دوره 22، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 93-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rajabi Soheyli R, Rajabi E, Golestani Y. Evaluation of Proposed Deflection Amplification Factor in ASCE7 and Standard No. 2800- 4th Version for Special Moment-Resisting Frame with/without Shear Wall. MCEJ 2022; 22 (4) :79-93
رجبی سهیلی رضا، رجبی الهام، گلستانی یاسر. ارزیابی ضرایب بزرگنمایی تغییرمکان پیشنهاد شده در آیین نامه ASCE7 و استاندارد 2800 – ویرایش چهارم – برای قاب‌‌های خمشی ویژه بتنی با و بدون دیواربرشی. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (4) :79-93

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تفرش
2- استادیار، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تفرش ، rajabi@tafreshu.ac.ir
معمولاً در آیین‌نامه‌های تدوین‌شده بر اساس شیوه‌ی «طراحی بر مبنای نیرو»، مقادیر بارهای جانبی ناشی از زلزله، توسط ضریب رفتار (R)، کاهش یافته و بنابراین تغییرمکان‌های جانبی حاصل از تحلیل استاتیکیِ خطیِ نیز، به صورت کاهش‌یافته نتیجه می‌گردند. از این رو لازم است که این تغییرمکان‌ها پس از تحلیل سازه، تحت بزرگنمایی قرار گرفته تا تخمینی از مقادیر واقعی این تغییرمکان‌ها حاصل شود. این عملیات در اغلب آیین‌نامه‌های لرزه‌ای، معمولاً به وسیله‌ی اعمال ضریبی تحت عنوان ضریب بزرگنمایی تغییرمکان (Cd)، صورت می‌پذیرد. بدین منظور در این مقاله، ضریب بزرگنمایی تغییرمکان (Cd) برای سیستم‌های باربر جانبی از نوع قاب خمشی بتن‌آرمه ویژه با و یا بدون دیوار برشی بتن‌آرمه، تحت ارزیابی واقع گردیده است. در این راستا، برای هر یک از سیستم‌های باربر جانبی یادشده، 3 عدد قاب ساختمانی 3، 7 و 11 طبقه در نظر گرفته شده است. این قاب­ها علاوه بر تحلیل‌های استاتیکی خطی، در معرض رکوردهای حوزه دور معرفی شده در دستورالعمل FEMA P695 تحت تحلیل دینامیکی خطی و دینامیکی غیرخطی تحت قرار گرفته­اند و در انتها نیز ضریب Cd برای هر کدام از قاب‌ها محاسبه و استخراج گردیده است. نتایج حاکی از آن است که مقادیر پیشنهادی آیین‌نامه‌های ASCE7-16 و استاندارد 2800 (ویرایش 4) برای ضریب یادشده در سیستم‌های باربر جانبی مذکور کافی نبوده و به منظور تخمین واقع‌‌گرایانه‌‌تری از عملکرد سازه در زلزله، مقادیر Cd بزرگتری تقاضا گردیده است. این مقادیر برای سیستم‌‌های باربر قاب خمشی بتن‌آرمه ویژه با و یا بدون دیوار برشی بتن‌آرمه پیشنهاد شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1400/7/21 | پذیرش: 1400/12/14 | انتشار: 1401/4/10