دوره 17، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 130-120 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaei M, Jamshidi-Zanjani A. Landfill Site Selection Using combination of fuzzy logic and multi criteria decision making Method (Case Study: Arak, Iran). MCEJ 2017; 17 (2) :120-130
رضایی مجید، جمشیدی زنجانی احمد. مکان‌یابی محل دفن پسماندهای شهری با بکارگیری تلفیق روش‌های منطق فازی و تصمیم‌گیری چند معیاره مکانی (مطالعه موردی: شهرستان اراک). مهندسی عمران مدرس. 1396; 17 (2) :120-130

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران، محیط زیست، دانشگاه علم و صنعت ایران
2- هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده فنی و مهندسی
سالانه میلیون‌ها تن پسماند در سراسر دنیا تولید می‌شود که مدیریت صحیح آنها از مهم‌ترین دغدغه‌های جوامع بشری است. مکان‌یابی محل دفن پسماندهای شهری فرآیندی پیچیده است که نیاز به معیارهای متعدد زیست محیطی و فنی دارد. در این پژوهش، مکان‌یابی محل دفن پسماندهای شهری شهرستان اراک با روش تصمیم‌گیری چند معیاره در GIS انجام شده است. نخست پس از تبدیل داده‌های وکتوری به لایه‌های رستر و تهیه نقشه‌های رستری لایه‌های اطلاعاتی، استانداردسازی لایه‌ها بر اساس نوع توابع عضویت فازی (صعودی یا نزولی) بین صفر و یک انجام شد. برای تعیین وزن نهایی لایه‌ها از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. در مرحله بعد روش ترکیب خطی وزن‌دار برای تلفیق لایه‌های اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت 5 طبقه با تناسب‌های مکانی بسیار پایین، پایین، متوسط، بالا و بسیار بالا برای دفن پسماندهای شهری شهرستان اراک حاصل شد و بالاترین تناسب مکانی در طبقه فازی 69/0 تا 87/0 به‌دست آمد. بیشترین مساحت برای انتخاب مکان دفن پسماندهای شهری شهرستان اراک مربوط به مناطق با تناسب مکانی بالا با وسعت 44/1212 کیلومتر مربع و کمترین مساحت مربوط به مناطق با تناسب مکانی بسیار پایین با وسعتی حدود 73/270 کیلومتر مربع محاسبه شد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1395/4/21 | پذیرش: 1395/7/19 | انتشار: 1396/4/1