دوره 15، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 40-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

A Study on Geotechnical Properties of Four Carbonates Sands From the Southern Coastal of Iran. MCEJ 2015; 15 (4) :31-40
حسنلوراد محمود، رسولی محمد ضا. مطالعه مقایسه ای ویژگیهای مکانیکی چهار نمونه از ماسه های کربناته سواحل جنوبی ایران. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (4) :31-40

1- عضو هیئت علمی دانشگاه
2- کارشناس ارشد عمران
با توجه به رفتار برشی متفاوت ماسه¬های کربناته از سیلیکاته در برابر بارهای وارده و تنوع زیاد آنها در اقصی نقاط دنیا و خلیج فارس و دریای عمان، در این مقاله رفتار برشی چهار نمونه از ماسه¬های کربناته اسکلتی حاصل از سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان بررسی شده است و پارامتر¬هایی مانند دانه بندی، ویژگی¬های فیزیکی، تصاویر میکروسکوپی، فشردگی پذیری، رفتار برشی سه محوری زهکشی شده، مدول الاستیسیته و زاویه اصطکاک داخلی به صورت آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می¬گیرد. ملاحظه گردید که ماسه¬های کربناته با وجود داشتن یک سری ویژگی رفتاری مشابه با هم و با دیگر نمونه¬های تحقیق شده در جهان، به لحاظ رفتار حجمی و تنش کرنشی وابسته به شکل دانه¬ها، دانه بندی اولیه، مقدار خردشگی دانه¬ها، میزان نسبت منافذ درون دانه¬ای و بین دانه¬ای، دانسیته نسبی، تنش-های محصور کننده، درصد کربنات کلسیم و شرایط خاص محیط رسوب هستند. زاویه‌دار بودن دانه‌های اسکلتی موجب افزایش قفل‌شدگی اسکلت خاک و در نتیجه افزایش زاویه اصطکاک داخلی ماسه¬ها نسبت به ماسه¬های کوارتزی می¬گردد. برعکس ماسه¬های کوارتزی با افزایش تنش محصور کنندگی مدول الاستیسیته پیوسته افزایش نمی¬یابد، بلکه ابتدا این مقدار افزایش یافته و سپس به خاطر خاصیت خرد شدگی دانه¬ها در این ماسه¬ها دچار افت شده و یا ثابت می¬گردد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: خاک و پی
دریافت: 1392/3/29 | پذیرش: 1394/5/24 | انتشار: 1394/10/1