دوره 19، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 235-221 | برگشت به فهرست نسخه ها

HashemiHeydari S, JalilyGhazizadeh M, Ehsani M, Ahmadi A, Mahjoob D. Numerical simulation and Experimental investigation of halite karst dissolution in dam reservoirs. MCEJ 2019; 19 (5) :221-235
هاشمی حیدری سیدمهدی، جلیلی قاضی زاده محمدرضا، احسانی مجید، احمدی احمد، محجوب داریوش. شبیه سازی عددی و بررسی آزمایشگاهی انحلال کارست نمکی در مخازن سدها. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (5) :221-235

1- دانشگاه صنعتی اصفهان ، smhashemi@cv.iut.ac.ir
2- دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشگاه صنعتی اصفهان
4- دانشگاه شاهرود
5- شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران
از جمله مهمترین منابع آلوده کننده در محیط ­های آبی بویژه در مخازن سدها، سامانه ­های کارست نمکی می­ باشد که انحلال آن در آب مخزن باعث کاهش شدید کیفیت آب مخزن می­ شود. در تحقیق حاضر برای بررسی رفتار کیفی مخزن سد در حضور سازند کارست نمکی، ابتدا بررسی ­های میدانی از مخزن انجام گرفت. سپس برای کالیبراسیون مدل عددی و تعیین ضریب انحلال سازند کارست نمکی، مدل آزمایشگاهی بصورت کانال ذوزنقه ­ای طراحی و ساخته شد. سپس مدل آزمایشگاهی با استفاده از مدل عددی MIKE شبیه ­سازی شد. با مقایسه نتایج مربوط به مدل آزمایشگاهی و مدل عددی، مقدار تقریبی ضریب انحلال سازند نمکی موجود در مخزن تعیین و مدل عددی کالیبره شد. در ادامه با تعمیم ضریب انحلال بدست­ آمده به مخزن واقعی و شبیه ­سازی عددی مخزن، رفتار کیفی آن مورد تحلیل و بررسی قرارگرفت. همچنین تحلیل حساسیت پارامترهای موثر بر فرآیند انحلال و توزیع شوری انجام شد و نحوه اثرگذاری و میزان تأثیر مقادیر ضریب انحلال نمک، دبی، دما، تبخیر و رطوبت نسبی بر توزیع شوری و شرایط کیفی مخزن در اثر انحلال سازند نمکی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این مطالعه می­ تواند در طراحی و بهره ­برداری از مخازن دارای سازند نمکی مفید باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1397/12/26 | پذیرش: 1398/8/20 | انتشار: 1398/10/10