دوره 18، شماره 2 - ( 1397 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 138-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Investigating effective factors of biocementation soil improvement on sandy soil with different Fine-content. MCEJ 2018; 18 (2) :127-138
شریفی اسدی داریوش، اردکانی علیرضا، گروسی قاسمعلی. بررسی عوامل مؤثر بر عملکرد بهسازی خاک به روش بیولوژیکی در خاک‌های ماسه‌ای با درصد ریزدانه متفاوت. مهندسی عمران مدرس. 1397; 18 (2) :127-138

1- فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی عمران/ دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
2- استادیار/دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
3- عضو هیات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی/ دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
یکی از روش‌های متداول بهسازی خاک، استفاده از افزودنی‌ها به منظور بهبود خصوصیات مقاومتی و نفوذپذیری خاک است. اغلب از سیمان یا مواد شیمیایی به‌عنوان عامل چسبنده ذرات خاک استفاده می‌شود که باعث افزایش مقاومت برشی خاک و کاهش هدایت هیدرولیکی آن می‌شود. در این پژوهش با استفاده از آخرین فناوری زیستی میکروبی، نوع جدیدی از مصالح ساختمانی، یعنی سیمان زیستی، به‌عنوان جایگزینی برای سیمان و یا مواد شیمیایی ایجاد شده است. سمنتاسیون زیستی یا فرآیند رسوب میکروبی کربنات کلسیم (MICP)، بهبود مقاومت و سختی خاک و سنگ با استفاده از فعالیت‌های میکروبی و فرآورده‌های آن‌هاست. در این پژوهش از خاک ماسه‌ای با درصد متفاوت سیلت %0، %5،%10، %15 و %20 و در دو حالت سست (Dr=40%) و متراکم (Dr=100%) و از باکتری Sporosarcina Pasteurii به دلیل فعالیت اوره‌آزی بالا و غیر بیماری‌زا بودن در فرآیند MICP استفاده شد. به‌منظور در نظر گرفتن شرایط خاک بر عملکرد این نوع روش بهسازی، پارامترهای آزمایش تک‌محوری و میزان رسوب کربنات کلسیم موردبررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج، افزایش درصد ریزدانه از 0 تا 20 درصد منجر به کاهش %40 و %46 در میزان رسوب کربنات کلسیم، افزایش %57 و %41 در مقاومت تک‌محوری و افزایش %79 و %71 در مدول الاستیسیته نمونه‌ها به ترتیب در دو حالت سست و متراکم گردید. بنظر می رسد این تغییرات ناشی از کم شدن فضای خالی و افزایش سطح تماس بین ذرات خاک بوده است.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/2/23 | پذیرش: 1396/6/27 | انتشار: 1397/4/23