دوره 23، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 138-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nabati F, Khodakarami M. Evaluating Damage Indices for Adjacent 3D Steel Structures Considering SSSI Effects and Assessment of Seismic Performance in Time/Frequency Domain. MCEJ 2023; 23 (3) :125-138
نباتی فرزانه، خداکرمی محمد ایمان. تعیین شاخص خرابی سازه‌های سه‌بعدی فولادی مجاور هم با در نظر گرفتن تأثیر اندرکنش سازه-خاک-سازه و بررسی عملکرد آنها در حوزه زمان و فرکانس. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (3) :125-138

1- دانشگاه سمنان
2- دانشگاه سمنان ، khodakarami@semnan.ac.ir
ارزیابی سازه ­های آسیب ­دیده در حین زلزله­ های دهه اخیر مشخص کرده که اندرکنش خاک-سازه و مجاورت سازه ­ها  درکنار یکدیگر ازجمله عواملی هستند که بر میزان آسیب­ های جانی، مالی و تخریب سازه­ ها اثر به سزایی دارند. در این مقاله عملکرد لرزه ­ای سازه­ سه‌بعدی فولادی یک‌بار با در نظر گرفتن اندرکنش خاک-سازه و بار دیگر با در نظر گرفتن دو سازه مشابه کنار یکدیگر روی خاک (اندرکنش سازه-خاک-سازه) ارزیابی شده ­است. برای دستیابی به این منظور مدل­ های سه‌بعدی از سازه­ فولادی شش طبقه با پلان متقارن و سیستم­ های باربر جانبی قاب خمشی و قاب مهاربندی‌شده طراحی‌شده است. نوع  خاک مدل­سازی شده، از نوع سست بوده و مدل­سازی خاک با روش زیر سازه (فنر غیرخطی وینکلر) انجام شده­است. برای انجام تحلیل­ تاریخچه زمانی غیرخطی، 11 زلزله مورد استفاده قرار گرفته ­است. نتایج به‌دست‌آمده از تحلیل­ های تاریخچه زمانی مشخص کرده که اندرکنش سازه-خاک-سازه موجب افزایش دامنه تغییرمکانی بام سازه به میزان 58 درصد نسبت به پاسخ سازه تنها روی خاک می­ گردد. ارزیابی پاسخ تغییر مکان سازه در حوزه فرکانسی (چگالی طیفی) مشخص کرده که اندرکنش سازه-خاک-سازه باعث افزایش در دامنه چگالی طیفی (به‌طور متوسط 6/44 درصد افزایش دامنه چگالی طیفی اتفاق افتاده است) و تغییرات در فرکانس غالب مجموعه سازه و خاک شده که نیاز به بررسی بیشتری دارد. از طرف دیگر نتایج مشخص کرده است که اندرکنش سازه-خاک-سازه به‌طور متوسط تا 32 درصد شاخص خرابی سازه را نسبت به اندرکنش خاک-سازه افزایش می­ دهد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1401/6/25 | پذیرش: 1401/9/27 | انتشار: 1402/5/10