دوره 16، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 80-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pishgar R. Experimental Investigation of the suction pipe geometrical and mechanical characteristics effect on the sediment removing efficiency of hydrosuction method. MCEJ 2016; 16 (2) :67-80
پیشگر رضا، ایوب زاده سید علی، صانعی مجتبی. بررسی آزمایشگاهی اثر مشخصه‏ های هندسی و مکانیکی لوله مکش‏ بر کارایی روش هیدروساکشن در تخلیه رسوب. مهندسی عمران مدرس. 1395; 16 (2) :67-80

1- دانشجو
2- دانشیار گروه سازه‏ های آّبی دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار گروه مهندسی رودخانه و حفاظت سواحل پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور
رسوبگذاری مخازن موجب بوجود آوردن مشکلاتی مانند کاهش حجم و عمر مفید مخازن، کاهش حجم کنترل سیلاب، گرفتگی آبگیرها، تونل‏ها و توربین‏ها و دیگر مسائل مرتبط می‏شود. علی‏رغم توسعه چندین روش برای حل این مسئله، نرخ رسوبگذاری مخازن سدهای دنیا بیانگر وجود داشتن این مشکل می‏باشد. در دهه گذشته روش‏های جدیدی ارائه شد که از بین آن‏ها روش هیدروساکشن لوله مکش دفن‏شونده بیشتر مورد توجه گرفته است. هدف از این تحقیق، بررسی آزمایشگاهی اثر فاصله بین روزنه‏های تحتانی و چگالی قسمت انحناء لوله مکش بر کارایی روش هیدروساکشن لوله مکش دفن‏شونده می‏باشد. در این تحقیق روزنه‏ها به سمت بالادست و پایین‏دست انحناء امتداد یافته‏اند. به‏‏منظور یافتن ارتباط بین کارایی روش با فاصله بین روزنه‏های تحتانی و چگالی قسمت انحناء لوله مکش، آزمایش‏های متعددی بر لوله مکش با قطر داخلی 61 میلیمتر، نسبت قطر روزنه‏ی تحتانی به قطر لوله مکش برابر 25/0 و فاصله نسبی 5/0، 75/0 و 1 بین روزنه‏های تحتانی انجام شد. نتایج نشان داد، اثر افزایش چگالی قسمت انحناء لوله مکش بر کارایی ابتدا افزایشی و سپس کاهشی است. بطوریکه با افزایش چگالی از 77/1 به 16/2 کارایی صعودی است و سپس با بیشتر شدن چگالی کارایی نزولی می‏شود. همچنین، کاهش فاصله بین روزنه‏ها موجب افزایش کارایی روش هیدروساکش می گردد و در فاصله نسبی 2 ، بیشترین غلظت متوسط خروجی با مقدار 58/1 درصد مشاهده شد. بعلاوه نتایج نشان داد، روش هیدروساکشن قادر است تا 5 برابر حجم رسوباتی که در محل قرارگیری لوله مکش ته‏نشین شده‏اند را تخلیه نماید.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: سازه های هیدرولیکی و دریایی
دریافت: 1394/5/20 | پذیرش: 1394/8/13 | انتشار: 1395/4/1