۱۰ نتیجه برای نجمی
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
با استناد به «گزارش سالانه شاخصههای شکنندگی دولت» که توسط «صندوق صلح» از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۳ ارائه شده است، این مقاله استدلال میکند که لیبی در زمان فروپاشی دولت، مصداقی از یک دولت شکستخورده و یا فروپاشیده نبوده است. اگرچه همه دولتهای جهان، حدی از ضعف و ناتوانی در تأمین و تحقق کارویژههای اصلی خود دارند، اما رتبه لیبی در دوره قذافی، به نسبت سایر کشورها، رتبهای نبوده است که بتوان آن را مصداقی از یک دولت شکننده در نظر گرفت. ضرورت اصلاح ادبیات تولیدشده، نگارنده را بر آن داشت به دنبال پاسخ به این پرسش باشد که چرا دولت پساقذافی لیبی به سمت یک دولت فروپاشیده سوق یافته است؟ ضمن اهمیت و اولویت دادن دلایل داخلی این موضوع بر دلایل منطقهای و بینالمللی، در این مقاله استدلال میشود که ناتوانی دولت در استفاده انحصاری از زور؛ نقش سیاسی اسلامگرایان در حکومت لیبی؛ نقش مقامات پیشین لیبی در حکومت جدید؛ گروههای تروریستی با مشی اسلامگرایی مانند داعش و القاعده؛ نقش اسلام در قوانین و زندگی سیاسی و اجتماعی کشور؛ اختلاف بر سر نوع ساختار سیاسی حکومتی؛ اختلافات مربوط به سیستم انتخاباتی؛ چگونگی تخصیص کرسیهای کنگره ملی به نمایندگان و شیوههای انتخاب یک نهاد جدید برای تدوین قانون اساسی، ازجمله مهمترین دلایل سوق یافتن دولت لیبی به سمت یک «دولت فروپاشیده» است.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
ساختار سنی، رشد و ضریب مرگ و میر ماهی خیاطه Alburnoides eichwaldii رودخانه شیرود استان مازندران با صید۶۶۱ نمونه ماهی از فروردین تا اسفند سال ۱۳۹۰ بررسی شد. میانگین طول کل، وزن و سن ماهیان بهترتیب ۹۲/۱۶±۳۳/۶۸ میلیمتر،۲/۳±۹/۴ گرم و ۸۶/۰±۳۲/۱ سال بود. ماهیان در دامنه سنی +۰ تا +۳ سال قرار داشتند. ماهیان +۰ ساله با فراوانی ۴۱ درصد گروه سنی غالب در رودخانه بودند. بزرگترین نمونه مربوط به خیاطه +۳ ساله با طول ۴/۱۱۱ میلیمتر و وزن ۵/۱۵ گرم بود. مقایسه طول کل و وزن ماهیان بیانگر اختلاف معنادار بین طول و وزن در سنین مختلف بود (۰۵/۰>p). میزان فاکتور وضعیت برای این گونه ۱۶/۱ محاسبه شد. بر اساس فرمول پاولی، الگوی رشد در جمعیت مورد مطالعه آلومتریک منفی (۹۴/۲=b) بوده و بر اساس معادله رشد برتالانفی و با استفاده از برنامه FiSAT، L∞، K و t۰ بهترتیب ۰۸/۱۲، ۵۵/۰ و ۶۵/۰- براورد شد. همچنین شاخص عملکرد رشد معادل ۶۵/۳ محاسبه شد. ضرایب مرگ و میر کل (Z)، طبیعی (M) و صیادی (F) بهترتیب ۱۶/۲، ۱۹/۱ و ۹۷/۰ بهدست آمد. باتوجه به ارزش بومشناختی، زیستشناسی و ارزش تزئینی ماهی خیاطه و همچنین عوامل تهدیدکننده جدی و آسیبپذیری آن در زیستگاههای طبیعی و شرایط زیستگاهی حاکم، اینگونه مطالعات میتواند در شناسایی وحفاظت آنها کمک مؤثری باشد.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
