دوره 15، شماره 2 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 78-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

A Study on the Effect of Pile Penetration Length in the Soil Layer on End Bearing Capacity. MCEJ 2015; 15 (2) :65-78
حسن زاده علی، شوش پاشا عیسی. بررسی اثر طول نفوذ شمع در لایه خاک بر ظرفیت‌باربری نوک. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (2) :65-78

1- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
2- دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
در عملیات ژئوتکنیکی، معمولا هنگامی از شمع‌ها استفاده می‌شود که از پی‌های سطحی به دلایلی مانند عدم ظرفیت‌باربری کافی لایه‌های سطحی خاک و یا مساله‌دار بودن آن‌ها نتوان استفاده کرد. در طراحی پی‌ها، تعیین ظرفیت‌باربری شمع‌ها به عنوان مساله‌ای مبهم و دارای عدم اطمینان شناخته شده است. ظرفیت‌باربری شمع‌ها از ترکیب ظرفیت‌باربری نوک و جداره آن‎ها بدست آمده که به روش‌های تحلیل استاتیکی، تحلیل دینامیکی، آزمایش دینامیکی، آزمایش‌های درجا و آزمایش بارگذاری اقدام به تعیین آن می‌گردد. در این میان، آزمایش بارگذاری بهترین و قابل‌اعتماد‌ترین روش جهت تعیین ظرفیت‌باربری شمع‌ها می‌باشد. از سوی دیگر، شمع‌های درجاریز نوعی از شمع‌ها بوده که به دلیل مزیت‌های بسیار زیاد آن‌ها در مقایسه با سایر انواع شمع، در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. از آن‌جا که ظرفیت‌باربری جداره شمع‌های درجاریز در مراحل اولیه بارگذاری شمع کامل می‌شود، بنابراین تعیین ظرفیت‌باربری نوک شمع‌های درجاریز در خاک‌های ماسه‌ای نقش بسیار مهمی در طراحی آن‌ها دارد. در این مطالعه، با انجام آزمایش بارگذاری محوری فشاری بر روی چهارده عدد شمع بتنی درجاریز کوچک‌مقیاس در خاک‌های ماسه‌ای سواحل دریای خزر، ظرفیت‌باربری نوک آن‌ها بررسی شده است. سپس، مقادیر نشست و ظرفیت‌باربری نوک حاصل از آزمایش بارگذاری شمع‌ها با نتایج حاصل از سایر روش‌ها مقایسه گردیده و مقدار عمق نفوذ شمع در لایه خاک جهت تکمیل مقدار مقاومت نوک آن تخمین زده شده است.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: خاک و پی|عمران
دریافت: 1392/6/13 | پذیرش: 1393/6/18 | انتشار: 1394/3/1