دوره 15، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 19-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafarian Y, Haddad A, Javdanian H. Estimating the shearing modulus of Boushehr calcareous sand using resonant column and cyclic triaxial experiments. MCEJ 2015; 15 (4) :9-19
جعفریان یاسر، حداد عبدالحسین، جاودانیان حامد. ارزیابی مدول برشی ماسه کربناتی بوشهر با استفاده از آزمایش‌های ستون تشدید و سه‌محوری سیکلی. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (4) :9-19

1- عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
2- دانشگاه سمنان
مدول برشی یکی از مهمترین خصوصیات نهشته‌های خاکی می‌باشد که جهت انجام تحلیل‌های دینامیکی بایستی مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد. از سویی دیگر مناطق وسیعی از کرۀ زمین، از جمله بخش‌های وسیعی از مناطق جنوبی ایران، پوشیده از خاک‌های کربناتی است. این خاک‌ها بسیاری از میدان‌های عظیم نفتی و گازی جهان را در خود جای داده و همواره مورد ساخت و سازهای گسترده‌ای نیز قرار دارند. از اینرو بررسی کامل رفتار این خاک‌ها از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. در این تحقیق، مدول برشی ماسه‌ی کربناتی بوشهر با استفاده از آزمون‌های آزمایشگاهی ستون تشدید و سه‌محوری سیکلی مورد بررسی قرار گرفته است. اثر فشار محدود کننده و دانسیته‌ی نسبی بر تغییرات مدول برشی این ماسه مطالعه شده است. مطالعات آزمایشگاهی این تحقیق در دو حالت همسان و غیرهمسان انجام گرفته تا چگونگی اثر شرایط تنش حاکم اولیه بر المان خاک در رفتار آن مشخص شود. نتایج آزمایش‌ها نشان می دهد که افزایش فشار محدود کننده‌ی میانگین و همچنین دانسیته‌ی نسبی، افزایش مدول برشی خاک را به دنبال دارد. همچنین نتایج بیانگر آن است که ناهمسانی تنش تحکیم اولیه در مقایسه با سایر پارامترها اثر کمتری بر رفتار خاک دارد. نتایج با بازه‌ها و مدل‌های پیشنهادی محققین مقایسه شده و در نهایت مدلی جهت ارزیابی منحنی تغییرات نسبت مدول برشی خاک کربناتی بوشهر در برابر کرنش برشی ارائه شده است.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: خاک و پی
دریافت: 1393/8/11 | پذیرش: 1394/5/24 | انتشار: 1394/10/1