دوره 20، شماره 6 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 131-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghiasi V, Mirzaei S, Yousefi M. Development of Prediction - Area charts to improve the output of landslide potential models. MCEJ 2020; 20 (6) :127-131
قیاسی واحد، میرزایی صادق، یوسفی مهیار. توسعه نمودار نرخ پیش بینی _ مساحت به منظور بهبود خروجی مدل های پتانسیل خطر زمین لغزش. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (6) :127-131

1- عضو هیئت علمی گروه عمران دانشگاه ملایر ، v.ghiasi@malayeru.ac.ir
2- کارشناسی ارشد ژئوتکنیک گروه مهندسی عمران دانشگاه ملایر
3- عضو هیئت علمی گروه معدنgis دانشگاه ملایر
هدف از انجام پژوهش حاضر توسعه نمودار نرخ پیش ­بینی _ مساحت برای پهنه­بندی خطر زمین لغزش می­باشد. به این منظور پس از تعریف یک مدل توصیفی و مفهومی در برگیرنده متغیرهای موثر در پهنه ­بندی خطر زمین لغزش، همه مشخصاتی که می­ توانند به عنوان معیارهای مناسب مورد استفاده قرار گیرند، شناسایی و در قالب یک مدل هدف جمع آوری گردید. سپس با استفاده از تجزیه و تحلیل لایه­ های اطلاعاتی مختلف و وزن دار نمودن آنها با کاربرد تابع لجستیکی به منظور مدلسازی و پهنه­ بندی خطر زمین لغزش، نقشه­ های وزن دار به طور پیوسته و بدون ساده­ سازی تولید گردیدند.  وزن هر کدام از لایه­ ها با استفاده از چگالی نرمال شده مشخص شد. در نهایت کلیه نقشه­ های وزن دار با استفاده از روش شاخص همپوشانی داده محور با هم تلفیق شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که اهمیت نسبی متغیرهای تاثیرگذار در بروز زمین لغزش می­ تواند با استفاده از نمودار نرخ پیشبینی _ مساحت به طور کمی مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین لحاظ نمودن وزن کمی محاسبه شده با استفاده از نمودار نرخ پیشبینی _ مساحت، چگالی نرمال شده، در رابطه شاخص همپوشانی داده محور موجب تولید مدل­های پتانسیل خطر زمین لغزش قابل اعتمادتر شده و توانسته همچنین 55 درصد نقاط زمین لغزش را در 45 درصد مساحت کل منطقه شناسایی کند. کاربرد مدل توسعه داده شده در حوضه آبخیز عشوند-نهاوند اثبات نمود که مدلسازی به روش فوق می­تواند به نحوه مطلوبی مناطق پرخطر را جهت بررسی­های بیشتر صحرایی شناسایی نماید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1398/9/30 | پذیرش: 1399/6/27 | انتشار: 1399/10/10