دوره 11، شماره 3 - ( 1390 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bayat H O, Nezafatkhah S. Concept of “Variable Porosity” In Nonlinear Analysis of Unsteady Flow within Marine Rubble Mound Structures. MCEJ 2011; 11 (3)
بیات حبیب الله، نظافتخواه صدف. ارائه مفهوم "تخلخل متغیر" برای افزایش دقت تحلیل جریان های غیرخطی غیرماندگار در سازه های توده سنگی دریایی. مهندسی عمران مدرس. 1390; 11 (3)

چکیده- امروزه به سازه های توده سنگی به علت سادگی ساخت در محیط های دریایی و هزینه ی نسبتاً کم، بین سازه های ساحلی بیش از سایرین توجه شده است. طراحی صحیح این سازه های حجیم و سنگین مستلزم درک جریان های غیرخطی غیرماندگار در محیط های نسبتاً درشت دانه است. از طرفی یکی از مهم ترین نکات مبهم در مطالعه ی هیدرولیک تغییرات فشار حفره ای در محیط های متخلخل، مسئله ی چگونگی براورد دقیق مقدار تخلخل است. برای درک مطلب با توجه به تحقیقات محدودی که در سال های اخیر پیرامون این موضوع انجام شده، جریان غیرخطی غیرماندگار در محیط های توده سنگی نسبتاً درشت دانه طی پژوهشی جامع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر بررسی شده است. این مقاله ، پس از مرور یافته های پژوهش یاد شده، نشان می دهد که روابط ریاضی معمول استفاده شده برای تحلیل غیرخطی جریان قادر به تخمین دقیق شیب هیدرولیکی جریان در توده های سنگ ریز نیست . با قبول تخلخل به عنوان مهم ترین پارامتر مؤثر بر این مدل های ریاضی، در یک نتیجه گیری کلی تخلخل به صورت تابعی از رژیم جریان بیان شده است. به طوری که بر خلاف نظریه ی غالب که تخلخل را یک پارامتر کاملاً ژئوتکنیکی معرفی می کند، مقدار این پارامتر در نتیجه ی تغییرات حجم موثر حفرات و ضریب شکل مؤثر در هر رژیم جریان متفاوت خواهد بود . سرانجام مطالعات عددی که برای تأیید یافته ها انجام شده نشان می دهد نتایج نامعتبری که از روابط ریاضی غیرخطی حاکم بر جریان های غیرماندگار به دست آمده، ممکن است ناشی از تخمین نادرست مقدار تخلخل باشد.

دریافت: 1390/8/18 | پذیرش: 1390/8/18 | انتشار: 1390/8/18