در آنزیم α -آمیلاز (BAA)B. amyloliquefaciens ، رزیدیوهای ۱۸۵ – ۱۷۷ (ناحیه I یا لوپ) سازنده بخشی از محفظة (Cage) مسئول اتصال به کلسیم هستند. لوپ موجود در BAA دارای دو رزیدیو بیشتر از همتای ترموفیل خود یعنی α -آمیلاز (BLA) B. licheniformis میباشد و رزیدیوی Arg۱۷۶ موجود در این بخش با Glu۱۲۶ از ناحیة II (رزیدیوهای ۱۳۱ – ۱۱۸) ایجاد یک پل نمکی میکند که این ارتباط در آنزیم BLA به واسطه جایگزینیهای R۱۷۶Q، E۱۲۶V حذف گردیده است و از سویی پایداری حرارتی آنزیم BAA به میزان زیادی به یون کلسیم وابسته است. در این تحقیق، اثر پل نمکی در پایداری حرارتی آنزیم بررسی گردید و برای مشخص شدن اهمیت ساختاری و عملکردی پل نمکی مذکور، ابتدا مدل مولکولی آنزیم ΔE۱۲۶ به طریقه تئوری ساخته شد و در ادامه موقعیت و اثرات رزیدیوهای دو منطقه I و II از طریق برنامههای GETAREA و WHAT IF مورد بررسی قرار گرفت و سپس جهش فوق به وسیله جهشزایی هدفمند در ژن BAA ایجاد شد و پایداری حرارتی آنزیم جهش یافته و وحشی با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج حاصل از مدل مولکولی نشان داد که حذف پل نمکی از طریق اثر بر رزیدیوهای آبدوست و آبگریز موجود در دو منطقه I و II باعث افزایش نفوذ پذیری آنزیم به آب میگردد ونا پایداری حرارتی آنزیم جهش یافته نیز نتایج فوق را تأیید کرد. بنابراین وجود پل نمکی از طریق کاهش نفوذپذیری آنزیم به آب، مانع خروج کلسیم و غیرفعال شدن حرارتی آنزیم میگردد.
دوره ۸، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۳۶- ۱۳۸۳ )
چکیده
در این پژوهش بر اساس مقایسه تطبیقی انجام شده بین استانداردهای ۲۰۰۰ : ۹۰۰۰ ISO با رویکردهای گوناگون ارائه شده از سوی اندیشمندان مشهور جهان مانند مینگ، کرازبی،... و نیز جایزه کیفیت اروپا و جایزه ملی کیفیت مالکوم بالدریج آمریکا هفت معیار اصلی و عناصر فرعی هر یک از این معیارها شناسایی شدند و ضمن تعیین نقاط اشتراک، افتراق معیارها، عناصر رویکردهای TQM بر اساس فوق و الزامات و راهنماییهای استانداردهای ۲۰۰۰ : ۹۰۰۰ ISO برخوردداری این استاندارد از رویکردی توانمند و جامع مشخص شد. در ادامه بر پایه معیارها و عناصر شناسایی شده دو ابزار در قالب پرسشنامه که از جنبه محتوا مشابهاند، برای اندازهگیری سطح و میزان اجرای TQM در سازمانهای اجرا کننده TQM و نظرخواهی از خبرگان کیفیت توسعه داده شد. به کمک آزمونهای آماری پایانی و اعتبار این ابزارها از جمله اعتبار ساختاری آنها با استفاده از تجزیه و تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفته و تأیید شده است. در نهایت با تجزیه و تحلیل دادههای جمعآوری شده از این ابزارها، اقدام به تعیین شکافهای موجود در خصوص میزان و سطح اجرای عناصر TQM در سازمانهای مورد مطالعه با توجه به دیدگاه و نظرهای خبرگان کیفیت در خصوص اهمیت و اولویت این معیارها و عناصر شد. نتیجه بهدست آمده میتواند در جهت نیل به استقرار بهینه مدیریت کیفیت جامع در سازمانها و مؤسسات تولیدی و خدماتی کشور سودمند واقع شود.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
