دوره 24، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi Fesharaki M H, Khoshfetrat A. Experimental Investigation of Energy Loss in Crump Spillways in Free Flow and Submerged State. MCEJ 2025; 24 (2)
هاشمی فشارکی محمد حسن، خوش فطرت علی، ایزدی نیا الهام، دلاوری احسان. بررسی آزمایشگاهی اتلاف انرژی در سرریزهای کرامپ در حالت جریان آزاد و مستغرق. مهندسی عمران مدرس. 1403; 24 (2)

1- دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
2- دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.مرکز تحقیقاتی مطالعات آب، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، khoshfetrat@khuisf.ac.ir
3- دانشکده مهندسی عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
سرریزهای کرامپ، سازه‌های ساده و مقرون‌ به‌صرفه‌ای هستند و لذا بررسی اتلاف انرژی در سرریزهای کرامپ و کاهش آبشستگی در آن‌ها حائز اهمیت است. در این تحقیق سه سرریز کرامپ با ارتفاع‌ 15/0 متر و یک سرریز کرامپ با ارتفاع 2/0 متر مورد بررسی قرار گرفتند. این چهار سرریز دارای شیب‌های متفاوت در بالادست و پایین‌دست هستند. همچنین از پنج دبی 03/0، 035/0، 04/0، 045/0 و 05/0 متر مکعب بر ثانیه استفاده شد.‌ نتایج نشان داد که بیشترین اتلاف انرژی در سرریز با ارتفاع 15/0 متر همراه با شیب بالادست 90 درجه و شیب پایین‌دست 30 درجه به‌وجود می‌آید. اتلاف انرژی در حالت جریان آزاد بیشتر از اتلاف انرژی در سرریزها با حالت جریان مستغرق است. همچنین با افزایش ارتفاع سرریزها، اتلاف انرژی کاهش می‌یابد. شیب پایین‌دست سرریزها بر اتلاف انرژی تأثیر بیشتری می‌گذارند و با کاهش آن، اتلاف انرژی افزایش می‌یابد. وجود بافل باعث افزایش اتلاف انرژی می‌شود. همچنین نتایج نشان داد که به‌طور میانگین، وجود بافل‌ها نسبت به حالت بدون بافل در جریان آزاد، باعث افزایش 3/50 درصدی اتلاف انرژی می‌شوند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1402/2/17 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1403/2/10