۸ نتیجه برای لرستانی
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
نهج البلاغه، سخنان و کلمات گهربار امام علی(ع)، سرشار از بلاغت و فصاحت میباشد. این کتاب ارزشمند توسط مترجمان توانمند و ادیبی به زبان فارسی ترجمه شده است؛ یکی از این مترجمین، دکتر سید جعفر شهیدی، استاد توانای ادبیات فارسی، است که در ترجمهی خویش با دقت و هنر خاصی متن عربی را ترجمه نموده و سعی نموده ضمن رعایت و پایبندی به متن با آوردن اصطلاحات و معادل های فارسی خواننده را در درک درست معنی یاری نماید.. نویسندگان این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی – اسنادی و با بررسی ۱۱۴ خطبهی ابتدایی این ترجمه - به تبرک به تعداد سورههای قرآن کریم – نمونههایی از آرایههای لفظی و معنوی و نیز صور خیال به کار گرفته شده در ترجمه را بیان نموده و توانمندی این استاد بزرگ را برای خوانندگان به تصویر کشیدهاند. علامه شهیدی با دقت و وسواس خاصی صور خیال موجود در نهج البلاغه را برای خوانندگان ترجمه نموده و هنر خود را در این زمینه به رخ کشیده است. دکتر شهیدی بیشترین استفاده را از تشبیه بلیغ و استعاره مکنیه داشته است. استاد شهیدی با هنرمندی و ظرافت خاص و با بهره گیری از تشبیهات و استعاره و کنایه مقبول و مفهوم عام، توانایی بالای خود را در ترجمهی این کتاب گرانسنگ نمایان ساخته است. ایشان از آرایههای ادبی فراوانی مانند: سجع، مراعاتنظیر، تضاد، و... بهره گرفته است.. شاید بتوان گفت که تنها آرایهی لفظی که ایشان بدان پرداخته است، سجع است که بارزترین ویژگی این ترجمه میباشد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی، بنمایههای همگون ادبیات پایداری را با محوریت دیوان «مرایا الیاسمین» از صالح محمود هُواری- شاعر معاصر و در قید حیات فلسطینی- و سه مجموعه شعری از طاهره صفارزاده- مهین بانوی ادبیات پایداری ایران- که هر دو از شاعران متعهد در برابر سرزمین و مردم خود هستند با هم مقایسه کند و بیش از پیش، زوایای پنهان و ناگشوده ادبیات پایداری را در ایران و فلسطین معاصر بنمایاند. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بنمایههای اشعار این دو شاعر، وطندوستی، آزادیخواهی و عدالتطلبی، یاد قهرمانان و مبارزان وطن، اعتراض به اختناق، امید به آینده و دعوت به مبارزه و پایداری است. «صالح محمود هواری» از اوضاع داخلی و ظلم اسرائیل مینالد و شکوه سر میدهد و در این میان از زبانی نمادین بهره گرفته و صفارزاده نیز از حاکمان داخلی قبل از انقلاب و متجاوزان بعثی به ستوه آمده است.
دوره ۵، شماره ۱۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
مردم کرد از روزگاران پیشین با نوای روحبخش موسیقی به آوازخوانی میپرداختند و بازتاب آن را در قالب «سیهچَمانه» در مناطق هورامی، «گورانی» در مناطق کردنشین کردستان و کرمانشاه، و «هوره» در میان ایل کلهر و طوایف سنجانی میبینیم. هوره بخش مهمی از فولکلور قدیم مناطق ایلام، کرمانشاه، کردستان و لرستان را دربر میگیرد و در این زمینه میتوان به هورۀ شاعرانی همچون حسینی (ایلام)، علینظر (اسلامآباد غرب)، سلیمان (گهواره)، اَوْلْعزیز (عبدالعزیز از اسلامآباد غرب) و صیدقلی کشاورز (از روستای لالهوند بخش ماهیدشت کرمانشاه) اشاره کرد. صیدقلی یکی از هورهسرایان مشهور و نامی است که تاکنون صداهای ماندگاری از خویشتن بر جای نهاده است. وی در قالب هوره به بیان عشق خویش به معشوق، درد و تحمل هجران، گاهی «پایهموری» (هورۀ سوزناک و مرثیه) و نیز گاهی به اخوانیات پرداخته است. نویسندگان مقالۀ حاضر میکوشند با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بررسی نمونههای تصادفی از میان هورههای فراوان صیدقلی کشاورز، ضمن معرفی بیشتر این نوای سنتی، به تبیین و بررسی آنها از دیدگاه
زیباییشناسی بپردازند.