علیرغم مزیتهای بیوسورفاکتانتها در مقابل سورفاکتانتهای شیمیایی، بدلیل هزینههای بالای تولید استفاده گسترده از بیوسورفاکتانتها محدود شده است. استفاده مواد اولیه ارزانقیمت مانند محصولات جانبی و ضایعات کارخانجات و صنایع مختلف ممکن است تا حد زیادی باعث کاهش هزینههای تولید گردد. با توجه به تنوع و فراوانی مختلف این مواد در کشورهای متفاوت مواد اولیه استفاده شده متنوع میباشد. در ایران علاوه بر ترکیبات هیدروکربنی، ملاس نیز از عمدهترین محصولات جانبی به شمار میرود. در این مطالعه از میان ۱۶ باکتری تجزیه کننده نفت با تکنیکهای مقدماتی تشخیص تولید کنندههای بیوسورفاکتانت، سویه Pseudomonas aeruginosa ZN به عنوان کاراترین سویه شناسایی شد. برای تعیین بهترین غلظت ملاس برای رشد باکتری و تولید بیوسورفاکتانت غلظتهای ۲-۱۲ درصد (v/v) بکار گرفته شد. باکتری قادر به رشد و تولید بیوسورفاکتانت در تمام غلظتهای تست شده بود اما بیشترین میزان رشد و تولید در غلظتهای ۴-۶ درصد (v/v) مشاهده شد. همچنین در غلظت بهینه ملاس قادر به کاهش کشش سطحی از ۷۰ تا مقدار ۳۲-۳۴ میلینیوتن/ متر بوده است. غلظتهای بالاتر از ۶ درصد اثر مهاری برروی رشد باکتری و تولید بیوسورفاکتانت دارد. برای شناسایی نسبی بیوسورفاکتانت تولید شده عملیات بازیابی با روشهای رسوبدهی با اسید و استخراج با حلال (اتیل استات: هگزان) صورت گرفت و روشهای مختلف رنگ آمیزی کاغذهای TLC و مایعهای رویی محیط کشت فاقد باکتری نشان داد که دو بیوسورفاکتانت تولیده شده از جنس گلیکولیپید میباشند.
دوره ۱۴، شماره ۶۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
خیار یک میوه پر مصرف در ایران است که مصرف زیادی در تمام فصول دارد؛ لذا بررسی پارامترهای موثر در میزان کیفیت آن امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. با توجه به صرف هزینه و زمان زیاد برای اندازهگیری پارامترها، پیش-بینی آنها با توجه به عوامل تاثیرگذار بسیار مفیدتر خواهد بود. در تحقیق حاضر ارتباط بین دو ویژگی مکانیکی (شاخص تردی و سفتی) و فشار صدای حاصل از شکستن (پاسخ آکوستیک) میوه خیار با زمان و شرایط مختلف انبارداری و در قسمتهای مختلف میوه با استفاده از شبکههای عصبی مصنوعی مدلسازی شد. ورودی شبکهها زمان نگهداری، شرایط نگهداری و موقعیت انجام تست در طول میوه بودند. با استفاده از مقادیر ویژگیهای مکانیکی و صوتی به عنوان خروجیهای هدف، شبکههای مختلفی با پیکربندیهای متفاوت تعریف و آموزش داده شدند. شبکه عصبی چند لایه پرسپترون و شبکه عصبی با تابع پایه شعاعی با تعداد نرونهای مختلف و توابع آموزش مومنتوم، گرادیان نزولی و لونبرگ-مارکوارت و توابع آستانهSigmoidAxon و TanhAxon به کار گرفته شدند. دقت یادگیری شبکهها در تخمین ویژگیهای مکانیکی و صوتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شبکه عصبی پرسپترون چندلایه با تابع آستانه TanhAxon و تابع آموزش مومنتوم و پیکربندی ۳-۳-۵-۳ بهترین عملکرد در پیشبینی فشار صوت، شاخص تردی و و سفتی میوه خیار رقم ویولا را دارا بود. شبکه عصبی مذکور توانایی پیشبینی فشار صوت، شاخص تردی و سفتی خیار با ضرایب تبیین به ترتیب ۹۹۷۳/۰، ۹۴۵۶/۰ و ۹۱۲۹/۰ و ریشه میانگین مربعات خطای ۰۲۱/۰، ۰۵۲/۰ و ۰۵۹/۰ را داشت.
