دوره 16، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 93-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

hasanzadeh vayghan V, mohammadi M, salmasi F, Hosseinzadeh Dalir A, manafpour M. Experimental investigation of hydraulic parameters in modern horseshoe spillway. MCEJ 2016; 16 (4) :83-93
حسن زاده وایقان وحید، محمدی میر علی، سلماسی فرزین، حسین زاده دلیر علی، مناف پور محمد. بررسی آزمایشگاهی پارامترهای هیدرولیکی سرریز نعل اسبی مدرن. مهندسی عمران مدرس. 1395; 16 (4) :83-93

1- دانشجوی دکتری عمران- سازه‌های هیدرولیکی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه
2- دانشیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه
3- دانشیار گروه مهندسی آب- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز-
4- استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
5- استادیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه
چکیده- سرریز‌های نعل اسبی مدرن ترکیبی از دو سرریز بیرونی و داخلی است و تعیین پارامترهای هیدرولیکی این نوع سرریزها در طراحی آنها ضروری می‌باشد. در این تحقیق با ساخت مدل فیزیکی سرریز نعل اسبی در ابعاد آزمایشگاهی به بررسی مشخصات هیدرولیکی سرریز‌های "نعل اسبی مدرن" از جمله ضریب دبی، پروفیل جریان و دبی عبوری از سرریز بیرونی و داخلی پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ضریب دبی سرریز داخلی (C_O ) با افزایش نسبت هد به طول سرریز بیرونی‌(Lw) برای 112≤Lw سانتیمتر، به صورت خطی افزایش می‌یابد. با افزایش نسبت دبی سرریز بیرونی به دبی سرریز داخلی Q_1/Q_2 ، ضریب دبی روند کاهشی مابین 65/0 الی 3/0 دارد. با افزایش Lw، میزان دبی عبوری از سرریز بیرونی افزایش و از سرریز داخلی کاهش می‌یابد. سرریز بیرونی با طول 100 سانتیمتر دارای عملکرد مناسب‌تری نسبت به سایر Lw ها بوده و در صورت انتخاب آن، به طور میانگین 31 درصد جریان از سرریز داخلی عبور خواهد نمود. سرریز نعل اسبی کلاسیک و مدرن قادر هستند هد روی سرریز را بترتیب به مقدار 28 و 50 درصد نسبت به هد سرریز مستطیلی هم عرض کاهش دهند. بررسی پروفیل سطح آب نشان می‌دهد که با ایجاد سرریز داخلی، پرش دم خروسی که در سرریز نعل اسبی کلاسیک به وجود می‌آمد، از بین می‌رود.
واژگان‌کلیدی: سرریز نعل اسبی مدرن و کلاسیک، ضریب دبی، سرریز داخلی، مدل فیزیکی.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: سازه های هیدرولیکی و دریایی
دریافت: 1393/11/23 | پذیرش: 1394/10/27 | انتشار: 1395/8/1