دوره 23، شماره 6 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 81-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ouhadi V, Aleefar A, Saaedifar D, Omid Naeini S. Impact of pH on Selectivity Adsorption by Cement and the Retention and Release of Lead and Cadmium in Single and Double-Component Systems in Cement-based Stabilization/Solidification. MCEJ 2023; 23 (6) :68-81
اوحدی وحید رضا، عالی فر علی، ساعدی فر درسا، امید نائینی سید تقی. تأثیر pH بر جذب انتخابی سیمان و بر نگهداری و رهاسازی سرب و کادمیوم به صورت تک‌جزئی و دوجزئی در تثبیت/جامدسازی پایه سیمانی. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (6) :68-81

1- استاد دانشگاه بوعلی سینا، عضو هیئت علمی وابسته دانشگاه تهران ، vahidouhadi@yahoo.ca
2- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده عمران، دانشگاه تهران
3- دانشکده عمران، دانشگاه تهران
حضور آلاینده‌های فلز سنگین در خاک­های رسی، سبب تغییر در خصوصیات خاک مانند pH شده که این موضوع خطر انتشار آلودگی در خاک را بیشتر می­کند. یکی از روش­های رایج با راندمان قابل­توجه در کنترل انتشار آلاینده­های فلز سنگین، روش تثبیت/جامدسازی مبتنی بر سیمان است. این روش توسط دو مکانیزم تثبیت شیمیایی و جامدسازی فیزیکی سبب نگه­داری فلزات سنگین می­شود و تحرک­پذیری آلاینده­ها را کاهش می­دهد. هدف این پژوهش تعیین اثر pH بر نگه­داری و رهاسازی سرب و کادمیوم به صورت تک­جزئی و دوجزئی در تثبیت/جامدسازی پایه سیمانی است. برای دستیابی به هدف فوق، ابتدا ظرفیت جذب و نگه­داری به همراه تغییرات pH سرب و کادمیوم به صورت تک­جزئی و دوجزئی تعیین شد و با انجام آزمایش XRD اثر pH بر فرایند تثبیت/جامدسازی مشخص شد. در نهایت میزان کادمیوم و سرب رهاشده طی آزمایش TCLP به منظور بررسی تأثیر pH و حضور هم‌زمان سرب و کادمیوم در رهاسازی این فلزات سنگین تعیین شد. نتایج نشان می­دهند که بیشترین ظرفیت جذب و نگه‌داری برای سرب و کادمیوم به ترتیب در محدوده pH 8.5 تا 11 و 10 تا 12 رخ می­دهد و جذب و نگه­داری در حالت دوجزئی همواره کمتر از حالت تک­جزئی در غلظت­های مشابه است. همچنین در این نواحی از pH، میزان شدت قله­های ترکیبات سرب و کادمیوم افزایش می­یابد که معرف افزایش سهم مکانیزیم تثبیت در نگه­داری آلاینده است. رهاسازی این فلزات سنگین نیز در محدوده pHهای ذکرشده همواره کمتر از حداکثر مقدار مجاز اعلام شده توسط USEPA است. بر اساس نتایج این تحقیق، مقدار کادمیوم و سرب رها شده در حالت دوجزئی بیشتر از حالت تک­جزئی در غلظت­های مشابه است.
واژه‌های کلیدی: کادمیوم، سرب، بنتونیت، تثبیت/جامدسازی، TCLP، pH.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1401/8/13 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار: 1402/8/10