دوره 22، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 51-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghassemieh M, Alizahi E, Mirghaderi S R. Proposing loading protocol for beam to column steel moment connection in Iran for near-field earthquakes. MCEJ 2022; 22 (3) :37-51
قاسمیه مهدی، عالی زهی الیاس، میرقادری سید رسول. پیشنهاد پروتکل بارگذاری برای اتصال خمشی تیر به ستون ساختمانهای فولادی منظم رایج در ایران برای شتاب نگاشتهای حوزه نزدیک. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (3) :37-51

1- عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی عمراندانشکدگان فنی - دانشگاه تهران ، m.ghassemieh@ut.ac.ir
2- دانشکده مهندسی عمران - دانشگاه تهران
با توجه به کاربرد زیاد ساختمان­های فولادی در ایران و اهمیت اتصال­های خمشی تیر به ستون فولادی که از جمله اجزاء حیاتی در این گونه از ساختمان­ها هستند، شناخت بهتر رفتار اتصال­های یاد شده در برابر زمین­لرزه، ضروری است. خصوصیات شتاب­نگاشت حوزه نزدیک متمایز از زلزله حوزه دور می­باشد. برخی از زمین­لرزه­های فاجعه­بار رخ داده در ایران از جمله زلزله بم (2003) و زلزله طبس (1978) دارای ویژگی­های شتاب­نگاشت حوزه نزدیک بودند، که اهمیت رکورد حوزه نزدیک را نشان می­دهد. بنابراین در این مقاله سعی شده است که ضابطه­ای برای آزمودن اتصال­های خمشی تیر به ستون فولادی موجود در ساختمان­های فولادی­ای که تحت شتاب­نگاشت حوزه نزدیک ممکن است قرار بگیرند، ارائه شود. بدین وسیله امکان بررسی رفتار اتصال­های یاد شده در آزمایشگاه با توجه به دستورالعمل پیشنهاد شده، ایجاد می­شود. همچنین امکان ساخت ساختمان­های فولادی ایمن­تر، فراهم می­گردد. هدف این مقاله، پیشنهاد پروتکل بارگذاری برای قاب­های خمشی ویژه فولادی تحت رکوردهای حوزه نزدیک برای ایران می­باشد. برای این منظور با بررسی زلزله­های رخ داده در ایران در طول سال­های متعدد، به تعیین شتاب­نگاشت­های حوزه نزدیک پرداخته شد. ساختمان­های فولادی 3، 5، 7، 9، 12 و 20 طبقه طبق ضوابط و مقررات ایران طراحی و تحلیل شدند. سپس برای هر یک از ساختمان­های فولادی طراحی شده به تعیین قاب بحرانی پرداخته شد. برای هر یک از قاب­های بحرانی، ضریب مقیاس مشخص شد. پس از انجام تحلیل تاریخچه زمانی و اعمال شتاب­نگاشت­های پیشنهادی حوزه نزدیک به هر یک از قاب­های بحرانی، جابه­جایی نسبی طبقه (یا همان زاویه جابه­جایی داخلی طبقه) برای تمامی قاب­ها بدست آمده و با هم مقایسه شدند. در نهایت پروتکل بارگذاری برای اتصال خمشی تیر به ستون ساختمان­های فولادی در ایران برای رکوردهای حوزه نزدیک بدست آمد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1400/7/4 | پذیرش: 1401/3/25 | انتشار: 1401/3/10