دوره 21، شماره 6 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 156-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rousta A M. Numerical investigation of seismic behavior system of braced frame with innovative two level dampers system: Friction slotted bolt connection and Horizontal Shear panel. MCEJ 2021; 21 (6) :143-156
روستا علی محمد، درج مهرداد. بررسی عددی رفتار لرزه ای قاب مهاربندی با سیستم نوین دوسطحی ترکیب میراگرهای اتصال پیچی اصطکاکی و تیر پیوند برشی افقی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (6) :143-156

1- دانشگاه یاسوج/دانشکده مهندسی/ گروه عمران ، arousta@yu.ac.ir
2- دانشگاه یاسوج
در این مقاله، یک پیکربندی ابتکاری برای مهاربندی قاب­های فولادی با بکارگیری استهلاک ­کننده­های انرژی ارائه شده است. قاب مهاربندی دو سطحی پیشنهادی شامل میراگرهای اتصال پیچی شکاف­­دار (SBC) با عملکرد اصطکاکی و سیستم تیر پیوند برشی افقی (H-SPS) یا قاب مهاربندی واگرا (EBF) است که تحت عنوان قاب مهاربندی واگرا با لغزش کنترل شونده (CS+EBF) نامیده شد. سیستم SBC با حرکت اصطکاکی انتهای مهاربند در سوراخ لوبیایی و سیستم H-SPS با تسلیم برشی می­توانند به ترتیب در سطوح پایین و متوسط تا شدید زلزله استهلاک انرژی کنند و مانع از کمانش عضو مهاربندی یا به تعویق انداختن آن شوند. فیوز SBC به عنوان فیوز کمکی در این سیستم دو سطحی در نظر گرفته شده است تا در زلزله­های خفیف مانع از وارد عمل شدن فیوز اصلی شود. همچنین فیوز SBC  بر خلاف فیوزهای تسلیمی بعد از زلزله نیاز به تعوبض ندارد و با اعمال پیش تنیدگی مجدد درپیچ­های اتصال ترمیم می­شود که این ویژگی سبب متمایز شدن سیستم دوسطحی پیشنهادی با سایر سیستم­های مشابه شده است. جهت بررسی رفتار این سیستم، مطالعات عددی با نرم افزار کاربردیABAQUS  انجام شده است. مدل­ها با مقیاس 1 به 2 و با المان­های محیط پیوسته سه بعدی (Solid) جهت دستیابی به نتایج دقیق، مدل سازی شده­اند. نتایج بدست آمده در این بررسی حاکی از این است که سیستم دو سطحی قابلیت اتلاف انرژی بیشتری نسبت به سیستم­های تک­ سطحی مشابه داشته و همچنین نشان می­دهد که با افزایش ضخامت جان تیر پیوند برشی، استهلاک انرژی و مقاومت نهایی قاب مهاربندی افزایش یافته است. اتلاف انرژی پیکربندی پیشنهادی نسبت به سیستم­های تک­ سطحیSCBF  و EBF به ترتیب 88 درصد و 33 درصد بیشتر شده است و سهم اتلاف انرژی فیوز اول (SBC) و فیوز دوم (H-SPS) به ترتیب برابر با 33 درصد و 30 درصد از کل انرژی استهلاک شده توسط قاب مهاربندی CS+EBF2 می ­باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1400/1/16 | پذیرش: 1400/4/9 | انتشار: 1400/9/10