دوره 21، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 203-189 | برگشت به فهرست نسخه ها

Memarzadeh A, Nematzadeh M, Ahmadi M. Compressive performance of steel fiber-reinforced concrete-encased steel composite stub columns. MCEJ 2021; 21 (3) :189-203
معمارزاده آرمین، نعمت زاده مهدی، احمدی محسن. عملکرد فشاری ستون‌های کوتاه فولادی محاط شده در بتن مسلح حاوی الیاف فولادی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (3) :189-203

1- دانشگاه مازندران
2- دانشگاه مازندران ، m.nematzadeh@umz.ac.ir
3- دانشگاه آزاد اسلامی بابل
امروزه استفاده از ستون­های مرکب بتن و فولاد به‌سرعت در حال گسترش می­باشد. ازاین‌رو اهمیت مطالعه بر روی عملکرد فشاری این نوع ستون­ها، عوامل مؤثر بر آن­ها و ارائه راهکار­هایی به‌منظور ارتقا عمکرد این ستون­ها، بسیار مهم تلقی می­شود. ازاین‌رو، در این مطالعه به بررسی ظرفیت باربری محوری ستون­های فولادی محاط شده در بتن الیافی(SRFC)  پرداخته‌شده است. درمجموع 36 نمونه ستون کوتاه فولادی محاط شده در بتن الیافی ساخته‌شده و تأثیر متغیرهایی شامل نوع شکل پروفیل فولادی (اعم از H و C شکل)،  کسر حجمی الیاف فولادی (0%، 75/0% و 25/1%) و فاصله خاموت ها (40، 65 و 130 میلی متر) بر روی عملکرد فشاری این ستون‌ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ظرفیت محوری ستون­های فولادی محاط شده در بتن از شکل فولاد داخل آن تأثیر می­پذیرد. بدین‌صورت که ظرفیت محوری ستون‌ها با مقطع H شکل بیشتر از ستون‌ها با مقطع C شکل بود که علت آن محصورشدگی بیشتر در این نوع مقاطع می‌باشد. همچنین، افزایش درصد الیاف فولادی در بتن این نوع ستون‌ها می‌تواند علاوه بر افزایش شکل‌پذیری، ظرفیت محوری ستون را تا 6 درصد افزایش دهد. علاوه بر این، فاصله خاموت ها تأثیر بسیار چشمگیری بر روی ظرفیت محوری این نوع ستون‌ها دارد به طوری که با افزایش فاصله خاموت ها ظرفیت محوری ستون‌ها به‌شدت کاهش می یابد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1399/6/20 | پذیرش: 1399/12/27 | انتشار: 1400/3/10