دوره 15، شماره 2 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 170-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

Goodarzi A R. Effect of iron industry slags on the geotechnical properties and mineralogy characteristics of expansive smectite clay. MCEJ 2015; 15 (2) :160-170
گودرزی امیررضا، سلیمی مهدی. تاثیر سربارههای صنعت فولادسازی بر خصوصیات ژئوتکنیکی و مشخصات کانیساخت رس متورم شونده اسمکتیت. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (2) :160-170

1- عضو هیات علمی گروه عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
2- دانشجوی کارشناسی ارشد
هدف از پژوهش حاضر بررسی قابلیت کاربرد ترکیبات زائد صنعت فولادسازی ازجمله سرباره کوره بلند و فولادسازی، در اصلاح رفتار خاکهای متورم شونده است. بدین منظور در شرایط آزمایشگاهی مقادیر صفر تا 30 درصد وزنی، GBFS و BOS به اسمکتیت اضافه و پس از عمل آوری در چندین بازه زمانی مختلف، مجموعه ای از آزمایشهای بزرگساختاری و ریزساختاری انجام شد. آهک نیز به عنوان یک ماده افزودنی متداول و با هدف ارزیابی عملکرد GBFS و BOS، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان میدهد در زمانهای کم عمل آوری و با افزودن حدود %20 سرباره، ناشی از تبادل کاتیونی و افزایش فشار اسمز، تورم خاک کنترل میشود. از طرفی بر اساس طیفهای اشعه ایکس مشخص شد با عمل آوری مناسب و به دلیل رشد ترکیبات سیمانی خصوصاً در نمونه های حاوی BOS، مصرف سرباره لازم برای کنترل تورم تا 4 برابر کاهش خواهد یافت. اضافه کردن سرباره و افزایش زمان نگهداری، همانند حضور آهک باعث بهبود خصوصیات مقاومتی خاک نیز میگردد. بنحویکه UCS نمونه اسمکتیت همراه %30 کنورتور پس از 90 روز نگهداری، تقریباً 12 برابر نسبت به نمونه اولیه افزایش مییابد. در مجموع نتایج بدست آمده از این مطالعه بیانگر آنست که استفاده از زبالههای صنعت فولادسازی به ویژه BOS، جایگزین مناسبی برای آهک در تثبیت خاکهای رسی مسئله دار بوده که علاوه بر کاهش هزینههای اجرایی، کمک موثری در مدیریت پسمانداری این ترکیبات و حفظ محیط زیست خواهد کرد.
واژه‌های کلیدی: اسمکتیت، تثبیت، پتانسیل تورم
نوع مقاله: طرح پژوهشی | موضوع مقاله: خاک و پی