دوره 16، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 116-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Feddah M, Moharrami H, Daneshjoo F. Effects of Near-Fault and Far -Fault Vertical Ground Motions on three span railway bridges. MCEJ 2016; 16 (1) :103-116
فضه مضر، محرمی حمید، دانشجو فرهاد. بررسی اثرات مؤلفه قائم زلزله‌های نزدیک ودور از گسل بر پل سه دهانه راه آهن. مهندسی عمران مدرس. 1395; 16 (1) :103-116

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- مدیر گروه سازه دانشگاه تربیت مدرس
3- استاد تربیت مدرس
اندازه گیریهای حرکات زمین در طول زمین لرزه های گذشته نشان می دهد که شتاب قائم زلزله می تواند به بزرگی شتاب های زمین لرزه در جهت افقی برسد ویاحتی ممکن است در بعضی موارد از این شتاب ها نیز تجاوز نماید. مقاله حاضر اثر مؤلفه قائم زلزله را روی پل های راه آهن جعبه ای شکل سه دهانه مورد بررسی قرار داده است. نتایج تحلیلها روی پل‌ها، یکبار با در نظر گرفتن اثر مؤلفه قائم و بار دیگر بدون در نظر گرفتن اثر مؤلفه قائم انجام شد و نتایج تحلیلهای در دو حالت مقایسه شدند. نتایج نشان می دهد تغییر میزان تقاضای نیروی محوری ستون، تقاضای گشتاور موجود در وسط عرشه و تقاضای گشتاور در محل اتصال عرشه به ستون را به طور قابل ملاحظهای به وسیله حرکات قائم زلزله تشدید می شوند. همچنین در تحلیل‌های خطی ملاحظه گردید که اثر مؤلفه قائم زلزله روی سازه را می توان به صورت جدا ومستقل از اثر مؤلفه‌های افقی در نظر گرفت. نتایج بدست آمده، باضوابط SDC-2006 که برای منظور کردن اثر شتاب قائم زلزله ضریب از بار مرده بر سازه اعمال شود، مقایسه شده است. در نهایت برای در نظر گرفتن اثر مؤلفه قائم زلزله ، اعمال ضرایبی روی بارمرده در طراحی پل پیشنهاد شده است.

دریافت: 1389/11/19 | پذیرش: 1394/11/1 | انتشار: 1395/1/1