دوره 17، شماره 3 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 69-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khaiatrostami B, Hassanzadeh Y, Khaiatrostami S. Study of Backwater and Hydraulic Jump Phenomena in Historical Bridges by Computational Fluid Dynamics. MCEJ 2017; 17 (3) :61-69
خیاط رستمی بابک، حسن زاده یوسف، خیاط رستمی سیامک. بررسی پدیده های برگشت آب و پرش هیدرولیکی در پل‌های تاریخی با دینامیک سیالات محاسباتی. مهندسی عمران مدرس. 1396; 17 (3) :61-69

1- رئیس گروه تحقیقات، شرکت آب منطقه ای اردبیل
2- استاد دانشکده فنی مهندسی عمران، دانشگاه تبریز
3- دانشگاه محقق اردبیلی
قرار گرفتن پل در آبراهه، مشخصات جریان را تغییر می دهد. اغلب این تغییرات از جزئیات هندسی پل ناشی می‌شوند. در معماری پل‌های تاریخی، قوس‌های نیمدایره و جناغی به عنوان هندسه دهانه به کار رفته است. پل‌های تاریخی میراث ارزشمندی هستند که شناخت آنها از جنبه تداوم فرهنگی اهمیت دارد. در این تحقیق، تاثیر سه هندسه دهانه مستطیلی، نیمدایره و جناغی بر پدیده های برگشت آب و پرش هیدرولیکی تحت شرایط جریان سطح آزاد و نیمه مستغرق با نرم‌افزار Flow-3D مدلسازی عددی گردید و با نتایج آزمایشگاهی دانشگاه بیرمنگام صحت‌سنجی شد. تعیین موقعیت سطح آزاد با روش VOF و مدلسازی آشفتگی با روش K-ɛ دو معادله ای انجام پذیرفت. یافته ها نشان داد که هندسه نیمدایره از نظر میزان ایجاد خیزاب و تخریب ناشی از پرش هیدرولیکی در بستر، بر هندسه جناغی برتری دارد. گذشته از عوامل سازه ای و روشهای اجراء، یافته‌های تحقیق حاضر را می توان یکی از علل هیدرولیکی تحول هندسه دهانه از فرم جناغی به نیمدایره طی دوره صفویه تا قاجاریه دانست.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: سازه های هیدرولیکی و دریایی
دریافت: 1394/5/29 | پذیرش: 1394/10/27 | انتشار: 1396/6/1