دوره 19، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 221-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

TAHERI AMIRI M J, Ashrafian A, Haghighi F R, Javaheri Barforooshi M. Prediction of the Compressive Strength of Self-compacting Concrete containing Rice Husk Ash using Data Driven Models. MCEJ 2019; 19 (1) :209-221
URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-20432-fa.html
طاهری امیری محمدجواد، اشرفیان علی، حقیقی فرشید رضا، جواهری بارفروشی مائده. پیش بینی مقاومت فشاری بتن خودتراکم حاوی خاکستر پوسته برنج با استفاده از مدلهای داده مبنا. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (1) :209-221

URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-20432-fa.html

1- دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
2- موسسه آموزش عالی طبری بابل ، ali_Ashrafian@yahoo.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
ساخت و نگهداری روکش­های بتنی  از مسائل مهم و پرهزینه در دهه اخیر بوده است. ازاین رو، استفاده از بتن خودتراکم به عنوان بتنی با ویژگی های مقاومتی مطلوب و آلایندگی پایین مورد توجه قرار گرفته است. خواص مقاومتی بتن خودتراکم  به فاکتورهای مهمی از نسبت­های اختلاط وابسته بوده که لزوم  پژوهش های آزمایشگاهی و آنالیز­های کامپیوتری هوشمند در ساخت آن را نمایان ساخته است. تعیین میزان بهینه مواد تشکیل ­دهنده بتن به منظور رسیدن به مقاومت مطلوب، صرفه­ جویی در تعداد دفعات آزمایش و کاهش هزینه­ های انجام آزمایش­ها ارائه مدل­های رگرسیونی محاسباتی برای تخمین خواص مقاومتی بتن را مورد توجه قرار داده است. هدف اصلی در این مطالعه ارائه رابطه­ای محاسباتی برای تخمین مقاومت فشاری بتن خودتراکم حاوی خاکستر پوسته برنج (RHA) با استفاده از رویکرد قدرتمندی به نام برنامه ­نویسی بیان ژن (GEP) می­باشد. برای ارزیابی عملکرد مدل پیشنهادی GEP مطالعه­ای مقایسه­ای با استفاده از روش­های کلاسیک مدلسازی داده مبنای شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و رگرسیون خطی چندگانه (MLR) نیز انجام شد. مجموعه داده­ های قابل اطمینان و مناسبی شامل 156 نمونه مقاومت فشاری حاوی RHA از مقالات معتبر جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفت. عملکرد مدل­های پیشنهادی ارائه شده با استفاده از شاخص­های خطای ضریب همبستگی (R)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین خطای مطلق (MAE) محاسبه و ارزیابی گردید .نتایج شاخص­های خطا در ارزیابی عملکرد مدل­های توسعه داده شده نشان داد روش    GEPدقت قابل توجه و مقادیر خطای کمتری در محاسبه داشته است. همچنین رابطه  محاسباتی براساس عبارات بیان ژنی در روش GEP برای پیش ­بینی مقاومت فشاری در سنین مختلف ارائه شد که با شاخص همبستگی 0.94 و مقادیر خطای 4-5  مگاپاسکال دقت قابل توجهی را نشان داده است. رابطه ارائه شده به آسانی می تواند برای پیش طراحی نسبت­های اختلاط و همچنین کنترل سریع راه­ حلهایی قطعی مورد استفاده قرارگیرد .تحلیل حساسیت برای مشخص کردن مقادیر تاثیرگذار در مدل مقاومت فشاری ارائه شده نشان داد، متغیر چسباننده در این مدلسازی نسبت­های اختلاط بیشترین تاثیر عملکردی را ایفا نموده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1397/2/13 | پذیرش: 1397/9/13 | انتشار: 1398/2/25