دوره 19، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 71-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pakdel E, majdzadeh tabatabaie M, Sarkarde H, Ghoraishi Najafabadi S H. Numerical simulation of the effect of waves on the vortex formed in the vertical intake. MCEJ 2019; 19 (5) :59-71
پاکدل احسان، مجدزاده طباطبایی محمدرضا، سرکرده حامد، قریشی نجف آبادی سیدحسین. شبیه سازی عددی تاثیر امواج بر گرداب های شکل گرفته در آبگیرقائم. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (5) :59-71

1- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی
2- استادیار دانشگاه شهید بهشتی ، m_majdzadeh@sbu.ac.ir
3- استادیار دانشگاه حکیم سبزواری
4- استادیار دانشگاه شهید بهشتی
گرداب را می­توان به عنوان یکی از پدیده های ناشناخته در زمینه آبگیری از مخازن سدها نام برد که می­تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی در فرآیند آبگیری شود. در این تحقیق با هدف بررسی تاثیر امواج در سطح مخزن بر گرداب، به شبیه­سازی عددی امواج در دهانه آبگیرهای قائم با استفاده از نرم­افزار STAR-CCM، در شرایط تشکیل گرداب­های مختلف پرداخته شده است. در همین راستا گرداب­های کلاس A، B و C در مدل عددی شبیه­سازی گردید و نتایج آن پس از برخورد با امواج بررسی شد. نتایج نشان داد که امواج باعث کاهش مولفه­های سرعت مماسی، شعاعی و محوری گرداب شکل گرفته می­شوند. طبق نتایج ارائه شده، ماکزیمم مقدار مولفه سرعت مماسی در هنگام حضور امواج به طور میانگین در گرداب­های نوع A، B و C به ترتیب حدود 14%، 19% و 23% کاهش داده شده است. میزان کاهش ماکزیمم مقدار مولفه سرعت شعاعی نیز برای گرداب­های کلاس A، B و C به ترتیب حدود 9%، 13% و 18% می­باشد. ماکزیمم مقدار سرعت محوری نیز برای گرداب­های کلاس A، B و C به ترتیب حدود 15%، 16% و 23% کاهش داده شده­اند. با توجه به نتایج شبیه­سازی، میزان کاهش با کم شدن دامنه امواج بیشتر شده و این بدین معنی است که امواج با دامنه کوچکتر یا به عبارتی ریزموج­ها بهتر می­توانند مولفه­های سرعت را کاهش داده و در نتیجه جریان گردابی را به روشی هیدرولیکی تضعیف کنند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1398/3/11 | پذیرش: 1398/8/18 | انتشار: 1398/10/10