دوره 23، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 75-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roshani M, Meshkat-Dini A, Massumi A. Probabilistic Evaluation of the Fragility of Diagrid Structures with and without Internal Moment Frames and Various Perimeter Geometric Configurations. MCEJ 2023; 23 (3) :57-75
روشنی مهیار، مشکوه الدینی افشین، معصومی علی. ارزیابی احتمالاتی شکنندگی سازه‌های شبکه قطری دارا و بدون قاب خمشی داخلی و با الگوی هندسی پیرامونی مختلف. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (3) :57-75

1- دانش آموخته
2- هیات علمی دانشکده مهندسی ، meshkatdini@gmail.com
3- هیات علمی دانشکده مهندسی
مفهوم سازی و پیاده سازی آنالیز شکنندگی، یک رویکرد مناسب به منظور کنترل احتمالاتی رخداد سطوح عملکرد مختلف در اسکلت‌های مقاوم سازه ای است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاثیر چیدمان قاب خمشی داخلی پلان بر عملکرد لرزه‌ای سازه‌های شبکه قطری با زوایای پیکربندی محیطی مختلف، بر پایه روابط شکنندگی می‌باشد. بدین ترتیب، سه سازه 24 طبقه شبکه قطری با زوایای المان مورب پیرامونی 49، 67 و 74 درجه به دو صورت دارا و بدون قاب خمشی داخلی پلان، طراحی شد. با انجام تحلیل‌های تاریخچه زمانی غیرخطی و دینامیکی فزاینده (IDA)، شکل‌پذیری و ظرفیت مقاومت سازه‌های مطالعاتی تحت رکوردهای حوزه نزدیک حاوی موجک‌های پرانرژی، مورد بررسی قرار گرفت. سپس، نمودار‌های شکنندگی سازه‌های شبکه قطری، بر اساس توزیع آماری لوگ-نرمال برای چهار وضعیت عملکرد لرزه‌ای، محاسبه شد. مطابق با نتایج حاصله، پیکربندی هندسی محیطی با زوایای 49 درجه، بیشترین سطح اطمینان را در برابر رخداد سطوح عملکرد لرزه‌ای برای سازه‌های شبکه قطری ایجاد می‌کند. نمودار‌های شکنندگی نشان دادند که روند خرابی کلی در سازه‌های شبکه قطری بدون قاب خمشی داخلی با آهنگ سریع‌تری نسبت به سازه‌های هم‌پایه دارای قاب خمشی پدیدار می‌شود. بر پایه ارزیابی آسیب‌پذیری سازه‌های مطالعاتی، اندازه و دامنه تاثیرگذاری چیدمان قاب­های خمشی داخلی پلان بر بهبود و کاهش نسبی دامنه رفتار غیرخطی سازه‌های شبکه قطری، وابسته به زوایای المان مورب الگوی مثلثی پیرامونی است. دراین‌باره نیز تعبیه زوایای بزرگ پیکربندی محیطی، میزان اثر بخشی چیدمان قاب خمشی داخلی بر جلوگیری از وقوع ناپایداری کلی دینامیکی (GI) در سازه‌های شبکه قطری را افزایش می‌دهد. جایگزینی و چیدمان قاب­های خمشی در بخش میانی پلان سازه سبب افزایش کارآمدی مکانیزم استهلاک انرژی زلزله در ساختارهای شبکه قطری می‌گردد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1401/5/23 | پذیرش: 1401/9/23 | انتشار: 1402/5/10