دوره 22، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 123-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safa M, Goodarzi A R, Lorestani B. Effect of zeolite and fibers on the geo-mechanical properties of cemented soil under the freeze-thaw cycles. MCEJ 2022; 22 (2) :107-123
صفا مهدی، گودرزی امیررضا، لرستانی بهاره. تاثیر ترکیب زئولیت و الیاف بر بهبود خصوصیات ژئومکانیکی خاک تثبیت شده با سیمان تحت چرخه های یخ و ذوب. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (2) :107-123

1- دانشجوی دوره دکتری، رشته مهندسی محیط‌زیست، دانشگاه آزاداسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
2- دانشیار دانشکده مهندسی، گروه عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران ، amir_r_goodarzi@yahoo.co.uk
3- دانشیار دانشکده علوم پایه، گروه محیط‌زیست، دانشگاه آزاداسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
در پژوهش حاضر تاثیر استفاده زئولیت همراه الیاف پلی­پروپیلن در پایایی مشخصات مهندسی خاک­های نرم تثبیت شده با سیمان تحت چرخه­های یخ و ذوب (F-T) بررسی شد. بدین منظور مقادیر صفر تا 30% وزنی، سیمان و مخلوط سیمان-زئولیت (با نسبت­های متفاوت)، بطور جداگانه به خاک مورد مطالعه اضافه، سپس با افزودن الیاف و عمل­آوری تا 90 روز، مجموعه­ای از آزمایش­های ژئوتکنیکی در کنار آنالیزهای ریزساختاری صورت گرفت. نتایج بدست آمده موید آن است استفاده از مقادیر اندک سیمان می­تواند سبب بهبود اولیه پارامترهای ژئومکانیکی خاک شود؛ اما با افزایش چرخه­های F-T مقاومت نمونه­ها بعضاً تا 60% کاهش می­یابد. تأمین شرایط مطلوب، نیازمند مصرف زیاد سیمان و نگهداری طولانی بوده که علاوه بر افزایش هزینه تثبیت، رفتار مصالح را به شدت تردشکن می­کند. از طرفی، با افزودن زئولیت (حداکثر تا یک چهارم سهم سیمان) علی­رغم امکان رشد ظرفیت باربری (تا 3/1 برابر)؛ اما همچنان مقاومت مصالح تحت چرخه­های F-T افت زیادی نشان می­دهد. مشاهده شد حضور الیاف در این سری از نمونه­ها، تاثیر قابل ملاحظه­ای بر افزایش پایایی رفتار خاک به ویژه در زمان­های محدود نگهداری (کمتر از 7 روز) و مقادیر کم افزودنی داشته و شاخص خرابی ناشی از فرآیند یخ و ذوب حدود 50% کاهش می­یابد. علاوه بر این، مقاومت کششی سیستم اخیر نسبت به سیمان تنها، بیش از 5/1 برابر بهبود و مقاومت پس­ماند آن تا 200% بیشتر است. علت این تغییرات با استناد به طیف­های اشعه ایکس و تصاویر میکروسکوپ الکترونی، تشکیل ماتریس پیوسته­تر خاک ناشی از گسترش نانو ساختارهای سیمانی و پیوند مستحکم الیاف با ذرات ارزیابی شد. در مجموع بر اساس نتایج حاصل، استفاده از ترکیب CZF، به دلیل امکان مصرف کمتر سیمان (حدود 30%) و همچنین کاهش زمان مورد نیاز عمل­آوری (تا 3 برابر)، به عنوان یک گزینه موثر برای بهسازی خاک­های نرم تحت چرخه­های یخ و ذوب، پیشنهاد می­شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1400/3/25 | پذیرش: 1400/8/7 | انتشار: 1401/11/10