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
تب کیو یک بیماری مشترک بین انسان و دام با انتشار جهانی است که توسط یک ریکتزیای اجباری داخل سلولی به نام کوکسیلا بورنتی (Coxiellaburnetii) ایجاد میشود. گاو، گوسفند و بز عمدهترین مخازن این بیماری بوده و ارگانیسم را از طریق شیر دفع میکنند. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع کوکسیلا بورنتی در شیر خام گوسفند در شهرستان خرم آباد انجام شد. اینمطالعه به صورت مقطعی- توصیفی از بهار ۱۳۹۲ تا زمستان ۱۳۹۲ انجام شد. در مجموعه ۷۲ نمونه شیر گوسفند به صورت تصادفی جمعآوری شد و از نظر حضور کوکسیلا بورنتی به روش (Nested- PCR) مورد آزمایش قرار گرفتند. در این مطالعه، از مجموع ۷۲ نمونه شیر گوسفند، ۱۵ نمونه ۸۳/۲۰ درصد از نظر وجود کوکسیلا بورنتی مثبت بودند. شیوع کوکسیلا بورنتی در فصول مختلف متفاوت بود. با توجه به جدول آمار توصیفی در مورد کل دادههای گردآوری شده در فصول و مناطق مختلف مشاهده شد که بیش از ۶۲/۷۹ درصد نمونهها منفی و حدود ۳۸/۲۰ درصد آنها مثبت بود. بررسی حاضر نشان داد که در این منطقه کوکسیلا بورنتی وجود دارد و شیر گوسفند میتواند یکی از منابع بالقوه تب کیو در انسان باشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
فرایند خشک کردن نقش مهمی در کمیت و کیفیت اسانس بهدست آمده از گیاه دارد. گیاهان دارویی اسانسدار اگر بلافاصله خشک نشوند و یا اسانس آنها استخراج نشود مواد موثره و ترکیبات فرارشان را از دست میدهند. هدف از این پژوهش طراحی و ساخت خشک کن هیبریدی برای گیاهان دارویی و مقایسه آن با دو روش مختلف خشک کردن آویشن (خشک کردن سنتی و خشک کردن در آون) میباشد. در این پژوهش اثر روش های مختلف خشک کردن (خشک کردن هیبریدی، آون و روش سنتی) بر میزان اسانس و نوع و درصد اجزای تشکیل دهنده آویشن، مورد بررسی قرار گرفت. سپس اسانس از تمامی اندام های آویشن در سه تکرار به وسیله روش تقطیر با آب استخراج و اجزای شیمیایی به وسیله دستگاههایGC و GC/MSمورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. نتایج مدلسازی ریاضی نشان داد که مدل میدلی میتواند با دقت بالایی منحنیهای خشک کردن آویشن را برازش نماید. بالاترین مقدار اسانس استخراج شده به روش تقطیر با آب برابر ۴/۲٪ (v/w) توسط خشک کن هیبریدی بدست آمد. خشک کن هیبریدی ۲۴ نوع ترکیبات فرار آویشن را حفظ می کند در حالی که این مقادیر به ترتیب ۱۰ و ۶ برای روش های آون و سایه بود. اجزای اصلی اسانس در روش های مختلف خشک کردن؛ آلفا و بتا پینن، کاریوفیلن، اکسید کاریوفیلن، کاروتول، تیمول، متیل اتر تیمول، ترپینن-۴-اُل، گاما-ترپینن، پ-سیمن بود. به طور کلی روش خشک کردن هیبریدی به عنوان بهترین روش برای فرآوری پس از برداشت آویشن پیشنهاد میشود.
دوره ۲۱، شماره ۸ - ( مرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
یکی از روشهایی که امروزه برای به حداقل رساندن هزینه نگهداری و تعمیرات تجهیزات صنعتی دوار به کار میرود، پایش وضعیت به کمک تحلیل صدا میباشد. این تحقیق با هدف پایش وضعیت به کمک تحلیل صدا برای تشخیص عیب یک الکتروموتور تک فاز از طریق روش یادگیری ماشین انجام شد. شرایط آزمایش شامل حالت سالم، حالت خرابی بلبرینگ، نابالانسی محور و سایش در محور در دو حالت ۵۰۰ و۱۴۰۰ دور در دقیقه الکتروموتور بود. برای دادهبرداری یک دستگاه میکروفن روی الکتروموتور نصب شد. پس از دادهبرداری و پردازش سیگنال و تجزیه و تحلیل آماری نسبت به خوشهبندی دادهها به روش یادگیری ماشین و الگوریتم K mean و انتخاب ویژگیهای برتر به روش PCA اقدام شد. سپس برترین ویژگیها در فرآیند مدلسازی ANFIS استفاده شد. ویژگیهای انتخاب شده شامل ویژگیهای انتخاب شده مشترک در هر دو وضعیت دور الکتروموتور بود. پس از ارزیابی مدلها، نتایج بالاترین دقت تشخیص عیب در بهترین مدل خروجی مقدار ۸۲/۹۶ درصد بود. میانگین دقت طبقهبندی کلی تشخیص عیب ۷۱/۹۵ درصد بود. نتایج نشان داد که آنالیز سیگنالهای صوتی و مدلسازی با استفاده از روش یادگیری ماشین میتواند در تشخیص عیوب الکتروموتور استفاده شود. براساس نتایج پایش وضعیت الکتروموتور از طریق آنالیز صوتی موجب کاهش توقفات الکتروموتور و ادامه روند کار آن در صنعت شده و با پایش وضعیت مناسب آن هزینههای تعمیراتی الکتروموتور کاهش مییابد.
مهدی صفا، امیررضا گودرزی، بهاره لرستانی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
در پژوهش حاضر تاثیر استفاده زئولیت همراه الیاف پلیپروپیلن در پایایی مشخصات مهندسی خاکهای نرم تثبیت شده با سیمان تحت چرخههای یخ و ذوب (F-T) بررسی شد. بدین منظور مقادیر صفر تا ۳۰% وزنی، سیمان و مخلوط سیمان-زئولیت (با نسبتهای متفاوت)، بطور جداگانه به خاک مورد مطالعه اضافه، سپس با افزودن الیاف و عملآوری تا ۹۰ روز، مجموعهای از آزمایشهای ژئوتکنیکی در کنار آنالیزهای ریزساختاری صورت گرفت. نتایج بدست آمده موید آن است استفاده از مقادیر اندک سیمان میتواند سبب بهبود اولیه پارامترهای ژئومکانیکی خاک شود؛ اما با افزایش چرخههای F-T مقاومت نمونهها بعضاً تا ۶۰% کاهش مییابد. تأمین شرایط مطلوب، نیازمند مصرف زیاد سیمان و نگهداری طولانی بوده که علاوه بر افزایش هزینه تثبیت، رفتار مصالح را به شدت تردشکن میکند. از طرفی، با افزودن زئولیت (حداکثر تا یک چهارم سهم سیمان) علیرغم امکان رشد ظرفیت باربری (تا ۳/۱ برابر)؛ اما همچنان مقاومت مصالح تحت چرخههای F-T افت زیادی نشان میدهد. مشاهده شد حضور الیاف در این سری از نمونهها، تاثیر قابل ملاحظهای بر افزایش پایایی رفتار خاک به ویژه در زمانهای محدود نگهداری (کمتر از ۷ روز) و مقادیر کم افزودنی داشته و شاخص خرابی ناشی از فرآیند یخ و ذوب حدود ۵۰% کاهش مییابد. علاوه بر این، مقاومت کششی سیستم اخیر نسبت به سیمان تنها، بیش از ۵/۱ برابر بهبود و مقاومت پسماند آن تا ۲۰۰% بیشتر است. علت این تغییرات با استناد به طیفهای اشعه ایکس و تصاویر میکروسکوپ الکترونی، تشکیل ماتریس پیوستهتر خاک ناشی از گسترش نانو ساختارهای سیمانی و پیوند مستحکم الیاف با ذرات ارزیابی شد. در مجموع بر اساس نتایج حاصل، استفاده از ترکیب CZF، به دلیل امکان مصرف کمتر سیمان (حدود ۳۰%) و همچنین کاهش زمان مورد نیاز عملآوری (تا ۳ برابر)، به عنوان یک گزینه موثر برای بهسازی خاکهای نرم تحت چرخههای یخ و ذوب، پیشنهاد میشود.
فرح بخش دیبا، امیررضا گودرزی، سهیل سبحان اردکانی، مهرداد چراغی، بهاره لرستانی،
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
اصلاح الکتروکینتیک گزینه ای موثر برای آلودگیزدایی از خاکها میباشد؛ اگرچه راندمان کار تابع عوامل متعددی است. در پژوهش حاضر، توانایی کی لیت کننده EDTA و جریان پالس در بهبود این روش، برای پاکسازی خاکهای ریزدانه حاوی ترکیب فلزات سنگین بررسی شد. بدین منظور، ابتدا نمونه مورد مطالعه با غلظت ۵۰۰۰ (میلیگرم/کیلوگرم) روی و سرب آلوده و سپس با گرادیان ولتاژ ۲ ولت بر سانتیمتر (به صورت جریان پیوسته و پالس) در بازه های ۷، ۱۴ و ۲۸ روز، تحت آزمایش الکتروکینتیک قرار گرفت. در این فرآیند، غلظتهای مختلف EDTA به مخازن آند و کاتد (بطور مجزا و همزمان) نیز اضافه شد. نتایج بدست آمده نشان داد در شرایط جریان پیوسته و فاقد کیلیتساز (روش متداول الکتروکینتیک)، میزان رفع آلودگی به ویژه سرب اندک بوده که علت آن با توجه به روند تغییرات ریزساختار نمونه و هدایت الکتریکی آن در حد فاصل آند تا کاتد، کاهش دانسیته جریان ناشی از رسوب آلاینده در ماتریکس خاک ارزیابی گردید. در این حالت، افزایش زمان آزمایش (علیرغم مصرف بیشتر انرژی) عمدتاً سبب تغییر موقعیت آلودگی در محیط پیرامون آند شده و تاثیر محدودی (حدود ۲۰%) بر راندمان کل نشان داد. مشخص شد افزدون EDTA صرفاً به صورت محلول کاتولیت حتی با غلظت معادل آلودگی خاک، نیز تاثیری اندکی بر بهبود پاسخ الکتروکینتیک دارد. از طرفی، حضور کیلیت کننده در هر دو مخزن دستگاه خصوصاً با اعمال جریان پالسی، باعث تسریع فرآیند پاکسازی میشود. با استناد به مجموع نتایج آزمایشهای درشتساختاری، تصاویر SEM و آنالیزهای XRD، علت این ارتقاء رفتار به دو تغییر عمده در اندرکنش خاک-آلاینده نسبت داده شد. نخست آنکه، روش اخیر با توسعه نفوذ جبهه اسیدی به سمت کاتد و محدود کردن قابلیت پلاریزاسیون ذرات رس، سبب آرایش فولکوله و کاهش قابلیت نگهداشت آلودکی در خاک میشود. همچنین این سیستم از طریق فرآیندهای بازانحلال، تشکیل کمپلکسهای پایدار و اختلال در ایجاد اولیه رسوب، سهم فازهای نامحلول را به شدت کم مینماید. همافزایی این تغییرات نقش موثری در شتابدهی ساز و کارهای الکتروکینتیک داشته؛ بنحویکه در مقایسه با مدل متداول، ضمن کاهش ۲۵ درصدی مصرف انرژی میتواند تا ۲/۶ برابر راندمان استخراج آلودگی را افزایش دهد.