دوره 22، شماره 6 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 6 صفحات 108-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

bahmaei M, Zahrai S. Fuzzy Semi-active Control of Adjacent Buildings Connected with MR Dampers Under Far and Near-field Earthquakes. MCEJ 2022; 22 (6) :95-108
بهمئی محسن، زهرایی سیدمهدی. کنترل نیمه فعال فازی سازه های مجاور متصل شده با میراگر سیال مغناطیسی تحت زلزله های حوزه دور و نزدیک. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (6) :95-108

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، mzahrai@ut.ac.ir
خرابی­های ناشی از برخورد سازه های مجاور در زلزله های بزرگ گذشته ، اهمیت سیستم های کنترل سازه را برای کاهش خطر لرزه ای ناشی از برخورد سازه ها نشان داده­ است. اتصال ساختمان ­های مجاور با دستگاه­های اتلاف انرژی، یک رویکرد عملی و موثر برای جلوگیری از برخورد و همچنین کاهش پاسخ­های لرزه ای سازه­ها است و این موضوع در سال­های اخیر، یک زمینه تحقیقاتی مدنظر بوده است. در این مطالعه، جهت شناخت عملکرد میراگر سیال­ مغناطیسی با استفاده از سیستم­ کنترل فازی، سازه های معیار سه و نه طبقه تحت تحریک لرزه ای دو زلزله حوزه نزدیک و دو زلزله حوزه دور با بیشینه شتاب های 0.1g تا 1g مورد بررسی قرار می­گیرند. میراگر سیال مغناطیسی در تراز طبقه سوم دو سازه متصل شده است و ظرفیت تولید نیروی کنترلی معادل 1000 کیلونیوتن را دارد. سیستم فازی بر اساس جابجایی طبقه سوم دو سازه با هدف کاهش خطر برخورد سازه­ها و همچنین کاهش پاسخ­های لرزه­ای طراحی شده است. بصورت کلی سیستم کنترلی طراحی­شده تحت زلزله­های حوزه دور در مقایسه با زلزله­های حوزه نزدیک، عملکرد مناسب­تری در کاهش پاسخ­های دو سازه از خود نشان داده است و از دیدگاه کاهش احتمال برخورد سازه­ها، سیستم فازی مورد استفاده تحت زلزله­های حوزه دور نسبت به حوزه نزدیک، 71/9درصد عملکرد بهتری از خود نشان داده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1400/8/3 | پذیرش: 1401/3/25 | انتشار: 1401/7/10