دوره ۱۴، شماره ۶۷ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در عصارهگیری به روشهای متداول از جمله سوکسله نیاز به صرف زمان طولانی و احتمال آسیب به ترکیبات حساس به حرارت وجود دارد. در این پژوهش روش مدرن فراصوت با روش متداول سوکسله در عملکرد و بررسی خواص آنتیاکسیدانی عصاره دانه رازیانه مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش سوکسله از دمای ۸۵ درجه سلسیوس و زمان ۲۴۰ دقیقه و در روش فراصوت از دو سطح دما (۴۰ و ۶۰ درجه سلسیوس)، سه سطح زمان (۱۵، ۳۰ و ۴۵ دقیقه) و سه سطح توان (۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ وات) استفاده گردید. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان عملکرد عصاره در (۴۵ دقیقه، ۶۰ درجه سلسیوس و ۳۰۰ وات) برابر ۷۹/۸ گرم عصاره خشک در ۱۰۰ گرم دانه رازیانه مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با روش سوکسله نداشت. همچنین ۹/۳ درصد عصاره خشک بیشتری در مقایسه با روش سوکسله استخراج گردید. بیشترین میزان ترکیبات فنولی در ( ۴۵ دقیقه، ۶۰ درجه سلسیوس و ۲۰۰ وات) به میزان ۱۵/۳ میلیگرم در میلیلیتر عصاره دانه رازیانه حاصل گردید که اختلاف معنیداری با روش سوکسله داشت و باعث افزایش ۸/۵۰ درصدی ترکیبات فنولی نسبت به روش سوکسله گردید. بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH در (۱۵ دقیقه، ۶۰ درجه سلسیوس و ۳۰۰ وات) معادل ۸۸/۹۸ درصد مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با روش سوکسله نداشت و روش سوکسله تنها باعث افزایش ۱۸/۰ درصد مهار رادیکال آزاد در مقایسه با روش فراصوت گردید که در مقایسه با زمان و دمای پایین روش فراصوت بسیار ناچیز است و بدین ترتیب برتری روش فراصوت به اثبات رسید.
دوره ۱۵، شماره ۷۹ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
استفاده از امواج فراصوت قدرتی با توجه به مزیتهای آن در کاهش زمان مورد نیاز برای فرآیندهای صنایع غذایی و بهبود در ویژگیهای کیفی محصول در مقایسه با روشهای مرسوم مورد توجه روزافزون میباشد. در این پژوهش، تاثیر امواج فراصوت در توانهای ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ وات، زمانهای موجدهی ۱۵ و ۳۰ دقیقه و دمای نگهداری ۴ و ۲۸ درجه سانتیگراد بر pH، کدورت، درصد چربی، درصد پروتئین و درصد پایداری نوشیدنی دوغ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش توان و زمان تیمار، pH دوغ در مقایسه با تیمار کنترل کاهش بیشتری داشته و کدورت نمونهها در توان ۴۰۰ وات و دمای ۴ درجه سانتیگراد کمتر از کدورت سایر نمونهها بود. در ارتباط با درصد چربی نمونههای فرآیند شده تفاوت معنیداری با نمونه کنترل مشاهده نگردید. نمونههای تیمار شده با امواج فراصوت در مقایسه با نمونه کنترل، پایداری بالاتری داشته و با افزایش توان و زمان اعمال امواج فراصوت، پایداری افزایش چشمگیری یافت. با توجه به یافتههای این بررسی تیمار بهینه در توان ۴۰۰ وات در زمان ۳۰ دقیقه در دمای ۲۸ و ۴ درجه سلسیوس بود و دوغ تیمار شده بیشترین پایداری را دارا بود.
