوم دارای ارتفاع 0/15 متر و نسبت عرض دهانه ورودی به خروجی 6/86 و سرریز سوم و چهارم دارای ارتفاع 0/18 متر و نسبت عرض دهانه ورودی به خروجی 7/67 است. نتایج چنین بود که با افزایش دبی جریان و یا افزایش عمق جریان در بالادست سرریز، اتلاف انرژی کاهش یافت. همچنین با افزایش طول موثر سرریزها، مقدار اتلاف انرژی افزایش می‌یابد. با افزایش نسبت عرض دهانه‌های ورودی به عرض دهانه‌های خروجی سرریز، میزان اتلاف انرژی افزایش یافت. میزان اتلاف انرژی در سرریز چهارم و سرریز سوم به‌ترتیب، بیشترین مقدار است. به طور میانگین و با افزایش 20 درصدی ارتفاع سرریز، میزان اتلاف انرژی 23/2 درصد افزیش می‌یابد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1402/9/11 | پذیرش: 1402/12/9 | انتشار: 1403/7/10