دوره 23، شماره 6 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 157-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golriz F, Salehi neyshaburi S. Numerical Investigation of Geometrical Effects on the Flow Hydrodynamics in Tangential Vortex Drop Shaft. MCEJ 2023; 23 (6) :143-157
گلریز فرهاد، صالحی نیشابوری سید علی اکبر. بررسی عددی تاثیر پارامترهای هندسی بر خصوصیات جریان در شیب شکن گردابه ‎ای مماسی. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (6) :143-157

1- دانشجوی دکتری آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد سازه های هیدرولیکی، پژوهشکده ی مهندسی آب، دانشگاه تربیت مدرس ، Salehi@modares.ac.ir
در این مقاله با استفاده از مدلسازی عددی، هیدرودینامیک جریان در سازه شیب‎شکن گردابه‎ای با ورودی مماسی و در ابعاد واقعی مطالعه شده است. به عنوان مطالعه موردی یکی از سازه‎های شیب‎شکن گردابه‎ای در شبکه جمع‎آوری آبهای سطحی شهر تهران، پیش از ساخت و در مرحله طراحی، انتخاب و توسط مدل عددی فلوتری‎دی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این راستا براساس آخرین روش‎های طراحی موجود چندین سازه مختلف طراحی و عملکرد هر یک جداگانه ارزیابی و در نهایت عملکرد سازه نهایی با استفاده از مدل عددی شبیه‎سازی و تحلیل شده است. نتایج شبیه ‎سازی جریان در سازه نهایی در چندین بخش مورد ارزیابی قرار گرفت. در ورودی مماسی با انتخاب هندسه مناسب، جریان به صورت پایدار و بدون پرش هیدرولیکی و پس زدگی وارد لوله قائم می‎شود. جریان در لوله قائم به صورت مارپیچی و چسبیده به دیواره و با تشکیل هسته هوا با نسبت مساحت هسته هوا به مساحت لوله قائم 0.49 به پایین دست منتقل می‎شود. راندمان تلفات انرژی در ورودی (15-9%)، در لوله قائم در حدود (40-23%) و در محفظه مستهلک کننده انرژی در حدود (71-70%) بدست آمده است. همچنین میزان عمق لازم برای ایجاد بالشتک آب در محفظه مستهلک کننده انرژی برابر با 0.6D متر محاسبه گردید. در مجموع نتایج حاصل از شبیه‎سازی‎ها حاکی از آن است که استفاده از روش‎های موجود طراحی لزوما منجر به عملکرد بهینه هیدرولیکی در سازه نمی‎شود. لذا بازنگری در روش‎های طراحی موجود و یا شبیه سازی جریان در سازه طراحی شده و یا ساخت مدل آزمایشگاهی پیش از نهایی نمودن طرح مورد تاکید می‎باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1401/8/26 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1402/8/10