دوره 20، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 89-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghan A, Delnavaz M. Mineralization of organic pollutants of carbamate using synthetic nano photocatalyst of ZnO/α-Fe2O3. MCEJ 2020; 20 (4) :77-89
URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-42001-fa.html
دهقان علی، دلنواز محمد. معدنی سازی آلاینده آلی کاربامات با استفاده از نانو فتوکاتالیست سنتزی ZnO/αFe2O3. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (4) :77-89

URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-42001-fa.html

1- دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه خوارزمی
2- دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه خوارزمی ، m.delnavaz@gmail.com
چکیده:   (1927 مشاهده)
ترکیبات موجود در آفت کش­های کشاورزی گروهی از مواد شیمیایی و مصنوعی هستند که استفاده زیادی در این صنعت دارند. ورود دائمی این مواد در منابع آبی آلایندگی بسیار بالایی را تولید می­کند که سبب ایجاد خطر برای محیط‌های آبی و ارگانیسم‌های آن‌ می‌گردد .از میان ســموم آفت­کش مورد اســتفاده در کشــاورزی، ســموم ارگانوفسفره و کاربامات­هــا دارای بیشــترین میزان مصــرف جهت رویارویی با آفات گیاهی هســتند. در این پژوهش از فرایند فتوکاتالیستی با استفاده از سنتز نانوکامپوزیت  ZnO/αFe2O3 به روش بال­میلز جهت تصفیه فاضلاب سنتزی حاوی کاربامات استفاده شده است. برای این منظور از نانوذرات اکسید روی و اکسیدآهن هر کدام به میزان نیم مول (5/40 گرم اکسید روی و 80 گرم اکسیدآهن) به مدت 12 ساعت در دستگاه آسیاب ماهواره­ای پرانرژی با سرعت 300 دور بر دقیقه در دو محفظه فولادی به چرخش درآمد. نسبت وزنی کاتالیست به گوی­های10 میلی متری، 1:20 بود و به ازای هر 15 دقیقه چرخش، 5 دقیقه استراحت داده شد و در کل 16 ساعت چرخش سیکل­وار در دستگاه انجام گرفت. خصوصیات نانوکامپوزیت سنتز شده به کمک آنالیزهای XRD، SEM،XRF  و FTIR تعیین گردید. آنالیز XRD ساختار شش وجهی اکسید روی و اکسید آهن را تایید و اندازه بلور نانوکامپوزیت با استفاده از رابطه شرر به میزان 66/10 نانومتر تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از آنالیز DRS، اکسید روی و اکسید آهن بال­میلزشده و حرارت­دیده دارای شکاف انرژی برابر با 878/1 الکترون­ولت بود که نسب به اکسید روی معمولی کاهش یافته بود. با آنالیز FTIR، پیک­های مربوط به Zn-O و Fe-O در نانوکامپوزیت مشاهده گردید. در آنالیز XRF نیز مقادیر وزنی عناصر Zn و Fe در نانوکامپوزیتZnO/α-Fe2O3  برابر با %3/77 و %3/61 تعیین شد. فعالیت فتوکاتالیستی نانوکامپوزیت سنتزی ZnO/α-Fe2O3  تحت تابش دو لامپ 8 وات UVC برای معدنی­سازی آلاینده آلی کاربامات با متغیرهای غلظت فتوکاتالیست، زمان ماند و میزان pH به عنوان متغیر کمی موثر و نوع کاتالیست مصرفی به عنوان متغیر کیفی موثر بررسی شد. ثابت سرعت واکنش در بهترین شرایط که شامل کمک اکسیدروی اصلاح­ شده و غلظت کاتالیست  g/L1 و تعداد 2 عدد لامپ 8 وات UVC و 8 pH= در مدت 3 ساعت به سرعت min-1 0043/0 بدست آمد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1399/1/23 | پذیرش: 1399/6/27 | انتشار: 1399/9/10