دوره 12، شماره 3 - ( 1391 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 89-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maleki M, Bayat M, Mirzaee A. Effects of Matric Suction on Mechanical Behavior of Clayey Silty Sandat Low Effective Confining Stress. MCEJ 2012; 12 (3) :77-89
ملکی محمد، بیات میثم، میرزایی علی. تأثیر مکش‌بافتی بر رفتار مکانیکی خاک ماسه‌ای مخلوط با لای و رس در تنش‌های محصور‌کننده مؤثر کم. مهندسی عمران مدرس. 1391; 12 (3) :77-89

1- دانشگاه بوعلی سینا همدان
2- دانشگاه تربیت مدرس
  چکیده- مطالعات آزمایشگاهی کمی در مورد رفتار مکانیکی خاک های غیراشباع، به دلیل زمان گیر بودن و مشکلات آن به خصوص اندازه گیری مکش بافتی و تغییر حجم وجود دارد. در این مقاله به بررسی رفتار مکانیکی یک خاک ماسه لای دار مخلوط با ریزدانه رسی (کائولینیت) درحالت اشباع و غیراشباع، در تنش های محصور کننده مؤثر کم (25، 50 و 100 کیلو پاسکال)، پرداخته می شود. برای انجام آزمایش های غیراشباع از دستگاه سه محوری- که به این منظور ساخته شده- استفاده شده است. دستگاه مورد استفاده قادر به کنترل و اندازه گیری تغییر حجم، فشار هوای حفره ای و آب حفره ای به صورت مجزاست. آزمایش های سه محوری غیراشباع روی نمونه هایی با مکش بافتی اولیه 25، 50 و 100 کیلو پاسکال و تنش های تحکیمی مؤثّر مشابهی، یعنی 25، 50 و 100 کیلو پاسکال، تحت مسیر سهم حوری تحکیم یافته با مقدار آب ثابت انجام شده اند. با استفاده از نتایج آزمایش ها تأثیر دانسیته نسبی، تنش تحکیمی و مکش بافتی بر رفتار اتّساعی، مقاومت برشی، مسیرهای تنش و پارامترهای حالت بحرانی خاک مطالعه شده، بررسی شده است. برپایه نتایج به دست آمده، مکش بافتی نقش مهمی در رفتار مکانیکی خاک مطالعه شده داشته است، برای مثال افزایش مکش بافتی همانند دانسیته نسبی و تنش محصور کننده باعث افزایش غیرخطی مقاومت برشی نمونه ها شده است. هم چنین خطوط حالت بحرانی ارائه شده برای نمونه های اشباع و غیراشباع نشان دهنده تغییر موقعیت این خطوط برای نمونه های غیراشباع به واسطه تغییر مکش بافتی نمونه هاست و با یک دانسیته معین، افزایش مکش بافتی باعث افزایش عرض از مبدأ خط حالت بحرانی می شود. با این حال این خطوط در حالت غیر اشباع تقریباً موازی یکدیگرند.
متن کامل [PDF 2077 kb]   (5688 دریافت)

دریافت: 1389/7/7 | پذیرش: 1391/7/1 | انتشار: 1391/7/20