دوره 20، شماره 6 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 19-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ouhadi V R, Mortazavi A H. Impact of Change in the Layers Order of Clay and Sand at Different Densities on the Collapse Index of Soil. MCEJ 2020; 20 (6) :7-19
اوحدی وحید رضا، مرتضوی سید امیر حسین. تأثیر تغییر ترتیب لایه‌‌های رسی و ماسه‌‌ای در دانسیته های مختلف بر شاخص رمبندگی خاک. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (6) :7-19

1- دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده مهندسی ، vahidouhadi@yahoo.ca
2- موسسه آموزش عالی عمران و توسعه
خاک‌‌هایی که در اثر افزایش رطوبت، کاهش حجم زیادی داشته و باعث نشست‌‌های ناگهانی در سطح زمین می‌‌شوند خاک‌‌های رمبنده نامیده می‌‌شوند. وجود خاک‎های رمبنده به خصوص در مناطق گرم و خشک سبب ایجاد فرونشست و فروچاله شده‌است. وقوع این‌‌گونه فروچاله‌‌ها در بخش‌‌هایی از ایران و کشورهای دیگر از جمله مشکلات ژئوتکنیکی است. در مجموع در زمینه تأثیر تغییر لایه­های ماسه و رس بر رفتار رمبندگی خاک تحقیقات محدودی انجام شده‌است. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر تغییر ترتیب لایه‌‌های رسی و ماسه‌‌ای بر تغییرات شاخص رمبندگی است. برای دستیابی به هدف فوق، خاک ماسه‌‌ای نواحی شمالی استان همدان و رس کائولینیت برای ساخت نمونه‌‌ها در سه سیستم تک لایه، دو لایه و سه لایه در قالب‌‌های ساخته شده به ارتفاع و قطر 5 سانتی‌‌متر در آزمایش رمبندگی  مورد استفاده واقع شده‌‌‌است. نمونه­ ها با وزن مخصوص‌‌های 3/1، 5/1 و 7/1 گرم بر سانتی‌‌مترمکعب در قالب دستگاه تحکیم، به صورت لایه به لایه متراکم شده و شاخص رمبندگی آنها تعیین شده‌است. نتایج نشان می­دهد که مکانیزم رمبندگی به مقدار قابل توجهی تابعی از ترتیب قرارگیری لایه‌‌های رسی و ماسه­ای است. در سیستم‌‌های دو یا سه لایه‌‌ای حاوی لایه‌‌ی رسی شاخص رمبندگی در محدوده‌‌ی 9/4% تا 7/8% تغییر کرده است. به طوری‌که در سیستم دو لایه‌‌ای (لایه‌‌ی تحتانی ماسه و لایه‌‌ی فوقانی رس)، طبقه‌‌بندی خاک از شاخص رمبندگی متوسط در سیستم تک لایه (لایه‌‌ی ماسه‌‌ای) به شاخص رمبندگی نسبتاً شدید تغییر کرده است. با افزایش وزن مخصوص خشک خاک از تأثیر چینش لایه‌‌ها در مقدار شاخص رمبندگی کاسته می‌‌شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1398/9/21 | پذیرش: 1399/6/27 | انتشار: 1399/10/10