دوره 15، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 155-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Stress path effect on wetting behaviour of unsaturated soils. MCEJ 2015; 15 (1) :143-155
ملکی محمد، یوسفی بهنام. تأثیر مسیر تنش بر رفتار ترشدگی خاک های غیر اشباع. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (1) :143-155

1- دانشگاه بوعلی سینا
یکی از جنبه‌های مهم رفتار خاکهای غیراشباع، تغییرشکل ناشی از افزایش درصد رطوبت یا به عبارتی ترشدگی است. عمده کارهای صورت گرفته در خصوص مطالعه اثر ترشدگی در مسیر ادئومتری است. آزمایش ادئومتری توانایی مطالعه مسیرهای مختلف تنش را دارا نمی‌باشد، لذا به منظور بررسی مسیرهای مختلف تنش استفاده از آزمایش سه‌محوری ضروری ‌است. در این مقاله با استفاده از دستگاه سه محوری غیراشباع، رفتار خاک طی فرایند ترشدگی در سه مکش بافتی مختلف و در هر مکش بافتی برای دو تنش انحرافی متفاوت مورد بررسی قرار گرفته‌است. دو مسیر تنش متفاوت جهت حصول وضعیت تنش قبل از ترشدگی به نمونهها اعمال گردیده‌است. مسیر اول با ثابت نگه داشتن سطح مقطع نمونه طی بارگذاری متناسب با شرایط ادئومتری است و در مسیر دوم نمونهها ضمن تجربه یک تنش تحکیمی همسان، با ثابت نگه داشتن تنش محصور کننده تنش محوری افزایش داده شده است. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که در یک وضعیت تنش انحرافی و مکش بافتی اولیه یکسان، رفتار نمونه متأثر از تاریخچه تنش یا مسیر تنش طی شده قبل از ترشدگی است. همچنین، تغییر‌شکل‌های به‌وجود آمده ناشی از تر‌شدگی خاک غیر‌اشباع، در یک مسیر مشخص، اساساً به مکش اولیه که در آن خاک در معرض افزایش رطوبت قرار می‌گیرد، بستگی دارد. به‌طوری که، نمونه‌ها با مکش اولیه بیشتر که در معرض ترشدگی قرار گرفته‌اند، تغییر‌شکل‌های بزرگتری را تجربه کرده‌اند.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: خاک و پی
دریافت: 1392/11/20 | پذیرش: 1394/2/1 | انتشار: 1394/2/27