دوره 23، شماره 6 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 175-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghani E, mohammadi alborzi M, azmani A. Investigating the Interaction of Concrete Moment Frame with Double-K Buckling Restrained Brace and Reducing Residual Deformation as a Dual System. MCEJ 2023; 23 (6) :159-175
دهقانی احسان، محمدی البرزی محمد امین، اضمانی امیر. بررسی اندرکنش قاب خمشی بتنی با مهاربند کمانش تاب لوزی شکل و کاهش تغییر شکل ماندگار بهعنوان یک سیستم دوگانه. مهندسی عمران مدرس. 1402; 23 (6) :159-175

1- دانشگاه قم ، dehghani@qom.ac.ir
2- دانشگاه قم
در این مقاله پس از مطالعه رفتار مهاربند‌های کمانش ناپذیر و قاب خمشی با مطالعات عددی سعی بر حل مشکل استفاده از مهاربند‌های لوزی شکل شده است. با توجه به اینکه رفتار مهاربند کمانش ناپذیر در فشار و کشش نسبتا مشابه است؛ می‌تواند نیروی نامتعادل کننده را در سیستم مهاربندی لوزی شکل برطرف کند. باتوجه به انعطاف معماری که سیستم لوزی شکل مهاربند در سازه ایجاد می‌کند این سیستم با مهاربند کمانش ناپذیر می‌تواند عملکرد مطلوبی داشته باشد. ترکیب این سیستم با قاب خمشی به عنوان یک سیستم دوگانه به منظور بررسی امکان استفاده از مهاربند‌های لوزی شکل در سیستم قاب خمشی بتنی باعث کاهش تغییرشکل‌های ماندگار در حالت سیستم دوگانه می‌شود که مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور مجموعه‌ای از ساختمان‌ها در سه سیستم سازه‌ای قاب خمشی بتنی، قاب دوگانه با مهاربند کمانش ناپذیر و قاب ساده ساختمانی با مهاربند کمانش ناپذیر طبق آیین‌نامه‌های معتبر مربوطه، تحلیل و طراحی ‌شده است. آنالیز پوش آور و تاریخچه زمانی تحت زلزله های دور از گسل انجام شده است. زلزله‌های اعمالی به g35/0 مقیاس شده‌اند. منحنی‌های ظرفیت، برش پایه و مفاصل تشکیل‌شده در نقطه هدف قاب خمشی بررسی و مطالعه گردیده است. افزودن مهاربند کمانش ناپذیر به قاب خمشی بتنی و استفاده به‌صورت دوگانه ظرفیت سازه را افزایش داد. این افزایش، ناشی از اندرکنش قاب خمشی بتنی و مهاربند کمانش ناپذیر به‌صورت دوگانه است که در سازه‌های مورد بررسی از 84٪ افزایش ظرفیت در سازه 4 طبقه تا 94٪ افزایش ظرفیت در سازه 12 طبقه  اتفاق افتاده است. همچنین میزان جذب برش توسط قاب خمشی در حالت غیر خطی نسبت به مهاربند‌ها کاهش پیدا کرد. استفاده از مهاربندهای کمانش ناپذیر باعث تعمیر پذیری سازه شده است؛ زیرا که در سازه بتنی قاب خمشی و  سازه مفصلی خرابی‌ها به ترتیب در تیرها و اندکی در پای ستون‌ها تمرکز داشتند ولی در سازه با مهاربند کمانش ناپذیر دوگانه خرابی‌ها عمدتاً به مهاربندها انتقال یافت که به‌راحتی تعویض‌پذیرند.از عوامل دیگر کاهش هزینه، کاهش تغییر شکل‌های ماندگار سازه است. همین موضوع باعث کاهش هزینه‌های تعمیر و بازسازی در سازه می‌شود. بررسی ها از تشکیل مفاصل نشان دادند که در وسط ستون‌ها مفصلی به جهت مهاربند لوزی شکل تشکیل نشده‌اند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1401/6/2 | پذیرش: 1401/9/23 | انتشار: 1402/5/10