دوره 23، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 105-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabari F, Aghayari R, Izadpanah M. The Behavior Factor of Intermediate Moment-resisting Steel Frames Considering Joint Flexibility. MCEJ 2023; 23 (3) :89-105
تبری فاطمه، آقایاری رضا، ایزد پناه مهدی. تعیین ضریب رفتار قاب‌های خمشی فولادی با شکل پذیری متوسط با در نظر گرفتن اثر نرمی اتصال. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (3) :89-105

1- دانشگاه رازی، کرمانشاه
2- دانشگاه صنعتی کرمانشاه ، m.izadpanah@kut.ac.ir
سیستم‌ قاب خمشی فولادی به دلایل متعددی از جمله سرعت ساخت بالا، مقاومت و شکل‌پذیری مناسب و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد. بزرگترین مزیت این سیستم، مربوط به ملاحظات معماری و امکان ایجاد بازشو در دهانه­های مختلف می­باشد. اتصالات این سیستم سازه­ای از تاثیرگذارترین مولفه­ها در پاسخ­های این سیستم می­باشند. در فرایند تحلیل و طراحی این سیستم سازه­ای، فرض بر آن است که اتصالات دارای رفتاری کاملاً صلب می‌باشند. تحقیقات گذشته نشان داده­اند که فرض صلب بودن رفتار اتصال، به دلایل متعدد ممکن است صحیح نباشد و سبب ایجاد خطا در نتایج تحلیل و طراحی شود. در این مقاله، تاثیر نیمه صلب بودن اتصالات تیر به ستون، بر رفتار لرزه­ای قاب­های خمشی فولادی در راستای تعیین ضریب رفتار سازه، مورد بررسی قرار گرفته‌ است. بدین منظور قاب­های خمشی فولادی با شکل­پذیری متوسط، با تعداد دهانه­ها و طبقات مختلف شامل قاب­های یک و دو طبقه­ی یک دهانه، قاب­های دو، چهار، شش، هشت و ده طبقه­ی دو دهانه، قاب­های سه، شش، نه و دوازده طبقه­ی سه دهانه و قاب­های دو، شش، ده و چهارده طبقه­ی چهار دهانه در نظر گرفته شدند و براساس ویرایش چهارم آیین­نامه‌های 2800 و مبحث 10 مقررات ملی ساختمان، تحلیل و طراحی شدند. در ادامه، تحلیل بار افزون روی این قاب­ها انجام شد و منحنی ظرفیت این قاب­ها، یکبار با فرض صلب بودن اتصال و سپس با در نظر گرفتن نرمی اتصال (یکبار با فرض 60 درصد مقاومت نهایی و بار دیگر با فرض 80 درصد مقاومت نهایی) با استفاده از نرم­افزار­OpenSees، استخراج گردید. به منظور مدل‌سازی رفتار اتصال در این نرم­افزار، از دو فنر با طول صفر، در انتهای تیرها استفاده گردید و منحنی لنگر-دوران اتصال، به این فنرها اختصاص داده شد. سپس ضریب رفتار هر قاب با استفاده از روش پیشنهادی FEMA-P695 محاسبه گردید. نتایج نشان می‌دهد که برای قاب­ها با فرض اتصال صلب، ضریب رفتار محاسبه شده نزدیک به 5 می­باشد، که مقدار توصیه شده برای این سیستم سازه­ای در آئین­نامه 2800(ویرایش چهارم) می­باشد. همچنین مقایسه­ی ضرایب رفتار قاب­های دارای اتصال صلب و نیمه صلب (60 درصد) نشان می­دهد که مقادیر ضریب رفتار در این قاب­ها، در یک محدوده­ می‌باشند. ارزیابی نتایج نشان می­دهد که با در نظر گرفتن نرمی اتصالات، اگرچه مقاومت سازه کاهش یافته ­است،  شکل‌پذیری سازه افزایش یافته و نهایتاً مقدار ضریب رفتار افزایش یافته است. از بین ­قاب­های بررسی شده، در قاب­های 2 دهانه­ی 10 طبقه، 3 دهانه­ی 12 طبقه و 4 دهانه­ی 14 طبقه، ضریب رفتاری کمتر از 5 حاصل شده ­است. بررسی نسبت ارتفاع به طول دهانه این قاب­ها نشان می­دهد که در این سازه­ها، نسبت ارتفاع سازه به طول دهانه در مقایسه با سازه­های دیگر بیشتر می­باشد و به نوعی می­توان این سازه­ها را نسبت به دیگر سازه­های بررسی شده، جز سازه­های لاغر در نظرگرفت.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1401/6/16 | پذیرش: 1401/9/27 | انتشار: 1402/5/10