دوره 21، شماره 6 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 138-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Active seismic control by considering nonlinear behavior of structure and soil, using fuzzy theory. MCEJ 2021; 21 (6) :125-138
مرتضایی حمید، آذریون علیرضا، باقریه علیرضا باقریه3. کنترل لرزه‌ای فعال با درنظرگیری رفتار غیرخطی سازه و خاک، با استفاده از تئوری فازی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (6) :125-138

1- همدان دانشگاه فنی و حرفه ای
2- ملایر دانشگاه ملایر
علم کنترل لرزه‌ای سازه‌ها، همواره به دنبال کاهش آآثار مخرب نیروهای لرزه‌ای است. با این وجود، تسلیم خاک تحت اثر بارهای تشدید یافته ناشی از نیروهای زلزله، می‌تواند موجب اثرات غیرقابل جبرانی در سازه شود و سازه متحمل بارها و نیروهایی شود که برای آن طراحی نشده است. این پدیده نامطلوب در نهایت منجر به از میان رفتن کلیه اهداف عملکردی سازه -که در مرحله‌ی طراحی دنبال شده است- می‌گردد. در این مقاله با مدل‌سازی سه‌بعدی اجزای محدود از سازه‌ بتنی بلند‌مرتبه‌ی مجهز به میراگر جرمی فعال و با بررسی جنبه‌های کمتر توجه شده‌ای مانند بلندشدگی شالوده و آآثار اندرکنش غیرخطی خاک و سازه، تلاش شده است که مطالعه جامعی پیرامون سوالات موجود در زمینه‌ کنترل لرزه‌ای سازه‌های مجهز به میراگر جرمی فعال با توجه به آآثار غیرخطی شدن رفتار خاک، انجام شود. برای این منظور تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی روی مدل سازه، تحت 22 جفت رکورد زلزله‌های حوزه دور (FEMA P695 ضمیمه A) انجام شده است. برای مدل‌سازی رفتار هیسترزیس بتن از مدل ایبارا استفاده شده است. مدل‌سازی خاک توسط روش پیشنهادی ATC 40  وFEMA 440  انجام شده است. برای بهینه‌یابی و ارزیابی پارامترهای میراگر جرمی فعال (شامل نسبت تنظیم، نسبت جرم و نسبت میرایی) از روش طیف میراگر جرمی، با بررسی تغییرات پاسخ‌های سازه، استفاده شده است. برای محاسبه نیروی کنترل میراگر جرمی فعال از تئوری فازی استفاده شده است. نتایج بیانگر این مطلب است که با ورود سازه به حوزه رفتار غیرخطی و اندرکنش آن با رفتار غیرخطی خاک، بازدهی میراگر جرمی فعال در کنترل بلندشدگی شالوده کاهش می‌یابد اما در کنترل جابه‌جایی جانبی و جابه‌جایی نسبی درون طبقه‌ای، دارای بازدهی قابل قبول و مناسبی است. با ارزیابی نتایج تحلیل سه بعدی یک سیستم غیرخطی خاک-‌سازه مجهز به میراگر جرمی فعال مشخص شد که برای مجموعه رکورد‌های در نظر گرفته شده و با توجه به ویژگی‌های لحاظ شده برای الگوریتم فازی در این مقاله از میراگر‌جرمی فعال‌ می‌توان در کنترل جابه‌جایی جانبی سازه و تغییرمکان‌نسبی‌درون‌طبقه‌ای به شکل ن مطلوبی استفاده نمود و کاهشی حدوداً 15 درصدی در این مقاله مشاهده می‌شود. همچنین مشخص شد میراگر‌جرمی فعال‌ در کنترل میزان بلندشدگی شالوده سازه مستقر بر خاک‌های سخت تاثیر چندانی را ندارد اما با نرمتر شدن خاک میراگر‌ جرمی فعال‌ می‌تواند سبب کاهشی حدود 3 درصد را به صورت میانگین ایجاد نماید.
متن کامل [PDF 1966 kb]   (590 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1400/9/27 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10