دوره 16، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 92-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fotuhi M. Ant Colony Optimization of Tank Maximum Level Considering Hydraulic and Quality Reliability of Water Distribution Networks. MCEJ 2016; 16 (1) :81-92
فتوحی فیروزآباد محمود، تابش مسعود. بهینه‌سازی حداکثر تراز تانک با در نظر گرفتن قابلیت اطمینان هیدرولیکی و کیفی شبکه‌های توزیع آب با استفاده از الگوریتم جامعه مورچگان. مهندسی عمران مدرس. 1395; 16 (1) :81-92

1- دانشجو/دانشگاه فردوسی مشهد
2- استاد/ دانشگاه تهران
تانک‌ها در شبکه توزیع آب وظیفه ذخیره آب به منظور استفاده در شرایط اضطراری، مصرف آتش‌نشانی و کنترل نوسانات مصرف را به عهده دارند. هزینه ساخت تانکها زیاد بوده و بنابراین در زمان بهره‌برداری استفاده بهینه از کل حجم ضروری می‌باشد. در صورتی که حجم تانک از حجم مورد نیاز در طول دوران بهره‌برداری کمتر و یا بیشتر باشد، قابلیت اطمینان بهره‌برداری از آن کمتر خواهد بود.براین اساس، رابطه جدیدی برای قابلیت اطمینان تانک با توجه به تغییر تراز آب در تانک تعریف شده است. به علاوه، با توجه به اینکه تغییر تراز آب می‌تواند روی فشار و سن آب در گره‌ها تاثیرگذار باشد، این تاثیر با درنظر گرفتن قابلیت اطمینان هیدرولیکی و کیفی بررسی شده است. همچنین برای بررسی تاثیر همزمان تغییر تراز آب برروی قابلیت اطمینان هیدرولیکی و کیفی، رابطه‌ای برای قابلیت اطمینان تلفیقی نیز تعریف شده است. در این مقاله با معطوف شدن به فاز بهره‌برداری، سعی می‌شود بهینه‌سازی چندهدفه عملکرد شبکه‌های آبرسانی بررسی شود که هدف اول حداقل ساختن هزینه ساخت تانک است و هدف دوم حداکثر نمودن قابلیت اطمینان هیدرولیکی، کیفی و تلفیقی می‌باشد. به منظور بهینه‌سازی عملکردی شبکه توزیع آب به علت کارایی بالا و سادگی پیاده‌سازی الگوریتم جامعه مورچگان، الگوریتم NA-ACO-CD در محیط Visual C++ تدوین شده است. کارایی الگوریتم تدوین شده با بهینه‌سازی توابع ریاضی آزمایش، اثبات شده و قابل اجرا بر شبکه‌های توزیع آب می‌باشد. منحنی پاره‌تو حاصل از بهینه‌سازی چندهدفه به تصمیم‌گیرنده این امکان را خواهد داد تا با توجه به شرایط موجود گزینه برتر را انتخاب نماید.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: مهندسی آب
دریافت: 1393/3/18 | پذیرش: 1394/11/1 | انتشار: 1395/1/1