دوره 20، شماره 5 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 5 صفحات 141-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zialame A, Jamshidi A, Khodadadi A. Optimization of Arsenic Adsorption from Solution Using Nano-Jacobsite by Response Surface Method (RSM). MCEJ 2020; 20 (5) :131-141
ضیاءلامع امیر، جمشیدی احمد، خدادادی دربان احمد. بهینه‌سازی جذب آرسنیک از محلول با استفاده نانوجاکوبسیت به وسیله‌ی روش پاسخ سطح RSM. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (5) :131-141

1- دانش اموخته کارشناسی ارشد مهندسی معدن، گرایش محیط‌ زیست دانشگاه تربیت مدرس
2- استادیار دانشگاه تربیت مدرس، گروه فرآوری مواد معدنی، عضو پژوهشکده محیط‌زیست دانشگاه تربیت مدرس ، ajamshidi@modares.ac.ir
3- استاد دانشگاه تربیت مدرس، گروه فرآوری مواد معدنی، عضو پژوهشکده محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (1943 مشاهده)
انتشار آرسنیک در آب‌های سطحی و زیرزمینی به وسیله فعالیت‌های انسانی همچون معدنکاری، کشاورزی و صنعتی بعنوان یک تهدید جهانی برای موجودات زنده به شمار می‌آید. آرسنیت و آرسنات دو گونه‌ی غالب آرسنیک در خاک‌های آلوده هستند که سمیت بالایی برای انسان و موجودات زنده دارند. با توجه به خواص ویژه نانوذرات ازجمله واکنش‌پذیری بالا، نانو ذرات جاکوبسیت جهت جذب آرسنیک از آب انتخاب و با استفاده از روش هم‌رسوبی تهیه شد. دراین تحقیق، از روش سطح پاسخ (RSM) جهت مدلسازی و بهینه‌سازی فرآیند جذب آرسنیک از محلول با نانوذرات جاکوبسیت استفاده شد. چهار فاکتور pH (3 الی 11)، غلظت آرسنیک در محلول (1000 تا 4000 میکرو‌گرم بر لیتر) ، مقدار نانوذرات (1 الی 5 گرم بر لیتر) و زمان (15 الی 195 دقیقه) بعنوان فاکتورهای مستقل موثر بر کارآیی جذب آرسنیک انتخاب شدند.  طرح مرکب مرکزی (CCD) برای طراحی آزمایش و بهینه‌سازی پارامتر‌های مدل استفاده شد. آنالیز واریانس گویای آن بود که پیش‌بینی جذب آرسنیک از محلول با اصلاح کننده‌ی نانوجاکوبسیت توسط مدل CCD به خوبی (p-value کمتر از 0001/0 ) و با دقت بالا (R2 برابر 24/96 درصد ) انجام شد. نتایج نشان داد که اثر چهار عامل pH، مقدار نانو ذرات، غلظت اولیه آرسنیک و زمان معنی‌دار است. با توجه به اهداف بهینه‌سازی، نتایج نشان داد که مقدار بهینه pH، مقدار نانو ذرات، زمان و غلظت اولیه آرسنیک به ترتیب برابر 3، 2 گرم بر لیتر، 48 دقیقه و 3250 میکروگرم بر لیتر است. مقدار درصد جذب آرسنیک از محلول در مقادیر بهینه محاسبه‌شده برای عوامل، برابر با 7/79 درصد تخمین زده شد. با این ‌وجود مقدار جذب 77/94 درصدی نیز در آزمایش‌های مربوط به جذب آرسنیک از محلول مشاهده شد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1398/5/14 | پذیرش: 1398/10/28 | انتشار: 1399/9/10