دوره 19، شماره 6 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 6 صفحات 200-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Mobara S E, ghobadian R, roozbahani F. Numerical simulation of landslide on non-rigid slopes by an explicit three-step incompressible smoothed particle hydrodynamic. MCEJ 2019; 19 (6) :185-200
حسینی مبرا سید عرفان، قبادیان رسول، روزبهانی فردین. شبیه سازی عددی زمین لغزش بر روی شیب های غیر صلب بوسیله روش هیدرودینامیک ذرات هموار تراکم ناپذیر سه مرحله ایی صریح. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (6) :185-200

1- دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب دانشگاه رازی کرمانشاه
2- دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه رازی کرمانشاه ، rsghobadian@gmail.com
3- استادیار گروه مهندسی مکانیک دانشگاه ازاد اسلامی واحد همدان
پدیده زمین­ لغزش در دریاچه سدها و رودخانه­ ها، و تولید و انتشار امواج حاصل از آن، بعنوان یکی از مسائل مهم و پیچیده در زمینه مهندسی هیدرولیک مطرح است. امروزه بسط و گسترش روابط عددی و فرآیند مدل­سازی توانسته تا حدودی به درک منطقی از این پدیده­ ها برسد. در این مقاله از یک روش لاگرانژی جهت حل معادلات حاکم بر جریان استفاده شده است. در ابتدا روش هیدرودینامکی ذرات هموار تراکم­ناپذیر سه مرحله­ایی صریح تعریف می ­شود. به منظور معتبرسازی روش، از مسئله شکست سد روی بستر خشک و مسئله زمین­ لغزش زیر سطحی استفاده شده‌ است. در مسئله اول، رسیدن به ضریب همبستگی 9998/0، متوسط خطای مطلق 0542/0 و ضریب کارایی مدل نش-ساتکلیف 974/0 برای پارامترهای مورد محاسبه، نشان می­دهد مدل با دقت مناسبی کالیبره شده است که حاکی از قابلیت بالای این روش در شبیه­ سازی جریان­ های با سطح آزاد و پدیده ­های مربوط به امواج می­ باشد. همچنین از مقایسه نتایج اندازه ­گیری شده با آزمایشگاهی در قسمت شبیه­ سازی زمین­ لغزش زیر سطحی، مقادیر آماری ضریب همبستگی و جذر میانگین مربعات خطا بترتیب 95/0 و 0071/0 بدست آمدند که این نتایج نشان­ دهنده دقت بالای مدل در محاسبه نیمرخ سطح آب ناشی از زمین­ لغزش زیرسطحی می ­باشد. سپس سه سناریو جهت مدل­ سازی زمین ­لغزش طراحی و اجرا گردید. در این پژوهش به شی ب­ها و جسم غیر صلب، بعنوان یک ماده رئولوژیکی (سیال شبه­پلاستیک) نگریسته شده و تحت سیال غیر نیوتنی کاریویاسودا در مدل­ سازی وارد شدند. در واقع ذرات خاک بستر شیبدار غیر صلب بصورت دانه­ هایی که با خود مشخصات سیال را حمل می­ کنند مدل­ سازی شده ­اند. در نهایت نتایج در زمان­ های 3/0 و 6/0 ثانیه آورده شده­ و تحلیل گردیدند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1398/5/7 | پذیرش: 1398/7/30 | انتشار: 1398/12/10