دوره 22، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 82-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoudi M, sahab M G, sharifi bagherin M. A novel non-destructive method to determination of prestressing force in prestressed beams based on static responses using genetic algorithm. MCEJ 2022; 22 (3) :71-82
محمودی صاحبی موسی، سحاب محمد قاسم، شریفی باقرین محمد. یک روش غیرمخرب جدید در تعیین نیروی پیش‌تنیدگی در تیرهای پیش‌تنیده بر اساس پاسخ‌های استاتیکی با استفاده از الگوریتم ژنتیک. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (3) :71-82

1- عضو هیات علمی
2- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی ، mohamadsharifi@sru.ac.ir
مسئله تعیین نیروی پیش‌تنیدگی در تاندون‌های سازه­های بتنی پیش­تنیده و پایش عدم تجاوز افت پیش­تنیدگی از مقادیر مجاز، مسئله‌ای است که در طول دهه‌های گذشته محققان بسیاری به آن پرداخته‌ و روش‌هایی در این زمینه ارائه کرده‌اند. امروزه به منظور پایش افت پیش­تنیدگی، حسگرهایی پیش از نصب، در سازه­های بتنی پیش­تنیده مهم تعبیه میشود. لیکن نظر به عدم پیش­بینی تجهیزاتی از این دست در سازه­های قدیمی، پایش این نیروها، مستلزم آزمایشات مخرب ویا غیرمخرب اما کم­دقت است. لذا در این نوشتار، روشی ارائه شده است که بدون نیاز به حسگرهای موصوف و آزمایشات مخرب، تنها با اندازه­گیری تغییرمکان­های استاتیکی، قادر به تشخیص میزان افت پیش­تنیدگی در تاندون­های مقطع یک تیر بتنی پیش­تنیده میباشد. در این راستا الگوریتمی در محیط برنامه Python و مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و همچنین مدلسازی در برنامه تحلیل اجزای محدود فراهم شده است. مثال عددی ارائه شده در این تحقیق نشان میدهد، الگوریتم پیشنهادی مقادیر افت پیش­تنیدگی را حتی با وجود ده­درصد خطای عمدی ناشی از اندازه­گیری، با دقت مطلوبی شناسایی میکند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1400/8/29 | پذیرش: 1401/3/29 | انتشار: 1401/3/10