دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 54-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rafiean A H, Haddad A, najafi kani E. Performance Evaluation of Novel Chemical Activators for Soil Stabilization by Activated Slag. MCEJ 2020; 20 (2) :41-54
رفیعیان امیر حسین، حداد عبدالحسین، نجفی کانی ابراهیم. بررسی عملکرد فعال‌کننده ‌های شیمیایی نوین برای تثبیت خاک با استفاده از سرباره فعال ‌شده با قلیا. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (2) :41-54

1- دانشگاه سمنان
2- عضو هیات علمی دانشگاه سمنان ، ahadad@semnan.ac.ir
این پژوهش پارامترهای مکانیکی و دوام خاک ماسه‏ای تثبیت ‏شده با سرباره فعال‏شده توسط قلیا را به صورت آزمایشگاهی بررسی کرده است. ماده پایه چسباننده استفاده شده در این پژوهش سرباره کوره‏ ذوب آهن‏ است که به میزان 5 درصد وزن خاک خشک استفاده شده است. برای تثبیت خاک از سه نوع چسباننده به نام‏های اختصاری Ac1، Ac2، و Ac3 استفاده شده است. چسباننده Ac1 ترکیبی از سدیم هیدروکسید و سدیم سیلیکات و سرباره، چسباننده Ac2 ترکیبی از سدیم کربنات و کلسیم هیدروکسید و سرباره، و چسباننده Ac3 ترکیبی از سدیم سولفات و کلسیم هیدروکسید و سرباره می‏باشند. نتایج حاصل از این نمونه‏ها با نمونه ‏های تثبیت‏شده به وسیله‏ ی سیمان پرتلند مقایسه شده است. نمونه ‏های خاک تثبیت‏ شده با سیمان پرتلند به صورت SOPC ، و نمونه‏ های تثبیت‏ شده با چسباننده‏ های Ac1، Ac2 و Ac3 به ترتیب SGAc1، SGAc2، و SGAc3 نام‏گذاری شده‏اند. آزمایش‏های مقاومت فشاری تک‏محوری، چرخه‏های ذوب و یخبندان و تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی روی نمونه‏های تثبیت شده با این چسباننده ‏ها انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که چسباننده Ac3 در مقایسه با سایر چسباننده‏های پیشنهادی عملکرد بهتری را از نظر پارامترهای مقاومتی و دوام ارائه داد.. در آزمایش مقاومت فشاری تک‏ محوری خاک تثبیت‏شده با سیمان پرتلند مقاومت 75/0 مگاپاسکال و خاک تثبیت‏شده با چسباننده‏ های Ac1 ، Ac2 ، و Ac3 به ترتیب مقاومت 63/2، 28/2، و 5/4 مگاپاسکال را کسب نمودند. همچنین نتایج آزمایش چرخه‏ های ذوب و یخبندان نشان داد نمونه ‏های تثبیت‏  شده با چسباننده‏ های پیشنهادی از ثبات حجمی و دوام مناسبی برخوردارند. بیشترین میزان تغییرات حجمی که نمونه‏ های SOPC، SGAc1، SGAc2، و SGAc3 پس از 12 سیکل به ترتیب برابر 82/12، 93/5، 65/6، و 17/4 درصد است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1397/11/10 | پذیرش: 1399/3/10 | انتشار: 1399/3/10