دوره 22، شماره 5 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 5 صفحات 61-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

amiri M, Salehian R. Investigating the Durability of Marl Soils in Acidic and Alkaline Conditions from a Microstructural Point of View. MCEJ 2022; 22 (5) :49-61
امیری محمد، صالحیان رعنا. بررسی دوام وارفتگی خاکهای مارنی در شرایط اسیدی و بازی از منظر ریزساختاری. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (5) :49-61

1- دانشیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه هرمزگان ، Eng.amirii.mohammad@gmail.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران، دانشگاه هرمزگان
رفتار مهندسی و دوام خاک­های مارنی در شرایط خشک و مرطوب کاملا متفاوت است و سبب ایجاد چالش در پروژ­ه­های عمرانی می­شود. خاک­های مارنی به طور گسترده­ای در نقاط مختلف جهان قابل مشاهده­اند. از طرفی بسیاری از صنایع تولید کننده آلاینده بر روی خاک­های مارنی قرار دارند و معمولا آلودگی ناشی از این صنایع سبب تغییر pH و ایجاد شرایط اسیدی و قلیایی در خاک مارن می­شود. بر این اساس هدف این پژوهش مطالعه تاثیر pH اولیه، بر دوام خاک­های مارنی از منظر ریزساختاری است. در این راستا، با اضافه نمودن اسید هیدروکلریک (HCl) و قلیای سدیم هیدروکسید (NaOH) با غلظت 1مولار، خاک­های مارنی با pHهای اولیه متفاوت تهیه شد. تغییرات شاخص دوام وارفتگی به­وسیله تهیه تصاویر SEM، آنالیز XRF، آزمایش دوام و جذب آب و مقاومت فشاری محصور نشده مورد بررسی قرار گرفت. از مهم­ترین نتایج مقاله حاضر دوام و پایداری خاک­های مارنی با 4≥pH اولیه در مقابل رطوبت است. بر اساس نتایج تصاویر SEM و آنالیز XRF تشکیل منیزیم کلرید در ساختار پالی­گورسکایت و سپیولایت موجب پایداری خاک­های مارنی با 4≥pH اولیه شده است. همچنین مقاومت اولیه خاک مارن بر دوام وارفتگی تأثیری ندارد.
واژه‌های کلیدی: مارن، pH، ریزساختار، وارفتگی، SEM
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک