جستجو در مقالات منتشر شده


۸۲ نتیجه برای سیف


دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده

   پژوهش حاضر قصد دارد با بهره‌گیری از بستۀ‌ نرم‌افزاری گویش سنجی و نقشه‌نگاری با رویکردی کمّی-رایانشی و کل­ گرایانه به بررسی تحلیل انبوهۀ‌ متغیرهای زبان‌شناختی گونه‌های زبانی رودبارِجنوب در استان کرمان بپردازد. گردآوری داده‌ها به روش میدانی از ۲۲ منطقه در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان صورت گرفته است. به منظور جمع ­آوری داده ­ها از پرسشنامه‌ای حاوی ۲۰۸ واژه و ۱۰ جملۀ‌ پایه بر اساس پرسشنامه‌های «طرح ملّی اطلس زبانی ایران» و «فهرست واژگان پایه موریس سوادش» بهره گرفته شده است. روایی پرسشنامۀ‌ مذکور بر اساس آزمون آلفای کرونباخ ۹۸/۰ است. نتایج حاصل از تحلیل انبوهۀ داده ­ها نشان داد که شش خوشۀ گویشی عمده از هم متمایزند و این خوشه ­های گویشی خود به زیرخوشه ­هایی تقسیم می­ شوند. هریک از خوشه‌های گویشی دارای ویژگی‌های آوایی، واجی، صرفی یا نحوی متمایزی هستند که آن را از دیگر خوشه‌ها جدا می‌کند. بر اساس تحلیل آماری داده­ ها خوشۀ گویشی «الف» به دلیل کاربرد پیشوند استمراری /mi-/ و پسوند جمع ساز/hɑ-/ نسبت به سایر خوشه­ ها بیشترین تشابه و خوشۀ گویشی «ب» در مواردی از قبیل کاربرد پسوند مصدر ساز /-eng/ و پسوند استمراری æ/-/ بیشترین تمایز را از نظر صرفی و نحوی با فارسی معیار دارد. خوشه­ های گویشی «ج»، «د»، «هـ» و «و» بر خلاف تمایزی که با فارسی معیار از جمله کاربرد پیشوند استمراری ʔæ-// و پسوند جمع ساز  /-on/دارند، بیشترین تشابه را با یکدیگر دارند و از نظر فرآیندهای آوایی و وجود آواهای خاص گونۀ رودبارِجنوب با گویش «ب» مشابهت دارند.


دوره ۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: آمایش شهری، به تعبیری آمایش سرزمین در محدوده فضای جغرافیایی شهر است که با رویکرد تحقق نیازهای سکنه در درون فضاهای جغرافیای به‌دنبال بازآفرینی نقش‌ها و کارکردهای عناصر شهری است. منظور از آمایش نشانه‌های هویتی در فضاهای شهری آن است که ایمنی و امنیت در شهر پایدار شود. با شناسایی نیازهای عاطفی، روانی و آموزشی شهروندان، انتظام بصری صورت گیرد و با آمایش نشانه‌های هویتی شاخص شهر و آمایشِ نشانه‌ها، سرزندگی برای شهروندان رقم بخورد و در تکمیل آن، با معماری شهر، نما و منظر شهری مدیریت شود، به‌گونه‌ای که در ادامه نیازهای ذهنی و عینی شهروندان برآورده شود. با توجه به نقش نشانه‌ها در شهر؛ سئوال این پژوهش این است که نشانه‌ها در چه صورتی نیاز به امنیت و خودآگاهی سکنه را برآورده خواهند کرد؟ سرزندگی و زیبایی در چه شرایطی به شهروندان منتقل می‌شود و فضای شهر را متاثر می‌کند؟ این تحقیق با شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره‌گیری از مطالعات کتابخانه‌ای و اسناد و مدارک موجود به بررسی آمایش نشانه‌های شهری برای رسیدن به کارکرد اصلی نشانه پرداخت.
نتیجه‌گیری: نشانه‌ها در فضاهای شهری با آمایشی مناسب می‌توانند کارکردهای مثبتی داشته باشد و نیاز شهروندان به خودآگاهی، امنیت، آموزش و غیره برآورده کنند. در همین زمینه باید بین تصمیمات برنامه‌ریزان و مدیران شهری و فرهنگ، اجتماع، اقتصاد، سیاست و جغرافیای فضای شهری شهروندان همگرایی ایجاد شود.
-

دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۶۹ )
چکیده

-

دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

عوامل مؤثر بر تغییرات مکانی کیفیت آب اکوسیستم ساحلی مازندران در تابستان ۱۳۹۱ انجام شد. بدین­منظور شاخصه های کیفی آب (مواد مغذی، دما، هدایت الکتریکی، شوری، اکسیژن محلول، pH، کلروفیل α و کدورت)، در امتداد ۴ ترانسکت (امیرآباد، بابلسر، نوشهر و رامسر) در اعماق ۵، ۱۰، ۲۰ و۵۰ متر با روش­های آماری چندمتغیره ارزیابی شدند. نتایج تحلیل خوشه ای نشان داد که مکان های نمونه برداری در ۵ گروه مجزا شامل: لایه ۵۰-۳۵ متر از ایستگاه ۵۰ متر همه ترانسکت ها، ایستگاه ۵ متر همه ترانسکت ها، ترانسکت رامسر و اکثریت لایه های سطحی و عمقی ۳ ترانسکت نوشهر، بابلسر و امیرآباد قرار گرفتند. بر مبنای تحلیل ممیزی، ۴۰/۸۶٪ از مکان ها به درستی طبقه بندی شدند. تحلیل عاملی، ۵۳/۸۷٪ از کل تغییرات مکانی را نشان داد که بر اساس آن ۵ مؤلفه اصلی استخراج شده شامل دما، کدورت، نیترات، سیلیس و آمونیوم، مهم ترین شاخصه های تأثیرگذار بر تغییرات مکانی کیفیت آب بودند. مطالعه حاضر بیانگر امکان کاهش تعداد مکانهای نمونه برداری به ۲ ترانسکت می باشد. لایه ترموکلاین، انتقال مواد مغذی از رودخانه به ویژه ترکیبات فسفری و آمونیوم، بستر دریا، پرورش ماهی در قفس و شانه دار Mnemiopsis leidyi به­عنوان از مؤثرترین عوامل بر تغییرات مکانی کیفیت آب شناخته شدند. نتایج نشان داد که روش های آماری چندمتغیره ابزار مناسبی برای شناسایی الگوی تغییرات مکانی کیفیت آب سواحل مازندران در فصل تابستان است.

دوره ۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده

در شکل ­گیری هویت‌ملی رسانه­ها نقش مهمی دارند. نشانه­ها درون فضاهای‌شهری با رمزگانی که درونِ خود دارند قسمتی از محتوای فضای‌شهری را تشکیل می­دهند؛ نشانه­ ها جزء رسانه‌های تصویری هستند که بر مخاطب عرضه می­شوند و مخاطب با رمزگشایی محتوای درون آن به معنای آن دست می‌یابد و از آن متاثر می­شود.. نشانه ­های شهری مورد نقاشی ­های دیواری، با مولفه­ ها و عناصر هویت‌ملی چه ارتباطی می­توانند داشته باشند؟ نشانه ­های شهری می­توانند با داشتنِ معناها و محتواهایی از مولفه ­ها و عناصر هویت‌ملی در رمزگان خود و برجستگی برخی از مولفه ­ها و عناصر بر دیگری، در ایجاد، تقویت و بازنمایی هویت‌ملی نقش داشته باشند. به همین منظور دراین پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با بررسی­های میدانی و کتاب­خانه­ای، با استفاده از مبانی نشانه­ شناسی سعی شده‌است از طریق تحلیل کیفی به بررسی ارتباط بین معنای نشانه ­ها در فضاهای‌شهری منطقه ۶ تهران و عناصر و مولفه­های هویت‌ملی پرداخته شود. نتیجه این پژوهش بیان داشت که نشانه­ ها، متاثر از مولفه ­ها و عناصر هویت‌ملی، معناها و محتواهایی دراین راستا در درون خود دارند. هم‌چنین با برجسته سازی ویژگی­هایی از هویت‌ملی نسبت به عناصر دیگر به صورت جهت­ دار به ایجاد هویت‌ملی می­پردازد و با تکرار معناهای متاثر از هویت‌ملی نقش بارزی در تقویت و بازنمایی هویت‌ملی دارد.

دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده

  گسـتردگی و پیچیدگی مسـائل شهری و رشـد و توسعه روز افـزون شـهرها، مدیریـت امـور شـهر را بـه وظیفه ای دشـوار تبدیل نموده اسـت .برخی مسائل موجود در شهر ، ناملموس و پنهان هستند اما مهم تر و بنیادی تر از مسائل آشکار شهر به شمار می آینـد. این پژوهش در پی پاسخگویی به این سوال است که مهمترین چالش های رویه ای مدیریت شهری در کلانشهر اهواز کدامند.در جهت پاسخ به این سوال پس از مطالعه متون نظری و نیم نگاهی به پژوهش های مرتبط با موضوع مدیریت شهری در تحلیل ترکیبی و چند مرحله ای ،ابتدا در مرحله اول از مجموعه مدیران شهری ، مردم و متخصصین مصاحبه ای نیمه ساختار یافته صورت گرفت . بنابر بنیادین بودن شیوه تحلیل محتوای گرانهیم ،داده ها با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا و به روش گرانهایم و لاندمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سپس در مرحله دوم با استفاده از پرسشنامه ای، درون مایه های کشف شده از بخش اول مطالعه توسط متخصصین با تجربه حوزه شهرسازی و مدیریت شهری ، بر اساس ضریب اهمیت امتیاز دهی و با کمک آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS  اولویت بندی شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که ، مهمترین و بنیادی ترین چالش های حوزه مدیریت شهری در کلانشهر اهواز از دیدگاه متخصصین مربوط به قوانین ، ساختار و اخلاق حرفه ای می باشد.
 
-

دوره ۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۶۹ )
چکیده

-

دوره ۲، شماره ۸ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

یکی از طرح‏های معاونت تربیت‏ بدنی وزارت آموزش‏و‏پرورش، المپیادهای ورزشی مدارس است که برای دستیابی به مزایا و اهداف موردنظر بیشتری در این طرح، نیاز به توسعه و تأمین منابع مالی دولتی و نیز بخش‏های دیگر دارد. لذا هدف از این پژوهش ارائۀ الگویی در جهت توسعۀ منابع مالی المپیادهای ورزشی مدارس است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر اهداف، تحقیقی اکتشافی است. از نظر حضور داده‏ها، از نوع تحقیقات نظری و از نظر جست‌وجوی داده‏ها، از نوع تحقیقات کیفی است. در این پژوهش از رویکرد نظریۀ داده‏بنیاد و از روش اشتراوس و کوربین در جهت ارائۀ الگوی پژوهش استفاده شد. جامعۀ آماری و نمونه‏ها از بین مدیران، معاونان، دبیران تربیت‏ بدنی، کارشناسان تربیت‏ بدنی ادارات آموزش‏و‏پرورش و مسئولان اجرایی المپیادها بودند. انتخاب نمونه‏ها به‏صورت هدفمند و در ادامه به‏روش گلوله‏برفی تا رسیدن به اشباع نظری پیش رفت. ابزار گردآوری داده‏ها، در روش میدانی: مصاحبه‏های نیمه‏ساختارمند و در روش کتابخانه‏ای: فیش‏برداری، تدوین ادبیات و چارچوب نظری بود. برای تجزیه‏و‏تحلیل داده‏ها از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی برای رسیدن به مفاهیم، مقوله‏ها، عوامل و قضایای نهایی بهره گرفته شد. در این پژوهش، از بین ۲۱ مقوله و ۲۱۸ مفهومی که از مصاحبه‌ها استخراج شد ۵ مقوله و ۳۹ مفهوم در قالب شرایط علّی، ۷ مقوله و ۳۰ مفهوم در قالب شرایط زمینه و بستر، ۶ مقوله و ۳۳ مفهوم در قالب شرایط مداخله‌گر، ۶ مقوله و ۳۳ مفهوم در قالب راهبردها و ۶ مقوله و ۳۶ مفهوم در قالب پیامدها قرار گرفتند که از نتایج و پیامدهای موردانتظار الگو: افزایش توجه معنوی و مالی مسئولان، افزایش منابع مالی طرح، مشارکت بیشتر بخش خصوصی، نظام مدیریتی و برنامه‏ریزی تقویت‌شده، ارتقای یافتگی کمّی و کیفی فضا و تجهیزات ورزشی و تحقق هر‏چه بیشتر اهداف طرح المپیاد ورزشی را می‌‏توان نام برد.

دوره ۳، شماره ۱ - ( پیاپی ۴ ۱۳۹۲ )
چکیده

معماری اسلامی‌- ایرانی در فرهنگ تشیع میراث گران‌قدری است که از نسل‎های گذشته به یادگار گرفته‎ شده و نمونه‎های ارزشمند آن در نظام برنامه‎ریزی، طراحی و مدیریت شهرهای تاریخی ایران به خوبی قابل مشاهده و بازشناسی می‎باشند. رابطه معماری و شهرسازی ایرانی – اسلامی با مبنای نظری، اصول فقهی اسلام، و آیات کتاب آسمانی و کلام وحی، گنجینه‎ای ارزشمند در هدایت و توسعه معماری و شهرسازی معاصر ایران خواهد بود. مروری بر تجربه‎های عملی و پایه‎های نظری آن‎ها در حوزه‎های معماری و شهرسازی و مدیریت شهری نشان‎دهنده آن است که تبین رابطه اصول نظری و مشخصات کالبدی از از پیش‎نیازهای تحقق و اجرایی‎شدن یک سبک و گرایش معماری است؛ بر مبنای چنین رویکردی است که می‎توان موضوع مورد نظر این پژوهش را در بستر آیات قرآنی و تفاسیر معتبر مورد تحلیل و بررسی قرار داد. سوال اصلی پژوهش آن است که هویت در معماری اسلامی چیست؟ و این تعریف در  شکل‌گیری معماری اسلامی چه جایگاهی دارد؟ بایسته‎های تحقق قاعده لاضرر و لاضرار در اسلام، در بستر شکل‌گیری معماری اسلامی  چیست؟ معماری اسلامی بر بستر عناصر هویت‌ساز چگونه شکل میگیرد و این عناصر چه جایگاهی در معماری اسلامی دارند؟ روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله، روش استدلال منطقی است. پس از ترسیم چارچوب نظری پژوهش، منابع علمی و تخصصی با روش مقایسه‎ تطبیقی تحلیل شده، فرصت‎ها و چالش‎های حاصل از آن به بحث گذاشته می‎شود. این پژوهش نیازمند برخوردی کیفی است ازاین‌رو بر مبنای پارادایم آزادپژوهی و با استفاده از منابع کتابخانه‎ای و مطالعات میدانی در روند مقاله استفاده خواهد شد. دستاوردهای پژوهش نشان‎دهنده آن است که رعایت اصول ده‎گانه مورد بحث می‎تواند به مثابه تجلی قاعده لاضرر و لاضرار در اسلام در نظام معماری و شهرسازی، به‌خصوص در هدایت و برنامه‎ریزی طرح‎های توسعه شهری، معرفی شود.

دوره ۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده

بیان مسئله: انسجام نماهای شهری نقشی بی‌بدیل در سامان سیما و منظر شهری دارد. نماها خود ابعاد و اجزای متشکله متفاوتی دارند. کیفیت ساختاری و نحوه چینش این ابعاد و اجزا، چه در یک نمای واحد، چه در نحوه استقرار نماهای مجاور و چه در زمینه گسترده‌تری چون نماهای یک شهر نیاز به انسجام دارد. لازمه ایجاد این انسجام، وجود اصول و قوانینی است؛ اثربخشی مقررات در این زمینه مسئله تحقیق می‌باشد.
اهداف: سنجش کارایی ضوابط و مقررات نماسازی مدون توسط شهرداری‌ها و دیگر دستگاه‌های ذی‌ربط در بازه زمانی سال‌های ۱۳۴۷ تا ۱۴۰۰ در ایجاد و حفظ انسجام در نماهای شهری و اجزای آن است.
روش‌ها: نوع تحقیق کیفی و روش آن اکتشافی-تبیینی با نگرشی انتقادی است. ابتدا کاراترین «عوامل انسجام بخش نماهای شهری» تعیین گردید. تحلیل «قوانین نماسازی» در بازه زمانی ذکرشده، صورت پذیرفت. سپس هر یک از «مفاد مصوبات» با تک‌تک «مؤلفه‌های انسجام» با روش فوق تحلیل گردید.
یافته‌ها: اثربخش‌ترین و جامع‌ترین قانون، مصوبه بهار ۱۳۹۳ طراحی نما در تهران می‌باشد. در زیر معیارهای انسجام بخش، جذابیت بصری و سپس ارتباطات محتوایی، ویژگی مصالح و معنا بیشتر متأثر از قوانین بودند. کمترین توجه نیز در مورد تناسب نما با زمینه، خوانائی، خطوط پیکره و تناسب عرض قطعات بود.
نتیجه‌گیری: نتیجه بیانگر روند رو به رشد و در راستای حرکت به شمولیت هر چه فراتر و صراحت و شفافیت بیشتر قوانین نماسازی در انسجام‌بخشی نماهای شهری است؛ هرچند هنوز جای کار دارد.


 

دوره ۳، شماره ۹ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل سوت‏زنی در تعالی سازمان‏های ورزشی بود. این پژوهش از نظر هدف، توسعه‏ای و از نظر راهبرد اکتشافی است که به‌صورت کیفی اجرا شد. جامعۀ آماری پژوهش استادان هیئت علمی دانشگاه‏ها و خبرگان شاغل در سازمان‏های ورزشی بودند که به روش نمونه‏گیری هدفمند و گلوله‌برفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبۀ نیمه‏ساختاریافته استفاده‏ شد و تجزیه‏و‏تحلیل اطلاعات به روش گلیزری انجام گرفت. مجموعه‏هایی از مفاهیم اولیه طی فرایند کدگذاری جمع‏آوری و از بطن آن‌ها مقوله‏هایی استخراج شد. سپس در مرحلۀ کدگذاری محوری و پیوند میان این مقوله‏ها، عناوین مقدمات یا بسترها، محرک‏ها، فرایندها، پدیدۀ محوری و پیامدها تعیین شد. نتایج نشان داد که جلوگیری از اتلاف منابع، افزایش رضایت شغلی، وفاداری، تعهد، اعتماد، انگیزش، خلاقیت و بهره‏وری سازمانی، افزایش مشارکت کارکنان، تصمیم مشارکتی، کاهش رفتارهای نامناسب، کاهش اعتصاب‏ها، افزایش امنیت و سلامت در سازمان، ریشه‌کن کردن فساد، اصلاح ساختار سازمان و تحقق اهداف سازمانی به‏عنوان پیامدها ایفای نقش می‏کنند. براساس مدل پژوهش توصیه می‏شود که نقش مقوله‏های مختلف سوت‏زنی در سلامت سازمان‏های ورزشی جهت پیشگیری از تخلفات، موردنظر قرار گیرد. همچنین توجه ویژه به بسترها و عوامل ارتقای سوت‏زنی در سازمان‏های ورزشی می‏تواند سلامت سازمانی در ورزش کشور را ارتقا دهد. 

دوره ۳، شماره ۱۰ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل تاثیر گذار بر رسیدن تولید در کلاس جهانی  در جهت توسعه اقتصادی صنعت ورزش با میانجی گری برنامه ریزی تولید از دیدگاه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان  استان تهران بود. جامعه آماری شامل کارشناسان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران که تعداد کل آنها ۲۱۰نفر بود، که بر اساس جدول مورگان تعداد ۱۳۲ نفر و با روش نمونه گیری تصادفی ساده برای نمونه تحقیق انتخاب شدند که ازاین تعداد ۱۲۰ پرسشنامه به صورت صحیح عودت داده شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم افزارهای ۲۴ Spss  و ۲۴  AMOS استفاده شد. تولید در کلاس جهانی به عوامل موثر بر برنامه‌ریزی تولید، ۵۸% از مقدار واریانس عوامل موثر بر برنامه‌ریزی تولید و مسیرهای تولید در کلاس جهانی و عوامل موثر بر برنامه‌ریزی تولید به توسعه اقتصاد صنعت ورزش، ۹۶% از مقدار واریانس توسعه اقتصاد صنعت ورزش را تبیین می‌کند.

دوره ۳، شماره ۱۱ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف این پژوهش، تدوین راهبردهای توسعه بازاریابی ورزش بانوان ایران بود. این پژوهش، پژوهشی کیفی بود که با روش داده بنیاد و تکنیک استراوس­وکوربین انجام پذیرفت. برای گردآوری داده­ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. روش نمونه‌گیری هدفمند و با تکنیک گلوله برفی و تا رسیدن به اشباع نظری بود (۲۱ مصاحبه). جامعه آماری اساتید دانشگاه، مربیان ، مدیران ارشد، مدیر بازاریابی ورزشی و افراد فعال در حوزه­های مدیریت ورزشی و اقتصادی ورزش به­ویژه ورزش بانوان بودند. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی لستفاده شد. در نهایت راهبردها با ۸۸ کد باز در ۱۳ مقوله شناسایی شدند. روایی ابزار پژوهش، توسط مصاحبه‌شوندگان و اساتید خبره، تایید گردید و برای سنجش پایایی از روش توافق درون موضوعی استفاده شد که مقدار پایایی ۸۹ درصد حاصل شد. تبلیغات به­روز و اثربخش، محصولات و خدمات مناسب، استانداردسازی و افزایش اماکن ورزشی، قیمت­گذاری مناسب، نیروی انسانی متخصص، حمایت مالی و تخصیص بودجه کافی، اقدامات برنامه­ریزی، برندسازی، ایجاد و اصلاح قوانین، ایجاد تسهیلات، افزایش گردشگری و رویداد، حمایت از حامیان مالی، اقدامات فرهنگی و آموزشی از راهبردهای توسعه بازاریابی ورزش بانوان ایران بودند. توسعه بازاریابی ورزش بانوان ایران به عنوان یک فعالیت جذاب و درآمدزا باعث رونق چرخه اقتصادی خواهد شد، می­تواند نقش موثری چه در سطح داخلی و چه در سطح بین المللی داشته باشد و باعث رشد اقتصادی کشور خواهد گردید که این مهم نیازمند به کارگیری راهبردهای مناسب توسعه بازاریابی ورزش بانوان می­باشد.
 

دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

رادولا اندامی ویژه از ضمائم گوارشی نرم‌تنان، به‌استثنای دو‌کفه‌ای‌ها را تشکیل می‌دهد که همراه با ضمائم تشکیل دهنده حفره‌ی دهانی از قبیل ماهیچه‌های متعدد و ادونتوفور سبب ایجاد جریان مستمری از مواد غذایی ریز به سمت حلق می‌شود. هرچند ساختار حفره‌ی دهانی در بین نرم‌تنان متفاوت و مطابق با عادات غذایی آنهاست، اما عناصر اساسی در آنها مشابه می‌باشد. از آنجا که شکل و ساختار دندان رادولا اغلب منحصر به یک گونه یا جنس است، از آن به‌طور گسترده در مطالعات سیستماتیک و فیلوژنی نرم‌تنان استفاده می‌شود. از آنجا که مطالعات سیستماتیک اندکی بر روی گونه‌های شکم‌پایان ایران صورت گرفته، رادولا می‌تواند به‌عنوان یکی از ویژگی‌های شناسایی گونه‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

اثر ترکیبات پروتئینی مخاط شقایق دریایی، Stichodactyla haddoni، بر مراحل رشد جنین ماهی گورخری Danio rerio بررسی شد. شقایق‌ دریایی از ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز جمع‌آوری و بعد از انجماد در دمایC˚۱۶۰- به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از جداسازی مخاط و فریزدرای شدن، ترکیبات پروتئینی و پپتیدی با متانول ۱۰۰% استخراج شدند. غلظت پروتئین کل در ماده استخراج شده با دستگاه الایزا سنجیده و سپس غلظت‌های ۲/۱، ۷/۳ و ۴/۷ میلی‌گرم در میلی‌لیتر آب مقطر از این ماده ساخته شد. مقدار ۲ میلی‌لیتر از هر غلظت به میکروچاهک‌هایی که هر کدام حاوی ۱۵۰ عدد تخم ماهی گورخری بود، با ۲ تکرار اضافه شد. نمونه شاهد نیز با ۲ تکرار که حاوی آب آکواریوم بود، در نظر گرفته شد. تخم‌ها به مدت ۷۲ ساعت در انکوباتور قرار داده شد و از روند تکامل جنینی هر ۶ تا ۱۲ ساعت عکس‌برداری شد. نتایج بیانگر روند عادی تکامل جنینی در تیمار شاهد در طول مدت بررسی بود، ولی تخم‌های تیمار شده در غلظت‌های ۷/۳ و ۴/۷ میلی‌گرم در کمتر از ۱۲ ساعت دژنره و سیاه شده از بین رفتند. هم‌چنین، تخم‌های تیمار شده در غلظت ۲/۱ در ساعات اولیه دچار تأخیر در فاز رشد شده و در کمتر از ۷۲ ساعت از بین رفتند. مقایسه نتایج نشان داد که پروتئین‌های استخراج شده از مخاط این شقایق، بر روند تکامل جنینی در مراحل مختلف اثر داشته و می‌تواند در غلظت‌های بالا خیلی کشنده باشند و در غلظت‌های پایین سبب توقف رشد گردد.

دوره ۴، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

از دیدگاه فیلسوفان اسلامی بخصوص مشائیان، شناخت فعل نفس است نه بدن. برخلاف روند معمول فلسفی که ادراک را امری منفک از بدن می داند این مقاله به روش تحلیلی توصیفی، امکان و چگونگی تاثیر بدن بر شناخت را در بستر آموزه‌های فلسفی و طبی ابن سینا بررسی می‌کند. علیرغم دیدگاه ابن سینا در عدم عینیت نفس و بدن (دوئالیسم) و اینکه نفس فاعل اصلی شناخت معرفی شده است، باتوجه به نظرگاه وی در نحوه رابطه نفس و بدن، شناخت بدنمند این چنین تعریف می‌شود که در تمام مراتب ادراک، هرگونه تفاوت یا تغییر در بدنها منجر به تغییر در نفس و بالتبع تفاوت در شناخت آنها از معلوم واحد خواهد شد. با این وجود، شناخت بدنمند در نظام سینوی تفاوت ژرف و مهمی با دیدگاه فیزیکالیسم دارد و آن، مبدالمبادی بودن « نفس» در پیدایش ادراک است.
 


دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

شاهنامه، اثر بی‌بدیل حکیم فردوسی، از شاهکارهای ادبی جهان به‌شمار می‌رود و در ادوار مختلف تاریخی مورد توجه شاعران، ادیبان، نویسندگان و پژوهندگان عرصه ادبیات، و نیز در فرهنگ‌ها و زبان‌های دیگر ملل، منبع الهام و اثربخشی بوده است. از سرزمین‌هایی که تأثیر این کتاب سترگ به‌شکلی گسترده در فرهنگ و ادبیات آن دیده می‌شود، آسیای صغیر است. تأثیر شاهنامه در این خطه، جز ایران، قابل قیاس با سرزمینی دیگر نیست. شاهنامه‌های بسیاری به زبان‌های فارسی و ترکی در این حوزه نگاشته شده و تحت تأثیر شاهنامه، سنت شاهنامه‌نویسی در دربارهای پادشاهی این دیار رواج یافته و نظیره‌هایی توسط شاعران ترک عثمانی بر شاهنامه سروده شده است. ترجمه‌های منظوم و منثور بسیاری نیز از شاهنامه به زبان ترکی صورت گرفته است. شاهنامه بر فرهنگ ترک اثر گذاشت؛ به‌گونه‌ای که نمود آن در ادبیات مردمی ترک‌ها، اسطوره‌ها، تصاویر نقش‌بسته از شاهنامه در دربارهای پادشاهان عثمانی و... دیده می‌شود. همه این عوامل سبب شد تا در این مقاله ابعاد مختلف تأثیر این اثر در زبان و ادب ترکی بررسی شود و بر این اساس، رواج سنت شاهنامه‌نویسی، ترجمه‌های شاهنامه، اهمیت شاهنامه در تاریخ‌نگاری ترکی، عناصر اسطوره‌ای شاهنامه در ادبیات ترک و تأثیر آن در ادبیات خلق (ادبیات مردمی) مورد بحث قرار گیرد.  

دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده

یکی از ابزارهای کنترل ولتاژ در شبکه های قدرت، رگولاتور پیشرفته کنترل ولتاژ شین فشار قوی نیروگاه است. با استفاده از این رگولاتور، پایداری ولتاژ را می توان بهبود بخشید. در این مقاله روش تنظیم پارامترهای این رگولاتور به منظور بهبود پایداری ولتاژ مطالعه شده است. الگوریتم پیشنهادی بر روی دو شبکه آزمون، یکی ۲۲ شین و دیگری ۱۱۸ شین IEEE، آزمایش شده است.

دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده

در این مقاله چارچوبی برای برنامه ریزی بلندمدت توسعه شبکه انتقال در بازارهای رقابتی برق ارایه شده است که در آن، گزینه های توسعه، ترکیب خطوط انتقال و جابه جاگرهای فاز است. معیار توسعه شبکه، بیشینه سازی سود کاربران همراه با برآورده شدن قیود امنیت شبکه در نظر گرفته شده است. پس از بیان سازوکار محاسبه سود طرح های توسعه برای هر یک از کاربران، مولفه های تابع هدفی که این معیار را برآورده می کنند استخراج شده است. مدل پیشنهادی به یک مساله پیچیده برنامه ریزی غیرخطی آمیخته با اعداد صحیح منجر می شود که برای حل آن از ترکیب الگوریتم ژنتیک با یک مساله برنامه ریزی درجه دوم (QP) استفاده شده است. متغیرهای گسسته یعنی مکان و سال نصب خطوط انتقال و جابه جاگرهای فاز، توسط الگوریتم ژنتیک و متغیرهای پیوسته یعنی میزان تولید و مصرف و زوایای جابه جاگرهای فاز توسط QP بهینه سازی می شوند.

دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

جایگیری جوامع بسترزی با شرایط محیطی و تقابل گونه‌های مختلف در ارتباط می‌باشد. به منظور بررسی تاثیر نوع بستر بر تراکم سطح پوشش مرجان نرم Zoanthus sansibaricus و جلبک قهوه‌ای stellata Iyengaria و شرایط رقابتی آنها در جزیره هرمز، مطالعه ای در دو ایستگاه با تخمین سطح پوشش در ۴۰ کوادرات ۵۰ در ۵۰ سانتیمتر انجام شد. مرجان نرم گونه Z. sansibaricus گونه غالب سواحل جزیره هرمز محسوب شده و از طرفی جلبک قهوه‌ای گونه I. stellata در اغلب ایام سال پوشش غالب جلبکی ناحیه را به خود اختصاص می‌دهد. رابطه معنی‌دار منفیr = (p<۰,۰۱;- ۰.۶۰۷) در مقایسه سطح اشغال این دو گونه بیانگر شرایط رقابتی حضور دو گونه در دو منطقه بود. در ایستگاه با بستر گلی- قلوه‌سنگی حضور غالب مرجان نرم با اشغال میانگین ۷/۶۱% از سطح بستر در مقابل اشغال تنها ۸/۱۶% از سطح توسط جلبک قهوه‌ای مشاهده شد. در حالی‌که در ایستگاه با بستر ماسه‌ای-‌ سنگی جلبک قهوه‌ای با اشغال ۸/۳۷% بستر نسبت به ۵/۱۹% سطح اشغال مرجان نرم به صورت غالب حضور داشت. به‌نظر می‌رسد قابلیت رقابت بهتر Z. sansibaircus در جایگیری در بسترهای ناپایدار شرایط را به نفع استقرار بهتر این گونه در بسترهای گلی– قلوه سنگی پیش برده باشد.

صفحه ۱ از ۵    
اولین
قبلی
۱