دوره 21، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 102-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Razzaghian Ghadikolaee M, Mirzaei M, Habibnejad Korayem A. Experimental studies of workability, mechanical behavior and durability properties of basalt-polypropylene fibers-reinforced cementitious mortar. MCEJ 2021; 21 (1) :87-102
رزاقیان قادیکلائی مهرداد، میرزایی مهدی، حبیب‌نژاد کورایم اصغر. مطالعات آزمایشگاهی کارایی، رفتار مکانیکی و خصوصیات دوامی ملات سیمانی مسلح شده به الیاف بازالت و پلی‌پروپیلن. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (1) :87-102

1- دانشگاه علم و صنعت ایران ، m_razzaghian@alumni.iust.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشگاه علم و صنعت ایران
در این تحقیق تأثیر هم‌زمان درصد‌های مختلف الیاف بازالت و پلی‌پروپیلن بر کارایی، رفتار مکانیکی و خصوصیات دوامی ملات سیمانی مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است. به‌منظور ارزیابی تأثیر الیاف‌ها با ثابت در نظر گرفتن سایر پارامتر‌های مؤثر بر خصوصیات ملات سیمانی (مانند نسبت آب به سیمان و نسبت ماسه به سیمان) از نمونه‌های حاوی ترکیب هیبریدی 0.05 و 0.125 درصد (درصد وزنی مجموع سیمان و سنگدانه) از دو الیاف ذکرشده بهره گرفته‌شده است، به طوریکه درمجموع 4 نوع طرح مخلوط حاوی هیبرید الیاف‌های بازالت و پلی‌پروپیلن ساخته‌شده و نتایج آن با نمونه شاهد مورد مقایسه قرارگرفته است. نتایج حاکی از آن است که استفاده هم‌زمان این دو الیاف تأثیر قابل‌ملاحظه‌ای بر مقاومت فشاری ملات سیمانی نداشته است؛ این در حالی است که نتایج، عملکرد مطلوب و قابل‌توجه الیاف‌های مذکور در افزایش مقاومت خمشی و کششی را نشان دادند. همچنین مشاهده گردید که خصوصیات دوامی شامل نرخ جذب آب، جذب آب حجمی و مقاومت ویژه الکتریکی ملات سیمانی اصلاح‌شده با ترکیب هیبریدی این دو الیاف نسبت به نمونه شاهد بهبودیافته است. افزودن هیبریدی 0.125 درصد (درصد وزنی مجموع سیمان و سنگدانه) الیاف بازالت و پلی‌پروپیلن موجب افزایش به ترتیب 28 و 23 درصدی مقاومت خمشی و کششی نمونه شاهد گردید. همچنین نمونه حاوی هیبرید 0.125 درصد (درصد وزنی مجموع سیمان و سنگدانه) الیاف بازالت و 0.05 درصد الیاف پلی‌پروپیلن موجب افزایش 9.3 درصدی مقاومت فشاری، کاهش 24 درصدی نرخ جذب آب، کاهش 15 درصدی جذب آب حجمی و بهبود 22 درصدی مقاومت ویژه الکتریکی گردید. مطابق نتایج بدست آمده از این تحقیق می‌توان دریافت که حضور هم‌زمان الیاف‌های بازالت و پلی‌پروپیلن موجب بهبود بخش عمده‌ خصوصیات ملات سیمانی شامل خصوصیات مکانیکی و دوامی می‌شود، این درحالی است که در صورت استفاده مجزا از هریک از این الیاف‌ها دستیابی به چنین نتیجه مطلوبی دور از انتظار است، چراکه هر یک از الیاف‌های بازالت و پلی‌پروپیلن با توجه به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی توانایی بهبود قابل‌توجه بخشی از خصوصیات ملات سیمانی را دارند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1398/10/6 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/1/1