دوره 22، شماره 5 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 5 صفحات 123-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gharib F, Seyedi Hosseininia E. Experimental Lnvestigation of Geometry and Number of Helices on the Tensile Bearing Capacity of Helical Piles. MCEJ 2022; 22 (5) :107-123
قریب فرزاد، سیدی حسینی نیا سید احسان. بررسی آزمایشگاهی تاثیر هندسه و تعداد صفحه بر ظرفیت باربری کششی شمع های مارپیچ. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (5) :107-123

1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، eseyedi@um.ac.ir
هم اکنون، شمع‌های مارپیچ به عنوان مهار کششی در صنعت استفاده شده و دارای کاربرد‌های متنوعی از جمله تکیه‌گاه سازه‌ها، خطوط انتقال برق، مهار لوله های مستغرق در آب و غیره است. این شمع‌ها دارای مزایایی نظیر نصب آسان و سریع، عدم نیاز به حفاری و آلودگی زیست محیطی و غیره است. پژوهش حاضر به بررسی ظرفیت باربری کششی شمع مارپیچ در خاک ماسه ای می‌پردازد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر هندسه و تعداد صفحات بر ظرفیت باربری کششی شمع مارپیچ در مقیاس کوچک آزمایشگاهی بر روی خاک ماسه ای است. بدین منظور، تعداد یک تا سه صفحه و با هندسه های مختلف مربعی، دایروی و شش ضلعی درنظرگرفته شد. اندازه صفحه ها طوری انتخاب شد که مساحت تمام صفحه ها با هندسه‌های مختلف یکسان باشد. مطابق نتایج بدست آمده، مشاهده شد هندسه صفحه نقش بسزایی در ظرفیت باربری کششی شمع دارد. با تعریف ضریب شکل و شاخص قراردادن ظرفیت باربری شمع با صفحه دایروی، مشخص شد شمع با صفحه شش ضلعی بیشترین و دایره کمترین ظرفیت باربری را بدست می دهد. همچنین، با مقایسه نتایج آزمایشگاهی و روش‌های مختلف تحلیلی موجود در ادبیات فنی، مشخص شد مکانیزم ظرفیت باربری در شمع های چند صفحه ای، بصورت استوانه برشی است. بر اساس نتایج آزمایشگاهی، افزایش تعداد صفحات باربر همواره موجب افزایش ظرفیت باربری شمع مارپیچ نمی شود و بستگی به شکل صفحات دارد. این نتیجه بر اساس روش تحلیلی نیز تایید می شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1400/10/1 | پذیرش: 1401/3/25 | انتشار: 1401/4/10