دوره 21، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 217-203 | برگشت به فهرست نسخه ها

Komasi M, Hassanzadeh S A. Evaluation of compressive strength and rapid chloride permeability test of concretes containing metakaolin using Bayesian inference and GEP methods. MCEJ 2021; 21 (1) :203-217
کماسی مهدی، حسن زاده سیدعلی. بررسی مقاومت فشاری و نفوذ یون کلرید در بتن های حاوی متاکائولین با استفاده از روش های استنباط بیژین و GEP. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (1) :203-217

1- دانشیار گروه عمران دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی (ره) ، Komasi@abru.ac.ir
2- دانشگاه رازی
مقاومت فشاری و نفوذ یون کلرید (RCPT) از جمله پارامترهای مهم هر نمونه بتن می­ باشند که به ترتیب در بیان خصوصیات مکانیکی و دوام بتن آورده می ­شوند. با داشتن مقاومت فشاری هر نمونه می‌توان درمورد خصوصیات مکانیکی آن نمونه بتن بحث نمود اما باید دانست که بتن علاوه بر خصوصیات مکانیکی مناسب، باید دارای دوام مناسبی در برابر حملات یون‌های مخربی مانند کلریدها و سولفات‌ها باشد. یون کلرید از جمله یون‌های خطرناکی است که موجب خوردگی میلگردهای فولادی می شود. در این پژوهش برای پیش‌بینی مقاومت فشاری و نفوذ یون کلرید در بتن حاوی متاکائولن، تعداد 100 داده آزمایشگاهی از بتن‌های حاوی متاکائولن گردآوری شده است. برای پیش ­بینی مقاومت فشاری و نفوذ یون کلرید از روش ­های استنباط بیژین و برنامه­ریزیِ بیان ژن (GEP) استفاده شده است. برای این منظور  75 داده به منظور واسنجی و 25 داده نیز برای صحت‌سنجی انتخاب شده است. در هر دو روش برای پیش‌بینی مقاومت فشاری و نفوذ یون کلرید از هفت پارامتر ورودی استفاده شده است که شامل سن نمونه بتن، سیمان، متاکائولن،  میزان آب طرح اختلاط، درشت دانه، ریزدانه و مقاومت سطحی می ­باشند. ضریب تبیین (R2) برای داده های صحت­ سنجی  مقاومت فشاری در روش های بیژین و GEP برابر 0.96 شده است. ضریب R2 برای داده های صحت سنجی RCPT برای روش های بیژین و GEP به میزان 0.97 بدست آمد. اگرچه ضریب تبیین دو روش استنباط بیژین و GEP با هم برابر شده است اما مقدار خطای روش بیژین کمتر از خطای حاصل از GEP شده است. نتایج حاصل از استنباط بیژین و GEP نشان می‌دهند که هر دو روش برای پیش‌بینی مقاومت فشاری و نفوذ یون کلرید از دقت بالایی برخوردار هستند. همچنین بر اساس روش قابلیت اعتماد مرتبه اول (FORM) شاخص­ های قابلیت اعتماد براساس مقادیر میانگین نمونه­ ها برای چندین مقدار مرزی مختلف محاسبه شدند و مشخص شد که آستانه شکست برای بتن 45 مگاپاسکال و آستانه نفوذ یون کلرید برابر 2000 کولمب است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1398/11/11 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/1/1