دوره 19، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 179-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

olyaei M, Zeynolabedin A, Ghiasi B, karbassi A. Developing Combined Regional Drought Index and Presenting Return Period Curves Using Copula Function. MCEJ 2019; 19 (5) :167-179
URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-19588-fa.html
علیایی محمدعلی، زین العابدین امین، قیاسی بهزاد، کرباسی عبدالرضا. توسعه شاخص ترکیبی خشکسالی منطقه‌ای و ارائه منحنی‌های دوره بازگشت با استفاده از تابع کاپولا. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (5) :167-179

URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-19588-fa.html

1- دانشجو دکتری دانشگاه تهران
2- دانشجوی دکتری دانشگاه تهران ، aminzynolabedin@ut.ac.ir
3- دانشجوی دکتری محیط زیست- منابع آب
4- دانشیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران
خشکسالی یک جزء جدایی ناپذیر بلایای طبیعی محسوب می­شود. معمولاً خشکسالی بدون هیچ گونه هشدار قبلی و به تدریج آغاز می­گردد. علاوه بر این اثر، این پدیده معمولا در طول زمان ایجاد شده و به سرعت از بین نمی­رود. ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده که معمولا پدیده خشکسالی را تجربه می­کند. شاخص­های زیادی برای اندازه­گیری شدت خشکسالی پیشنهاد شده است که از جمله مهم­ترین آنها می­توان به شاخص بارش استاندارد شده (SPI)، شاخص پالمر (PDSI) و شاخص ذخیره آب­های سطحی (SWSI) اشاره نمود. هر کدام از این شاخص­ها دارای مزیت­ها و معایب مخصوص به خود هستند و برای انواع خاصی از خشکسالی مورد استفاده قرار می­گیرند. پارامترهای مختلفی در اندازه­گیری این شاخص­ها به کار می­رود که از جمله آن می­توان به بارش، ذخیره مخزن، دبی، دما و تبخیر و تعرق پتانسیل اشاره نمود. در این مقاله ابتدا سه شاخص اصلی اشاره شده برای حوضه آبریز اهرچای، واقع شده در آذربایجان شرقی، محاسبه شده، سپس بر اساس ترکیب این شاخص‌ها به همراه دو پارامتر مهم دیگر، سطح آب زیرزمینی و انرژی خورشیدی، یک شاخص ترکیبی خشکسالی (CDI) برای منطقه تهیه و محاسبه شد. این شاخص ترکیبی جنبه­های مختلف آب و هوایی، هیدرولوژی و مشخصه­های کشاورزی منطقه را نشان می­دهد. در گام بعد تحلیل توام دو متغیر شدت و مدت خشکسالی با استفاده از تابع مفصل (کاپولا) صورت گرفته و منحنی‌های مختلف دوره بازگشت به ازای دو حالت عطفی و فصلی رسم شد. نتایج نشان داد که شدیدترین خشکسالی در این حوضه در ژوئن (تیر ماه) 2004 رخ داده است. همچنین در تحلیل دو متغیره دوره بازگشت‌های روابط عطفی بیشتر از فصلی به دست آمد.  از نتایج این تحقیق در پایش و آماده سازی برای خشکسالی استفاده می­شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1397/2/9 | پذیرش: 1398/6/6 | انتشار: 1398/10/10