شایان نجمی، آبتین رهبری، احسان درویشان، محسن آدابی،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه صنایع تولید سیمان یکی از منابع مهم تخریب محیط زیست می باشند. این صنایع علاوه بر مصرف مواد اولیه و سوخت یکی از عوامل عمده تولید گازهای گلخانه ای در جهان می باشند. یکی از راهکارهای کاهش مصرف سیمان، استفاده از مواد پسماند صنایع به جای سیمان می باشد. در همین راستا بتن ژئوپلیمری اخیراً مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. در این تحقیق اثر میکروسیلیس و الیاف CFRP و بر خواص مکانیکی و دوام بتن ژئوپلیمریپایه سرباره کوره بلند مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه های مختلف با ترکیب ۰ الی %۱۰ میکروسیلیس و همین طور ۰الی %۳ الیاف ساخته و آزمایش های مقاومت فشاری، مقاومت کششی، اولتراسونیک، جذب آب، نفوذپذیری کلرید سریع و مقاومت اسیدی روی نمونه ها انجام شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که افزودن میکروسیلیس تا %۵ باعث افزایش %۱۱ مقاومت فشاری، %۵/۷ مقاومت کششی، %۱۵ کاهش جذب آب، %۱۷ کاهش نفوذ پذیری یون کلر و %۵/۴۷ افزایش مقاومت اسیدی بتن ژئوپلیمری گردید؛ این در حالی بود که در حالیکهافزودن %۳ الیاف CFRP سبب افت %۱۸ مقاومت فشاری، %۵/۱ مقاومت کششی، %۱ افزایش جذب آب، %۲۰ افزایش نفوذ پذیری یون کلرو و %۶۲ کاهش مقاومت اسیدی بتن ژئوپلیمری شد.علاوه براین، بررسی ریزساختاری بتن ژئوپلیمری به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) حاکی از کاهش ترک در نمونه حاوی %۵ میکروسیلیس بود..همچنین چسبندگی مناسبی میان الیاف CFRP و بتن ژئوپلیمری مشاهده نشد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۵ - ( دی(ویژه نامه انگلیسی) ۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان یک بیماری شایع و ناهمگن است که زنان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. پروبیوتیک ها که به عنوان غذاهای کاربردی شناخته می شوند، به عنوان کاندیدهای بالقوه در مبارزه با سرطان سینه، هم در داخل بدن و هم در شرایط آزمایشگاهی معرفی شده اند. باکتریهای اسید لاکتیک (LAB)، گروهی از پروبیوتیکها، اثرات مفیدی بر سلامت میزبان دارند. این مطالعه با هدف غربالگری و شناسایی انتروکوک های پروبیوتیکی از پنیر سنتی ایرانی و شناسایی اثرات سیتوتوکسیک آن بر رده سلولی سرطان پستان SK-BR-۳ انجام شد.
مواد و روشها: باکتری های اسید لاکتیک از دو نمونه پنیر ایرانی پس از کشت و غنیسازی در براث MRS و سپس روی MRS آگار جداسازی شدند. جدایه های LAB با استفاده از آنالیزهای ماکروسکوپی، میکروسکوپی و مولکولی شناسایی شدند. سمیت سلولی LAB بر روی سلولهای سرطانی SK-BR۳ با استفاده از روش MTT با غلظتهای باکتریایی ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر ارزیابی شد.
یافتهها: تجزیه و تحلیل مولکولی نشان داد که دو جدایه بهدستآمده در این مطالعه ارتباط نزدیکی با گونههای انتروکوک دارند. آنها به عنوان Enterococcus faecalis HBM-IAUF-۳ و Enterococcus hirae HBM-IAUF-۵ تعیین شدند و توالی ژنوم ۱۶s-rDNAآنها به ترتیب در GenBank، NCBI با شماره های دسترسی MG۷۵۷۶۹۷ و MG۷۵۷۷۰۲ ثبت شد. هر دو Enterococcus faecalis HBM-IAUF-۳ و Enterococcus hirae HBM-IAUF-۵ بیشترین سمیت سلولی را در برابر سلول های سرطانی SK-BR۳ در غلظت ۱۰۰۰ میکرولیتر بر میلی لیتر پس از ۷۲ ساعت نشان دادند.
نتیجهگیری: این مطالعه شناسایی سویههای جدید انتروکوکوس از لبنیات سنتی ایران را گزارش میکند که اثرات سیتوتوکسیک را بر روی سلولهای SK-BR-۳ سرطان پستان نشان میدهد. تشویق به مصرف لبنیات ارگانیک سنتی و غذاهای تخمیر شده محلی ممکن است خطر ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.